Napovednik: Božični program

Tudi na letošnjo božično noč ne boste sami.

Božična noč, ob 20.00 na TV SLO 1

Gostiteljici Helena Blagne in Bernarda Žarn vas bosta pozdravili s Prešernovega trga in v živo iz studia 2 Televizije Slovenija.

V sodelovanju s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija bomo božični večer obogatili z najlepšimi božičnimi melodijami, prisluhnili bomo navdihujočim pogovorom z gosti, ki bodo večer prepletli s toplino, lepimi mislimi in skrivnostnimi božičnimi zgodbami.

Voditeljici Bernarda Žarn in Helena Blagne
Voditeljici Bernarda Žarn in Helena Blagne

Božič na rtu spominov, ameriški božični film, ob 21.15 na TV SLO 1

Božična romanca. Margot je bostonska otroška pisateljica, toda pred božičem ni ravno v izvrstni formi. Založnica pritiska nanjo zaradi nove knjige, a Margot ima ustvarjalno blokado. Obenem jo muči misel o prodaji njihove rojstne hiše, v kateri bodo z bratom in sestro zadnjič praznovali božič. Margot se prva pojavi v rojstnem kraju Cape Cod, prva stopi v hišo svojih staršev in takoj jo preplavijo spomini. Toda naključje hoče, da v mestecu naleti na Chrisa, prijatelja in simpatijo iz otroštva. Chris je slikar, tudi kar znan, in je v mestu odprl galerijo. Margot pomisli, da bi izkoristila njegovo nadarjenost in ga vključila v načrt, ki bi brata in sestro odvrnil od prodaje rojstne hiše, v kateri prekipeva od spominov na božična praznovanja.

Prizor iz filma Božič na rtu spominov
Prizor iz filma Božič na rtu spominov
BOŽIČ NA RTU SPOMINOV /A CAPE COD CHRISTMAS / ZDA / 2021

Režija: Dominique Deruddere
Scenarij: Dominique Deruddere
Igrajo: Jamie Dornan, Anthony Head, Charlotte De Bruyne, Numan Acar, Max Pirkis, Sharon Maughan, Ali Suliman, Jan Decleir, Eline Van der Velden, Mitchell Mullen, Gene Bervoets …

Po predvajanju na voljo še 30 dni tudi na našem TV portalu.


Polnočnica, prenos iz koprske stolnice, ob 00.00 na TV SLO 1

V koprski stolnici so letos postavili največje cerkvene orgle. Za polnočnico bo skozi piščali prvič zazvenela pesem Sveta noč. Slovesno polnočnico bo vodil škof, msgr. Jurij Bizjak.


Božična pogodba, ameriški božični film, ob 1.15 na TV SLO 1

Božična zgodba. Jolie Guidry, zaposlena pri spletnem časopisu, se je pred kratkim preselila v New York. Tja je sledila svojemu izvoljencu Fosterju, ta pa je nato prekinil razmerje z njo.

Približujejo se prazniki, a samsko Jolie je groza ob misli, da bi se vrnila v rojstni Lafayette v Louisiani, potem ko izve, da se bo tam njen bivši šopiril z novim dekletom Amy.

Toda čeprav je bila zveza med Jolie in Fosterjem šibka, to ne velja za njuni družini: Joliejin in Fosterjev oče sta prijatelja in sta že pred desetletji skupaj pripravila božično praznovanje, ki je v mestu postalo stalnica in del tradicije. Zdaj, ob tridesetletnici, ju čaka nagrada. Jolie omahuje, ali naj gre na praznovanje, saj nikakor ne želi srečati Fosterja. K sreči ji pomaga prijateljica Naomi in Jolie »podtakne« svojega brata, Jacka Friedmana, pisatelja grozljivk; vlogo Joliejinega fanta v Lafayettu bo že znal odigrati …

Prizor iz filma Božična pogodba
Prizor iz filma Božična pogodba
BOŽIČNA POGODBA /THE CHRISTMAS CONTRACT / ZDA / 2018

Režija: Monika Mitchell
Scenarij: Cassie Doyle
Igrajo: Hilarie Burton, Robert Buckley, Danneel Ackles, Antwon Tanner, Jordan Ladd, Tyler Hilton, Jason London, Hunter Burke …

Po predvajanju na voljo še 30 dni tudi na našem TV portalu.


