Zjutraj, ob 8.10 na TV SLO 2 si boste lahko ogledali odlomke s koncerta Trubar in glasba, MePZ Cantemus Kamnik, Matjaž Šček in Gregor Klančič in spoznali Trubarjevo glasbeno ustvarjalnost, saj je deloval tudi kot skladatelj.

Primož Trubar se je rodil na Rašici pri Velikih Laščah. Foto: Trubarjeva domačija
Primož Trubar se je rodil na Rašici pri Velikih Laščah. Foto: Trubarjeva domačija

Ob 10.00 se na TV SLO 1 vklapljamo v prenos evangeličanskega bogoslužja iz Murske Sobote, kjer bomo spremljali neposredni prenos ob dnevu reformacije. Bogoslužje bo vodil škof mag. Leon Novak.


Program na prvem bomo ob 11.20 nadaljevali z oddajo Obzorja duha: Evangeličani o Trubarju, kjer bomo predstavili razmišljanja literarnega zgodovinarja in predavatelja duhovne in pastoralne teologije na Teološki fakulteti v Mariboru, dr. Jožeta Rajhmana.


V oddaji Duhovni utrip: Trubarjev Katekizem ob 15.50 na drugem predstavljamo Združenje Trubarjev forum, ki je zaslužno za prevod Abecednika, Katekizma in Cerkvenega reda Primoža Trubarja v sodobni slovenski jezik.


V dokumentarnem filmu Protestantizem ob 16.05 na TV SLO 2, scenarista in režiserja Aleša Nadaia, prikažemo, kako je pred več kot 500 v zgodovini krščanstva prišlo do velike spremembe, ki je pretresla okostenelo in skorumpirano zgradbo katoliške cerkve.

Po poteh protestantizma nas v dokumentarnem filmu popelje igralec Vladimir Vlaškalić. Foto: iz dokumentarnega filma
Po poteh protestantizma nas v dokumentarnem filmu popelje igralec Vladimir Vlaškalić. Foto: iz dokumentarnega filma

Rimskokatoliška cerkev, ki je tisočletje vladala nad znanostjo, moralo in človekom, je tonila v vse globlje brezno napuha in bogatenja. Na drugi strani se je pojavljalo vse več ljudi in duhovnikov, ki so opozarjali na odmikanje od temeljnih smernic krščanskega poslanstva. Martin Luther, nemški duhovnik, je s svojimi tezami zadel v samo bistvo krize rimskokatoliške cerkve in s tem postavil temelje gibanja, ki je spremenilo duhovno podobo Evrope.

Nastal je protestantizem, ki se je vrnil k bistvu krščanstva in s tem močno vplival na družbo v celoti, zaznamoval kulturne smernice in vplival na zgodovino celotnih narodov.


Ob 20.00 na TV SLO 1 bomo predvajali posnetek proslave od dnevu reformacije.

Napovednik: Posnetek proslave ob dnevu reformacije

Letošnja osrednja slovesnost je potekala v Kulturnem domu Krško v petek, 29. oktobra 2021. V programskem delu so sodelovali: igralec Vojko Zidar, članice in člani srednjeveške plesne skupine KUD Galiarda, članice in člani instrumentalne zasedbe GITA, članice in člani vokalne zasedbe Ingenium Ensemble in srednjeveški tiskarski mojster Janez Rozman.


Ob 20.55 na TV SLO 1 predvajamo restavrirano različico slovenskega TV- filma Heretik, ki je bil posnet 1986 in upodablja prelomni čas slovenske kulturne zgodovine: Primož Trubar se leta 1562 vrne v Ljubljano s celo vrsto natisnjenih slovenskih knjig.

Napovednik: Heretik, slovenski TV-film

Njegov prihod razplamti nasprotja in poveča napetosti med pristaši rimskokatoliške cerkve na eni ter luteranci na drugi strani.

Trubar mora na zaslišanje k škofu Seebachu, kjer utemeljuje svoje versko prepričanje, vendar to ne prepreči vnaprej pripravljene obsodbe, da je heretik. Po osebni drami, ko mu umre žena, razočaran nad stanjem doma odide nazaj v tujino…

Scenarij: Drago Jančar / Režija: Andrej Stojan / Igrajo: Polde Bibič, Bernarda Oman, Stevo Žigon, Boris Juh, Ivo Ban, Dare Ulaga, Jurij Souček in drugi…