Bil je ateist in anarhist, a je vrsto pesmi napisal v krščanskem duhu. Njegovo ime so začeli povezovati z literaturo in poezijo, pesmi so si utrle pot v šolske učbenike. V Italiji je še danes veliko ime in po njem so poimenovane šole in ulice.
Rodil se je tik pred drugo svetovno vojno v Genovi, s starši so se pred fašisti umaknili na podeželje, v okolico Piemonta, oče se je pridružil partizanom. Po vojni so se vrnili v Genovo, kjer se je Fabrizio šolal, vpisal se je na pravno fakulteto, a je ni dokončal. Sprva je igral na violino, nato se je posvetil kitari, se ogrel za jazz, očaral ga je francoski šanson. Pri osemnajstih je posnel svoji prvi pesmi, prvi album je izdal leta 1968, temu so sledili veliki uspehi in pretresi v zasebnem življenju.


FABRIZIO DE ANDRÉ - PRINCIPE LIBERO, 2017

režija: Luca Facchini
scenarij: Francesca Serafini, Giordano Meacci
v glavnih vlogah: Luca Marinelli, Elena Radonicich, Davide Iacopini, Ennio Fantastichini, Tommaso Ragno

1. del:
Miniserija pripoveduje o življenju in delu enega izmed največjih italijanskih kantavtorjev Fabrizia De Andreja, ki se je rodil in odraščal v Genovi. V prvem delu spoznamo njegovo otroštvo, odnos z družino, predvsem s premožnim in vplivnim očetom, ter njegove prve glasbene uspehe. Fabrizio spozna pevce in pesnike, ki močno vplivajo na njegovo delo. Zakon s prvo ženo se začne krhati, ko se zaljubi v pevko Dori Ghezzi, težave pa mu povzroča tudi odvisnost od alkohola.