Tudi na TV SLO 2 smo vam pripravili pester božični program.

Biblija: Jožef, koprodukcijska miniserija, 1/2, ob 17.15 na TV SLO 2

Restavrirana miniserija je prejela nagrado emmy za najboljše delo v svoji kategoriji. V vlogi egipčanskega gospodarja blesti Ben Kingsley.

Prizor iz serije Biblija: Jožef
Prizor iz serije Biblija: Jožef

Svetopisemska zgodba govori o mladem Jožefu, ki ga bratje iz ljubosumja prodajo v suženjstvo, ker je najljubši sin njihovega očeta Jakoba, čeprav je najmlajši. Zavidajo mu tudi dar za prerokovanje. Jožef postane last Egipčana Potifarja, ki deluje kot faraonova desna roka. Kot nadvse marljiv delavec si izbori Potifarjevo naklonjenost. Hkrati pritegne pozornost Potifarjeve žene.

Ta Jožefa obtoži posilstva, potem ko jo iz zvestobe gospodarju zavrne. Žena kot dokaz posilstva pokaže kos Jožefovega plašča, ki ga je sama odtrgala med njegovim begom. Med zasliševanjem Jožef Potifarju pove svojo življenjsko zgodbo, polno preizkušenj. Tudi Potifar je naklonjen Jožefu, a ga vseeno pošlje v zapor.

Izvirni naslov: JOSEPH

Koprodukcijska miniserija, 1995
Režija: Roger Young
Igrajo: Ben Kingsley, Paul Mercurio

Po predvajanju na voljo še 14 dni tudi na našem TV portalu.


Božična nostalgija z Glasbeno matico Ljubljana, Orchestra matutina in gosti, ob 18.50 na TV SLO 2

Letošnja Božična nostalgija bo postregla z božično glasbo, ki so jo napisali slovenski in tuji skladatelji. Osrednji del oddaje bo posvečen Glasbeni matici Ljubljana, ki leta 2022 praznuje 150 let delovanja.

To je institucija, ki je zaslužna, da imamo Slovenci čudovite glasbene stvaritve, odlično glasbeno šolstvo, številne poustvarjalce, ki delujejo doma kot v tujini. Njeni glasbeniki sodelujejo v najprestižnejših projektih, tako samostojno kot s slovenskimi profesionalnimi orkestri. Predstavil se bo Mešani pevski zbor pod vodstvom nagrajenega dirigenta in profesorja Sebastjana Vrhovnika. Zbor bo zapel najlepše slovenske in tuje božične pesmi. Poleg Glasbene matice pa bomo občudovali tudi Orchestra matutina (Jutranji orkester), ki ga vodi njegov karizmatični dirigent in oboist Matej Šarc. Orkester sestavljajo najbolj eminentni slovenski glasbeniki, slišali pa bomo odlomek iz prve kantate Bachovega Božičnega oratorija. Kot poseben gost bo orkestra pa bo skupaj z glasbeniki nastopil tudi Komorni zbor Ave pod vodstvom Gregorja Klančiča. Tudi letošnja nostalgija bo postregla s številnimi glasbenimi gosti: violinistko Ano Dolžan in Marto Rannveig Šarc. Z orkestrom bosta poustvarili odlomek iz Bachovega koncerta za dve violini. Sopranistka Ernestina Jošt bo zapela dve uspavanki, poleg tega pa bosta Matej in Marta, oče in hči, predstavila Bachov koncert za violino in oboo. Izvršni producent je Juš Hrastnik, vodja produkcij Gal Nagode, tonski mojster Danilo Ženko, oddaja pa je tudi letos nastala pod režijsko roko Primoža Zevnika. Vabljeni k ogledu čudovitega glasbenega božičnega praznovanja.

