Že maja letos je Twitter pod objavo ameriškega predsednika Donalda Trumpa objavil obvestilo, da objava krši pravila, saj poveličuje nasilje. Kljub temu so se odločili, da bo tvit ostal viden, zaradi interesa javnosti. Trump se je v svoji objavi navezoval na takratni policijski umor Georgea Floyda v Minneapolisu in proteste, ki so sledili. Županu Minneapolisa je sporočil, naj
Že maja letos je Twitter pod objavo ameriškega predsednika Donalda Trumpa objavil obvestilo, da objava krši pravila, saj poveličuje nasilje. Kljub temu so se odločili, da bo tvit ostal viden, zaradi interesa javnosti. Trump se je v svoji objavi navezoval na takratni policijski umor Georgea Floyda v Minneapolisu in proteste, ki so sledili. Županu Minneapolisa je sporočil, naj "uredi mesto, sicer bo vanj poslal nacionalno gardo, ki bo opravila stvari tako, kot je treba". Foto: EPA

Novosti bodo začasno spremenile tako podobo Twitterja kot tudi samo uporabniško izkušnjo. V primeru poobjave (ang. retweet) bo po novem zahtevan vmesni korak, ki bo uporabnike spodbujal k zapisu svoje misli pred objavo. Priporočila in smernice bodo dobile nove omejitve, ki naj bi preprečile morebitne zlorabe.

Twitterjeva najava pomeni, da bodo ameriški politiki, ki imajo več kot 100.000 sledilcev – med njimi je tudi Trump s 87 milijoni sledilcev –, podvrženi "dodatnim opozorilom in omejitvam", če bodo širili netočne informacije. To pravilo sicer dopolnjuje že obstoječo politiko podjetja o neširjenju napačnih informacij, zaradi česar so v zadnjih mesecih izdali opozorilo 14 tvitom ameriškega predsednika Donalda Trumpa oziroma so nekatere tudi izbrisali, kot se je zgodilo avgusta letos, ko so umaknili Trumpovo videoizjavo, v kateri je za Fox News dejal, da so "otroci skoraj odporni, morda celo zagotovo imuni proti covidu-19".

Twitter: Uporaba mora biti spoštljiva

Twitter bo uvedel spremembe, tako kot jih je Facebook, z namenom, da bi zajezil vzgibe po politični manipulaciji v ključnih trenutkih ameriških predsedniških volitev. Njihov namen je ne ponoviti spodrsljaja iz leta 2016, ko so na družbenih omrežjih krožile neresnične informacije, lažne novice in domnevno vpletanje ruskih hekerjev v ameriške volitve, piše The Washington Post.

"Twitter ima ključno vlogo pri zaščiti integritete politične razprave, zato spodbujamo politična kandidata, nosilce njunih predvolilnih kampanj, medije in volivce, naj bo njihova uporaba Twitterja spoštljiva in naj prepoznavajo svojo kolektivno odgovornost pri izvedbi novembrskih predsedniških volitev, ki morajo biti varne, pravične in legitimno demokratične," so zapisali v družbi na svojem blogu v petek.

Trumpov štab: To je izjemno nevarno za našo demokracijo

Odločitev družbe bo verjetno zaostrila že tako načete odnose s Trumpom in republikanci, ki so se na vrsto preteklih omejitev odzvali s trditvijo, brez podprtih dokazov, da želi Twitter z ukrepi utišati konservativen politični govor in ideje. "Naj ne bo pomote, ta družba poskuša utišati volivce in izvoljene predstavnike k vplivanju na naše volitve, kar je izjemno nevarno za našo demokracijo," je prepričana Trumpova tiskovna predstavnica Samantha Zager.

Iz štaba demokratskega kandidata za predsednika ZDA Joeja Bidna se na najavo sprememb niso odzvali. So pa v preteklosti ravno nasprotno demokrati, borci za državljanske pravice in neodvisni preiskovalci pozdravili odločitev družbenih platform k preprečitvi zlorab in manipulacij.