Božič z Bliskom, kanadski film

ob 13.50 na TV SLO 1

Drama. Film je posnet po priljubljeni knjigi pisatelja Grega Kincaida z istim naslovom.

CHRISTMAS WITH TUCKER

KANADA / 2013
Režija: Larry A. McLean; Scenarij: Dave Alan Johnson, Greg Kincaid; Igrajo: James Brolin, Gage Munroe, Josie Bissett, Barbara Gordon , Ron Lea, John Tench

George je star 13 let, ko mu oče umre v traktorski nesreči. Georgeeva mama se nikakor ne more potolažiti, zato se preseli v Minnesoto, kjer naj bi se umirila. George pa ostane s starimi starši Bojem in Coro, saj je treba poskrbeti za pridelke in domače živali. Potem pa George prevzame še skrb za Tuckerja, sosedovega psa, ker je moral sosed v zapor zaradi vožnje pod vplivom alkohola. Bliža se božič, ki pa za Georgea ne bo brezskrben kakor prej.

Foto: Marvista Entertainment
Foto: Marvista Entertainment


Božičkova hči, danski film

ob 15.40 na TV SLO 2

Otroški božični film o deklici, ki želi prevzeti tradicionalno »moško« vlogo in postati Božička.

JULLEMANDES DATTER

Danski film, 2018 / Režija: Christian Dyekjær / Scenarij: Uffe Rørbæk Madsen / Igrajo: Ella Testa Kusk, Peter Sejer Winther, Martin Buch

Severni tečaj, 2018. Mlada Lucia, Božičkova hči, se namerava spopasti z institucionalizirano diskriminacijo, ki deklicam prepoveduje izobraževanje na oddelku za Božičke Mednarodne božične šole.

Izobrazba je privilegij dečkov, deklice pa se učijo drugih veščin: šivati volnene rokavice in se ukvarjati s slaščicami. Lucia je odločena, da bo postala Božička. Ko javno izrazi željo, ji ravnatelj šole postavi skoraj nemogočo nalogo. Če želi dokazati, da ima veščine, ki so potrebne za Božičkovo delo, mora v človeškem svetu uresničiti (skoraj) nemogočo željo dečka. Naloga je težka, a Lucia naredi vse, da bi dokazala svojo resnost in odgovornost.


Biblija: Jožef, koprodukcijska miniserija, 2/2

ob 17.15 na TV SLO 2

Potifar v zaporu obišče sužnja Jožefa in ga prosi, naj razišče, kateri izmed zapornikov je ukradel dragoceno faraonovo zapestnico.

JOSEPH

Koprodukcijska miniserija, 1995 / Režija: Roger Young / Igrajo: Ben Kingsley, Paul Mercurio

Dve leti pozneje faraona mučijo nočne more, Jožef pa jih s svojim darom za prerokovanje iz sanj pomaga razložiti. Prerokuje, da bo Egipt po sedmih letih izobilja zadelo sedem let pomanjkanja. Faraon iz hvaležnosti poviša Jožefa v kanclerja in ga poroči z lepo Asenato, ki postane tudi mati Jožefovih otrok. Jožef daje del pridelka v deželi na zalogo za hude čase. V času lakote je Egipt edina dežela z zadostno količino hrane. To v Egipt privabi tudi Jožefove brate, ki so ga v davni preteklosti izdali in prodali v suženjstvo.


Fina gospa, posebna epizoda angleške humoristične nanizanke

ob 17.55 na TV SLO 1

Hyacinth je zajel praznični duh.

scenarij: Roy Clarke
režija: Harold Snoad
v glavnih vlogah: Patricia Routledge (Hyacinth Bucket), Clive Swift (Richard Bucket), Judy Cornwell (Daisy), Mary Millar (Rose), Geoffrey Hughes (Onslow), David Griffin (Emmet), Josephine Tewson (Elizabeth), Jeremy Gitting (vikar)

Navdušenja nad številom prejetih voščilnic ne more skriti, čeprav Richard pripomni, da si jih je pošiljala kar sama. Priprave na Božič so v polnem teku, vse je do potankosti premišljeno. Richardu je namenjena vloga Božička, za kar je Hyacinth že priskrbela vso potrebno opremo. A stvari se zapletejo...