Božična nostalgija z Glasbeno matico Ljubljana, Orchestra matutina in gosti
Božična nostalgija z Glasbeno matico Ljubljana, Orchestra matutina in gosti

Neznana zgodba o Vatikanu, francosko-vatikanska dokumentarna oddaja, ob 20.00 na TV SLO 2

Kar se je začelo kot preprost grob, je v 2000-letni zgodovini postalo svetovni sedež krščanstva in se razvilo v enega najbolj obiskanih muzejev na svetu z neprecenljivimi zbirkami slik, kipov, rokopisov in zemljevidov. S trirazsežnimi grafičnimi modeli v dokumentarni oddaji spoznamo zgodovino in razvoj arhitekturnih mojstrovin Vatikana, z animacijami pa tudi tiste vidike kulturnozgodovinskega in političnega ozadja, ki so bili ključni za njegov razvoj.

Naslov izvirnika: THE UNTOLD STORY OF THE VATICAN

Država: Francija, Vatikan
Leto: 2020
Režija: Marc Jampolsky

Neznana zgodba o Vatikanu, francosko-vatikanska dokumentarna oddaja
Neznana zgodba o Vatikanu, francosko-vatikanska dokumentarna oddaja

Po predvajanju na voljo še 30 dni tudi na našem TV portalu.


Božič s sosedi, francoski božični film, ob 23.20 na TV SLO 2

Božična zgodba. Na božični večer si želimo, da bi bilo vse popolno, a ni vedno tako. Zadeve večkrat krenejo v svojo smer. Prazniki so tudi nekakšna inventura našega dosedanjega življenja, ko se moramo za trenutek ustaviti, pogledati vase in se vprašati, ali je naše življenje senčno ali svetlo. Tokratni božič bo še prav poseben za prebivalce nekega pariškega stanovanjskega poslopja.

Sosedje se med seboj slabo poznajo, komaj se pozdravljajo in izmenjujejo kratke puhlice, ko se srečujejo pri odhodih v službo ali odnašanju smeti. Božič je še posebej občutljiv čas za naše stanovalce; s svojim prazničnim in čarobnim vzdušjem razburja, navdušuje ali zgolj žalosti. Toda ko se na božični večer vsi znajdejo skupaj, se med njimi začnejo dogajati nevsakdanje reči – kakor da bi vse želje postale iskre, ki se razplamtijo v ogenj.

Prizor iz filma: Božič s sosedi, francoski božični film
Prizor iz filma: Božič s sosedi, francoski božični film
BOŽIČ S SOSEDI /NOËL À TOUS LES ÉTAGES / CHRISTMAS NEXT DOOR / FRA / 2021

Režija: Gilles Paquet-Brenner
Scenarij: Léa Coquin, Benjamin Dumont, Benjamin Euvrard, Ingrid Morley-Pegge, Gilles Paquet-Brenner, Charly de Witte Igrajo: Leslie Medina, Fatima Adoum, Jarry, Max Boublil, Jina Djemba, Aïssam Medhem, Tchéky Karyo, Caroline Anglade, Lannick Gautry, Marie-Anne Chazel …

Po predvajanju na voljo še 30 dni tudi na našem TV portalu.


Evangeličansko božično bogoslužje, prenos iz Gornjih Slavečev, 25. 12., ob 10.00 na TV SLO 1

Urbi et orbi: Papeževa božična poslanica, 25. 12., ob 11.55 na TV SLO 1

Neposredni prenos nagovora Urbi et orbi. Papež Frančišek bo nagovoril verujoče in vse ljudi dobre volje ob prazniku Kristusovega rojstva.