81-letni Biden v prvem nagovoru po izstopu iz predsedniške tekme. Foto: Reuters
81-letni Biden v prvem nagovoru po izstopu iz predsedniške tekme. Foto: Reuters

V prvem javnem nastopu po napovedi izstopa iz predsedniške tekme je 81-letni Joe Biden državo nagovoril v 11-minutnem televizijskem prenosu iz Bele hiše. Poudaril je, da se je za zgodovinsko potezo odločil v želji "združiti demokrate in narod".

"Spoštujem to pisarno," je dejal, sedeč za mizo v ovalni pisarni, in nadaljeval: "A svojo državo ljubim bolj." "Odločil sem se, da je najboljša pot naprej to, da predam štafeto novi generaciji. To je najboljši način za poenotenje našega naroda," je še dodal.

"Obramba demokracije je pomembnejša od vsakega naziva. Delo za Američane mi daje moč in veselje, vendar pa pri tej sveti nalogi izpopolnjevanja naše unije ne gre zame. Gre za vas. Za vaše družine. Za vaše prihodnosti," je dejal Biden.

V nagovoru sicer ni neposredno omenil razlogov za izstop iz predsedniške tekme, je pa Američanom zagotovil, da bo "končal svoje delo" do konca mandata, ki bo 20. januarja prihodnje leto, in nanizal že končane dosežke svoje vlade, ob tem pa naštel še, kaj so njegove prioritete v naslednjih šestih mesecih: "Še naprej bom nižal stroške za družine iz delavskega razreda, spodbujal gospodarsko rast, branil osebne svoboščine in naše državljanske pravice – od pravice do volitev do pravice do splava."

Izrazil je prepričanje, da so dosežki njegovega prvega mandata tolikšni, da bi si zaslužil še en mandat, vendar "ne sme nič ogroziti naše demokracije": "To vključuje tudi osebne ambicije."

"Čudovito pri Ameriki je to, da pri nas ne vladajo kralji ali diktatorji, ampak ljudje. Zgodovina je v vaših rokah. Moč je v vaših rokah, Amerika je v vaših rokah," je še poudaril.

Dodal je, da mu je bilo v čast služiti državi več kot 50 let. "Narodu sem dal srce in dušo, vendar sem milijonkrat bolj blagoslovljen nazaj z ljubeznijo in podporo Američanov." Dodal je, da ima rad svoj položaj, vendar ima državo raje.

Biden se je odpovedal predsedniški kandidaturi le nekaj mesecev pred volitvami. Foto: Reuters
Biden se je odpovedal predsedniški kandidaturi le nekaj mesecev pred volitvami. Foto: Reuters

"Mislil sem, da si zaradi dosežkov, vodstva v svetu, vizije za ameriško prihodnost zaslužim drugi mandat. Vendar nič – nič – ne sme biti napoti reševanju naše demokracije, in to vključuje tudi osebne ambicije," je zatrdil Biden po zgodovinski odločitvi za odstop od kampanje za drugi mandat.

Zatrdil je tudi, da je njegova podpredsednica Kamala Harris, ki jo je predtem podprl za demokratsko predsedniško kandidatko, "izkušena, močna in sposobna".

Med nagovorom so bili ob Bidnu njegova žena Jill, hčerka Ashley in nekaj članov njegove ožje ekipe, ki so ob koncu nagovora in ob njegovem odhodu iz pisarne glasno zaploskali, navaja BBC.

Bela hiša zanikala povezanost odstopa z zdravjem

Biden v govoru težav z duševno ali telesno sposobnostjo za nadaljevanje kampanje in v primeru zmage vodenja države še za štiri leta ni omenjal.

Tiskovna predstavnica Bele hiše Karine Jean-Pierre je novinarjem pred nagovorom zagotovila, da Bidnov umik "ni povezan z njegovim zdravjem", a podrobneje o tem ni želela govoriti. Je pa zavrnila nekatera poročanja, da je v ozadju "prikrivanje" resničnega stanja glede Bidnovih kognitivnih sposobnosti.

