Donald Trump in Kamala Harris na verjetno edinem soočenju pred novembrskimi volitvami. Foto: Reuters
Donald Trump in Kamala Harris na verjetno edinem soočenju pred novembrskimi volitvami. Foto: Reuters
Sorodna novica Johnson Debeljak o soočenju Harris – Trump: Borila se bosta za glasove ljudi s politične sredine

Na prvem in verjetno tudi edinem predvolilnem soočenju sta Harris in Trump poskušala prepričati še neodločene volivce pred volitvami 5. novembra.

Soočenje je potekalo na televiziji ABC, moderirala pa sta ga David Muir in Linsey Davis. Oba kandidata sta sprejela pravila, po katerih ni bilo uvodnih govorov, mikrofona pa sta bila prižgana le, ko je imel besedo eden od njiju, da si ne bi skakala v besedo.

Že takoj na začetku sta se udarila na temo gospodarstva, pri čemer je Harris poudarila, da njen tekmec nima načrta glede gospodarstva in da je za seboj zapustil opustošenje, ki so ga šele zdaj počasi spravili v red. Po njenih besedah je Trump za seboj zapustil številne brezposelne in recesijo.

78-letni Trump je medtem poudaril, da je njegov načrt izjemen in v znamenju ustvarjanja delovnih mest ter da je Harris po drugi strani zgolj podedovala Bidnov gospodarski načrt.

Nekdanji predsednik je naglo zašel s teme in vnovično poudarjal, kako sta Kamala Harris in Biden uničila državo z njuno priseljensko politiko, pri čemer da sta spuščala v državo "kriminalce in duševno bolne" ter da ima Harris "marksistične težnje", na kar je ona odgovorila zgolj s hahljanjem.

Kamala Harris je svojega tekmeca večkrat obtožila laganja. Foto: Reuters
Kamala Harris je svojega tekmeca večkrat obtožila laganja. Foto: Reuters

Podobno nejeverno je 59-letna Kamala Harris zmajevala z glavo tudi, ko je soočenje prešlo na temo splava, glede katerega je Trump večkrat spremenil stališče. Tudi tokrat je poudarjal, da bi sam naredil izjemo v primeru posilstva in ko je življenje matere ogroženo, demokrati pa da bi dopustili splav tudi v devetem mesecu, pri čemer je Harris izpostavila, da želijo Trump in republikanci odreči pomoč tudi ženskam v primeru incesta.

Tudi na to temo sta se oba med seboj obtoževala laganja. Harris je poudarila, da Američani v veliki večini o tem želijo odločati sami in da bi pod Trumpom imeli otežen tudi dostop do umetne oploditve, kar je Trump ostro zanikal in ponovil, da bi pod Kamalo Harris demokrati dopuščali splav "verjetno celo po rojstvu".

Številni osebni napadi

Že zelo zgodaj v soočenju sta se kandidata drug drugega lotila z osebnimi napadi, pri čemer sta oba zašla na obrobne teme, kot je to, kako potekajo predvolilni shodi protikandidata. Harris je volivce povabila, naj se udeležijo enega od shodov svojega protikandidata, kjer da jih udeleženci "iz dolgčasa" zapuščajo, medtem ko je Trump zašel v dokaj bizarne vode in govoril o tem, da bi Kamala Harris ZDA popeljala v smer "Venezuele" in da priseljenci v Ohiu jedo domače ljubljenčke. "V Springfieldu jedo pse. Jedo mačke. Jedo hišne ljubljenčke. To se dogaja v naši državi. Sramota. Če ona postane predsednica, bomo končali kot Venezuela na steroidih," je dejal Trump.

Harris je le zmajevala z glavo in se zasmejala, voditelj televizije ABC pa je Trumpa podučil, da ni verodostojnih poročil o tovrstnih zlorabah hišnih ljubljenčkov.

Trump je temo soočenja večkrat usmeril na nezakonito priseljevanje, pri čemer je vnovič izpostavil že ovrženo trditev, da je stopnja kriminala pod navezo Biden-Harris narasla, za kar je okrivil "pribežniški kriminal", Harris pa mu je pod nos vrgla njegovo situacijo in dejala, da je ironično, da o kriminalu govori edini predsedniški kandidat, proti kateremu dejansko potekajo sodni postopki.

Trump se je na soočenje pripravljal s pomočjo nekdanje demokratske predsedniške kandidatke Tulsi Gabbard. Foto: Reuters
Trump se je na soočenje pripravljal s pomočjo nekdanje demokratske predsedniške kandidatke Tulsi Gabbard. Foto: Reuters

O spreminjanju stališč Kamale Harris

Eno od vprašanj soočenja je letelo tudi na spreminjajoča se stališča Kamale Harris, med drugim o hidravličnem drobljenju, a se je Harris ognila neposrednemu odgovoru z navajanjem svojih stališč glede skrbi za ženske in izjavo, da bi Trump v primeru zmage sodno preganjal svoje nasprotnike.

