Foto: Syquali crossmedia
Foto: Syquali crossmedia

Nemški operni skladatelj, dramatik, pesnik, pisatelj in gledališki režiser Richard Wagner je dvanajst let preživel v izgnanstvu v Zürichu.

Finančno ga je podpiral bogati nemški trgovec Otto Wesendonck, ki je bil njegov oboževalec. Wagner se je zapletel v razmerje z Wesendonckovo ženo Mathilde. Bila je pesnica in pisateljica. Pisala sta si pisma in Wagner je uglasbil nekatera njena besedila. Matilde se je iz ljubeče matere in žene spremenila v Wagnerjevo muzo in ga med drugim navdihnila, da je napisal opero Tristan in Izolda. Ves Zürich je govoril o njuni zvezi.

Foto: Syquali crossmedia
Foto: Syquali crossmedia

Wagnerjeva žena Minna je izvedela za moževo afero in povzročila škandal. Wagner je zato odšel v Benetke, kjer je leta 1883 umrl.

Režiser Jens Neubert je na zgodbo naletel naključno, med obiskom Wagnerjeve razstave v Zürichu. Želel je posneti film o teh skladateljevih prelomnih letih ustvarjanja v Švici, v mestu Limmatstadt, za katero pravi, da je prav tam Wagner napisal svoja najpomembnejša dela.

Foto: Syquali crossmedia
Foto: Syquali crossmedia

Film so snemali na zgodovinskih lokacijah v Zürichu, Wilu ter pod Bernskimi Alpami, v Bernskem višavju, in je bogat s slikovitimi panoramami Luzernskega jezera in narave.

EINE AFFÄRE IN ZÜRICH - WAGNERS ERSTE UND EINZIGE LIEBE / The Zurich Affair - Richard Wagner's One and Only Love / Švica / 2021

Scenarij in režija: Jens Neubert
V glavnih vlogah: Joonas Saartamo, Julienne Pfeil, Lotti Happle, Patrick Rabold, Roland Bonjour, Hans-Joerg Frey, Leonardo Nigro, Oliver Stein, Lisa Brand, Michael Volle, Dagna Vinet-Litzenberger, Sophie Auster, Caspar Kaeser, Joe Fenner, Rüdiger Hauffe

Po predvajanju bo film še 30 dni na voljo na našem TV portalu.