Čefurji raus! Priljubljen grafit iz ljubljanskih ulic

citat iz filma
Napovednik: Čefurji raus, koprodukcijski film

Najprej je nastal scenarij, iz njega knjižna uspešnica, ki je bila kar leto dni med najbolj prodajanimi knjigami v Sloveniji, in na koncu se je večkrat nagrajena zgodba vrnila na svoje izhodišče: Goran Vojnović je posnel še film o Fužinah.

Čefur – ja m »priseljenec iz južnih republik nekdanje Jugoslavije« (20. stol.), pisano tudi čifur, čufur, čefurka, čifurka, čufurka, čefurski, čifurski, čufurski, vse slabšalno. Verjetno prevzeto iz hrv., srb., Čift, Čivut »Žid«, kar je v večini govorov slabšalna oznaka pripadnikov tega naroda. Slovenski etimološki slovar

citat iz filma

V sodelovanju z legendo jugoslovanskega filma Abdulahom Sidranom, avtorjem predlog za kultna filma Emirja Kusturice Se spomniš Dolly Bell in Oče na službenem potovanju, je Vojnović napisal scenarij, ki je dogodivščine sedemnajstletnega Marka Đorđića in njegovih fužinskih prijateljev, Adija, Acota, Dejana, prenesel na filmsko platno. To je zgodba o njih, njihovih čefurskih starših, seksi voditeljici, nadležnih malih čefurkah, pretepenih šoferjih in gorečih kosovnih odpadih.

Film Čefurji raus si je v kinu ogledalo več kot 57.000 gledalcev. Foto: Produkcija Arsmedia d.o.o.
Film Čefurji raus si je v kinu ogledalo več kot 57.000 gledalcev. Foto: Produkcija Arsmedia d.o.o.

Marko in njegovi trije prijatelji živijo v zloglasnem ljubljanskem predmestju Fužine. V njihov vsakdan počasi vdirajo nasilje, kriminal in droge, zato se začne prijateljstvo krhati, usode pa razhajati.

Markov oče ima s sinom velike košarkarske načrte, toda konfliktni mladec se spre s trenerjem in preneha z igranjem. S prijatelji se zapleta vedno globlje v težave, poleg nadležnih policistov in nerazumevajočih staršev se mora soočiti tudi s težavnimi miselnimi in kulturnimi razlikami, ki jim je vsakodnevno izpostavljen.

"Posedanje pred blokom je fužinski nacionalni šport. Najbrž je tako v vsakem naselju, ampak na Fužinama je ta panoga razvita do maksimuma." (iz knjige Čefurji raus!) Foto: Produkcija Arsmedia d.o.o.

Literarna uspešnica Čefurji raus! je bila kar eno leto na vrhu najbolj prodajanih knjig v Sloveniji ter visoko na lestvici najbolj izposojanih knjig v naših knjižnicah, avtor Goran Vojnović pa si je zanjo prislužil nagrado Prešernovega sklada in nagrado Kresnik za najboljši roman leta.

Knjiga je medtem izšla na Hrvaškem, v Bosni in Hercegovini, Srbiji in Črni Gori, na Poljskem, Češkem in Švedskem, v Sloveniji pa doživela izjemno uspešno gledališko priredbo, ki je zbrala že več kot 300 ponovitev.

ČEFURJI RAUS, 2013

Režija: Goran Vojnović
Igrajo: Benjamin Krnetić, Dino Hajderović, Ivan Pašalić, Jernej Kogovšek, Emir Hadžihafizbegović, Mediha Musliović, Zoran Cvijanović, Polona Juh, Jernej Šugman
Direktor fotografije: Radovan Čok
Skladatelj: Anže Kacafura – Cazzafura
Snemalec zvoka: Jože Trtnik
Oblikovalec zvoka: Boštjan Kačičnik
Montaža: Janez Bricelj in Ivor Ivezić
Scenografinja: Urša Loboda
Kostumografinja: Zvonka Makuc
Olikovalka maske: Mirjam Kavčič
Producenta: Franci Zajc in Boštjan Ikovic iz Arsmedie

Po predvajanju še 7 dni na voljo na našem TV portalu.