Biden je v govoru poudaril gospodarsko okrevanje po pandemiji covida-19, znižanje stroškov zdravstva, potrditev velikega zakona o obnovi infrastrukture in vodilno vlogo v svetu pri zagotavljanju pomoči za Ukrajino in utrjevanju zveze Nato. V zadnjih pol leta na položaju se namerava osrediniti na vprašanje nasilja s strelnim orožjem in podnebne spremembe, utrjevanje gospodarstva in reforme vrhovnega sodišča.

Na nagovor se je že odzval republikanski predsedniški kandidat in nekdanji predsednik ZDA Donald Trump, ki je na svojem omrežju Truth Social zapisal, da je bil Biden "komajda razumljiv in takoooo slab".

Trump je sicer takoj po nedeljskem Bidnovem sporočilu, da se umika iz predsedniške tekme, izrazil dvom o Bidnovi sposobnosti voditi državo do januarja.

Biden prvič po umiku iz kampanje nagovoril Američane

Trump bi Kamali Harris onemogočil dostop do Bidnovega denarja

Odvetniki Trumpa so medtem vložili pritožbo pri Zvezni volilni komisiji (FEC), ker bo Kamala Harris dobila 91,5 milijona dolarjev z Bidnovega računa, a ameriški strokovnjaki za volilno pravo menijo, da Trumpova pritožba ne more uspeti.

Bidnu je v blagajni za namen volilne kampanje ostalo 91,5 milijona dolarjev, kar je formalno predal Kamali Harris. "Kamala Harris želi izvesti 91,5 milijona dolarjev vreden rop preostanka denarja za kampanjo Joeja Bidna – gre za nesramen grabež denarja in največjo kršitev v zgodovini FEC-a," so zapisali Trumpovi odvetniki.

"Republikanci so lahko ljubosumni, ker so demokrati dobili energijo za zmago nad Trumpom, vendar pa bodo prazne pravne zahteve, kot je ta in tiste od prej, ko so hoteli zatreti glasove in ukrasti volitve, le odvračale pozornost od iskanja prostovoljcev, pogovorov z volivci in zmage na volitvah," je odgovoril tiskovni predstavnik Kamale Harris Charles Kretchmer Lutvak.

Harris je na poti, da jo demokrati na avgustovski nacionalni konvenciji potrdijo za predsedniško kandidatko. Foto: Reuters
Harris je na poti, da jo demokrati na avgustovski nacionalni konvenciji potrdijo za predsedniško kandidatko. Foto: Reuters

Strokovnjaki za financiranje volilnih kampanj ne dvomijo, da ima Harris odprt zakonit dostop do Bidnovega denarja, ker si predsedniški in podpredsedniški kandidat delita račun in se po zakonu obravnavata kot celota.

Trumpovi odvetniki po drugi strani opozarjajo, da Joe Biden in Kamala Harris še nista bila potrjena kot kandidata za letošnje volitve. "To bi bil lahko problem, če bi bile to njune prve skupne volitve. Vendar pa sta skupaj že od leta 2020, zato ta argument ne velja," je izjavil nekdanji pravnik FEC-s Adav Noti.

Kamala Harris je od nedelje od majhnih donatorjev zbrala že več kot 100 milijonov dolarjev, Bidnova in njena kampanja pa imata na računu približno 95 milijonov. Denar priteka tudi na račune številnih odborov za politične akcije (PAC), ki lahko zbirajo in porabljajo neomejene vsote denarja.

Zbudili so se bogati demokratski donatorji, ki niso več denarno podpirali Bidna, ker so izgubili upanje, da lahko na volitvah premaga Trumpa. Demokratski strateg James Carville je v sredo opozoril, da bo pot do zmage zelo težka, vendar pa je za zdaj pomembno to, da je stranka dobila neverjetno novo energijo.