Še enkrat je poudarila, da kot predsednica ne bo prepovedala hidravličnega drobljenja, bi si pa prizadevala za to, da ZDA ne bi bile odvisne od tuje nafte. Poudarila je tudi, da se njena osnovna stališča niso spremenila in da je naloga pravega voditelja povzdigovanje malega človeka.

Trump ji je odgovoril, da je v svoji karieri večkrat spremenila svoja stališča, pri čemer je zatrdil, da bi Kamala Harris Američanom vzela pravico do nošnje orožja in jim vsilila alternativne vire energije in operacije spola.

6. januar ponovno tema

Ena od bolj perečih tem je bila tudi vstaja Trumpovih privržencev 6. januarja 2021, ko so vdrli v kongres, pri čemer jih nekdanji predsednik še vedno ni želel obsoditi, je pa temo ponovno obrnil na odprte meje ter govoril o tem, da dvojec Biden-Harris v državo spušča "nasilne kriminalce". "Stopnja kriminala v Venezueli je upadla, ker je Bidnova administracija pustila vse nasilne kriminalce iz Venezuele v ZDA," je med drugim zatrdil.

Z voditeljem soočenja se je Trump na kratko tudi zapletel glede tega, da ni želel sprejeti izidov volitev 2020. V zadnjih tednih je namreč to nekajkrat priznal, na kar ga je voditelj opozoril, Trump pa je odgovoril, da je bilo priznanje sarkastično.

Harris mu je v zvezi s tem očitala, da se mu tuji voditelji posmehujejo in da je sramota za ZDA. Trumpov argument je bil, da so se njega tuji voditelji bali in ga spoštovali, pri čemer je izpostavil Viktorja Orbana.

Pred prvim soočenjem ameriških predsedniških kandidatov.

Nobeden od kandidatov ni obsodil Izraela

Na vprašanje glede vojne v Gazi je Kamala Harris ponovila netočno trditev, kako se je vse začelo 7. oktobra in kako se ima zato Izrael pravico braniti, da pa je pomembno tudi, kako to počne in da je treba omejiti civilne žrtve. Tudi tokrat je ostrejše besede namenila palestinskemu gibanju Hamas kot pa dejanjem Izraela in politiki Benjamina Netanjahuja.

Trump je medtem poudaril, da pod njegovim predsedovanjem do vojn sploh prišlo ne bi in da lahko "z gotovostjo" trdi, da do vojne v Ukrajini ne bi prišlo, če bi bil on v Beli hiši. Dejal je, da je Putin napadel Ukrajino zgolj in samo, ker je videl, kako šibak je dvojec Biden-Harris.

Ko gre za vojno v Gazi, pa je Trump zatrdil, da Kamala Harris "sovraži Izrael" in da bi pod njo Izrael izginil, a da hkrati sovraži tudi Arabce in da je pod njim vladal mir v regiji. Pri tem je okrivil Iran, ki da zdaj lahko financira terorizem.

Harris je svojemu tekmecu očitala paktiranje z diktatorji, kot sta Vladimir Putin in Kim Džong Un, in dodala, da se mu tuji voditelji posmehujejo. Trump jo je spomnil, kako je Putin uradno podprl njo, kar je Putin v začetku septembra dejal sarkastično, in kako ima naveza Biden-Harris najšibkejšo zunanjo politiko od vseh administracij.

Trump prisiljen v defenzivo

Soočenje se je na tej točki samo še zaostrilo, pri čemer je Trump poudaril, da je bil Biden zanj "najhujši predsednik" v zgodovini, a da bi bila ona še slabša. Ob tem je volivce posvaril, da bi jih v primeru zmage vodila v "tretjo svetovno vojno".

V svoji sklepni izjavi je tudi poudaril, kako politike Kamale Harris ne pomenijo prav nič, saj je že bila na oblasti skoraj štiri leta, pa da ni dosegla ničesar.

Harris pa je v svoji sklepni izjavi ponovila, da je osredotočena na prihodnost, njen tekmec pa na preteklost. "Ne gremo nazaj. Lahko in moramo začrtati novo pot naprej," je poudarila.

Trump v prvem soočenju z Bidnom

Trump ima v predvolilni kampanji za seboj že eno predvolilno soočenje – konec junija se je pomeril s takratnim demokratskim kandidatom, predsednikom Joejem Bidnom, ki pa se je tako slabo odrezal, da je po plazu kritik čez nekaj dni odstopil od kandidature in podprl Kamalo Harris.

Glede na javnomnenjske ankete se za vselitev v Belo hišo napoveduje zelo tesen boj. Kamala Harris je hitro nadomestila zaostanek in Trumpa v nekaterih merjenjih celo prehitela, vendar po anketah ostajajo izidi tesni.

Ostra razprava Trumpa in Harris na njunem prvem soočenju