POLETJE Z MONIKO

Švedski film, v petek 10. 2. ob 22.45 na TV SLO 1.

Monika (Harriet Andersson) in Harry (Lars Ekborg) v filmu Poletje z Moniko. Foto: IMDb
Monika (Harriet Andersson) in Harry (Lars Ekborg) v filmu Poletje z Moniko. Foto: IMDb

Nadvse čutna in hkrati pretresljiva zgodba o mladi ljubezni, pritiskih spolnih vlog in stiski delavskega razreda v Stockholmu. S Harriet Andersson v prvi od mnogih Bergmanovih vlog in polna omamnih, atmosferičnih podob direktorja fotografije Gunnarja Fischerja velja za zgodnjo mojstrovino in enega najvplivnejših filmov velikega švedskega cineasta.

Kinodvor, napovednik

Švedska v 50. letih. Mladi Harry spozna nepredvidljivo 17-letno Moniko. V navalu strasti skleneta, da bosta pobegnila od doma. S čolnom Harryjevega očeta odplujeta na samotni otok.

Na morju si ustvarita svoj rajski vrt in nepremišljeno uživata svobodo. Idila se poruši, ko Monika izve, da je noseča. Po vrnitvi v realnost se Harry zaposli, da bi lahko preživljal ženo in otroka. Toda Monika ne more sprejeti konvencionalnega življenja delavčeve žene in matere.

Nobeno dekle v švedskem filmu ni nikoli izžarevalo toliko naravne erotične privlačnosti kot Harriet. /…/ In tako smo odpluli ter se nastanili na otoku Ornö, v hiši tamkajšnjega cerkovnika. Kot sem dejal, producentov nismo stali nič. Nikakršne scenografije ni bilo. Preprosto zabavali smo se. Scenarij je bil zgolj ohlapno skiciran, mi pa le romantična in nekoliko izmučena majhna tovarišija, ki se je zbrala vsak dan navsezgodaj zjutraj. To je bil res čudovit avgust. A ko smo se ravno pripravljali na odhod, se je zgodilo. Da bi prihranili pri prevozu, smo pustili, da se je posneti material tiste tri tedne kopičil. Ko smo ga končno poslali v razvijalnico, pa smo ugotovili, da je malodane na vseh posnetkih na negativu strahotna praska. Iz Stockholma so nam sporočili, da moramo vse skupaj, od začetka do konca, posneti še enkrat. No, vsaj petinsedemdeset odstotkov filma. Nobena filmska ekipa ni še nikoli točila večjih krokodiljih solz. Z največjim veseljem smo še ostali!

Ingmar Bergman, Bergman on Bergman

SOMMAREN MED MONIKA / švedski film / 1953

Režija: Ingmar Bergman
Scenarij: Per Anders Fogelström
Igrajo: Harriet Andersson, Lars Ekborg, Dagmar Ebbesen

Film bo po predvajanju še 30 dni na voljo na portalu RTV 365.

RAZPOLOŽENA ZA LJUBEZEN

Francosko-hongkonški film, v petek 17. 2. ob 22.40 na TV SLO 1.

Razpoložena za ljubezen, francosko-hongkonški film. Foto: IMDb
Razpoložena za ljubezen, francosko-hongkonški film. Foto: IMDb

Film Wonga Kar Waija, zgodba o skrivnostih ljubezni in bežnosti življenja, ne sodi le med najbolj romantična dela v zgodovini sedme umetnosti, temveč se pogosto znajde tudi na lestvicah najboljših filmov vseh časov. Nagrada za najboljšega igralca v Cannesu.

Kinodvor, napovednik

Hongkong leta 1962. Časopisni urednik Chow Mo-Wan se z ženo preseli v novo, prenatrpano stavbo. Sosednje stanovanje zavzameta tajnica Su-Lishen in njen mož.

Chow in Su v svojih domovih pogosto samevata. Zbliža ju odkritje, da njuna partnerja, ki sta pogosto zdoma, na skrivaj ljubimkata. Chow in Su se še naprej srečujeta pod pretvezo skupnega ustvarjanja. Borita se z željo, da bi se tudi sama prepustila čustvom, ki jih gojita drug do drugega, a sta preveč sramežljiva, da bi jih spustila na plan.

Že od samega začetka sem vedel, da ne želim posneti filma o ljubezenski aferi. To bi bilo preveč dolgočasno, preveč predvidljivo, in bi imelo le dva možna konca: ali protagonista skupaj odideta ali pa se drug drugemu odpovesta in vrneta vsak k svojemu življenju. Zanimalo me je, kako se ljudje vedejo in vzpostavljajo odnose v okoliščinah, ki jih prikazuje film; kako ohranjajo in delijo skrivnosti.

Wong Kar Wai, režiser
FA YEUNG NIN WAH / Mednarodni naslov: IN THE MOOD FOR LOVE / hongkonško-francoski film / 2000

Režija in scenarij: Wong Kar-Wai
Igrajo: Tony Chiu-Wai Leung, Maggie Cheung, Siu Ping-Lam

Film bo po predvajanju še 30 dni na voljo na portalu RTV 365.