Kako smo dobili Božička, francoska dokumentarna oddaja

ob 18.55 na TV SLO 2

Napovednik: Kako smo dobili Božička, francoska dokumentarna oddaja
THE REAL STORY OF SANTA CLAUS / QUI VEUT BRULER LE PERE NOEL

Francija / 2020 / Režija: Axel Clevenot in Julien Boustani

Dokumentarna oddaja raziskuje korenine zgodbe o Božičku, dobrodušnem krepkem možu v običajno rdeči opravi in z mogočno belo brado, ki okoli božiča z darili razveseljuje pridne otroke.

Zgodba izhaja iz poganskega praznovanja zimskega solsticija, prepleta se z izročilom starorimskih saturnalij, vanjo pa je odločilno poseglo sodobno potrošništvo. Oddaja prikaže še, kako so Božička svojim potrebam prikrojile politične ideologije in predvsem, kako ta lik sobiva s krščanstvom.


Pravzaprav ljubezen, koprodukcijski film

ob 20.05 na TV SLO 1

Napovednik: Pravzaprav ljubezen, koprodukcijski film

Moderna božična klasika o ljubezni v srečnih in nesrečnih obdobjih, v bolj in manj pogostih oblikah, v njenih najbolj smešnih in najbolj žalostnih trenutkih.

LOVE, ACTUALLY

Koprodukcijski film, 2003
Scenarij in režija: Richard Curtis
Igrajo: Emma Thompson, Keira Knightley, Laura Linney, Alan Rickman, Hugh Grant, Liam Neeson, Bill Nighy, Colin Firth, Martin Freeman, Chiwetel Ejiofor, Andrew Lincoln, Kris Marshall

David je očarljiv nov premier Velike Britanije, ki se zaljubi v mlajšo uradnico v svoji rezidenci na Downing Streetu, obenem pa rešuje Britance pred ameriškim imperalizmom.

Sarah je grafična oblikovalka, ki ima zaradi bolnega brata precejšnjo nesrečo v ljubezni.

Trdni zakon Harryja in Karen se začne krhati, ko Karen izve za moževo ljubimkanje s precej mlajšo privlačno sodelavko Mio.

Jamie je pisatelj, ki se v umetniški rezidenci zaljubi v hišno pomočnico Aurelio, a se ne moreta sporazumeti.

Joe je stara rokovska zvezda. Nenadoma ga prešine, da je njegov menedžer ljubezen njegovega življenja.

Juliet je pretresena, ko izve, da je vanjo zaljubljen Mark, ki je bil priča njenega moža na njuni nedavni poroki.

Daniel preboleva izgubo žene in ni pripravljen na novo ljubezen – razen če bi mimo prišla Claudia Schiffer. Še sreča, da eno od mam v šoli, kamor hodi njegov sin, igra Claudia.

Colin in Tony pa za nesrečo v ljubezni okrivita Veliko Britanijo, zato preizkusita svojo srečo v Ameriki, kjer se nanju res nalepijo same krasotice.


Jonas Kaufmann – božič je!

ob 20.05 na TV SLO 2

Napovednik: Jonas Kaufmann – božič je!

Glasbeno popotovanje po popularnih božičnih napevih od Nemčije in Avstrije do Švedske in Združenih držav Amerike.

Nemški operni zvezdnik, tenorist Jonas Kaufmann, nam ob spremljavi Otroškega pevskega zbora sv. Florijana, članov salzburškega Mozarteuma in drugih avstrijskih glasbenikov predstavi priljubljene božične pesmi in s posnetki zimske pokrajine pričara pristno božično vzdušje.