Ni si mogoče zamisliti bolj idealnega para, kot sta Charles Dickens in Armando Iannucci, vsak zase mojstra pronicljive družbene kritike, kot britev ostrega humorja ter čudovito sočnega jezika.

Ann Hornaday, The Washington Post

Zgodbo pripoveduje mladenič, ki želi postati pisatelj in oriše revščino v viktorijanskem Londonu. V tem času in prostoru išče svoje mesto, in tako spremljamo njegovo pot od nesrečnega in obubožanega otroštva do uspeha, ki ga doživi kot pisatelj.

Dev Patel kot mladi David Copperfield. Foto: IMDb
Dev Patel kot mladi David Copperfield. Foto: IMDb

Od otroštva do najstniških in odraslih let je dobrosrčni David Copperfield obkrožen z dobroto in zlonamernostjo, revščino ter bogastvom, v viktorijanski Angliji pa spozna vrsto izjemnih osebnosti.

A ko se Copperfield odloči postati pisatelj, ki išče družino, prijateljstvo, ljubezen in svoje mesto na svetu, se izkaže, da je prav njegova življenjska zgodba najbolj zanimiva.

Film je hkrati prenatrpana škatla postmodernih užitkov in klasična dickensovska zakladnica igrivega humorja in čarobnosti.

Justin Chang, Los Angeles Times

Film Osebna zgodovina Davida Copperfielda predstavlja sodoben pristop k adaptaciji literarne klasike David Copperfield pisatelja Charlesa Dickensa (1812–1870).

Avtobiografsko obarvan roman je izšel leta 1850, pred tem je izhajal po delih, v obliki serije zgodb med letoma 1849 in 1850. V slovenščino ga je prevedel Oton Župančič, slovenski prevod je Mladinska knjiga izdala leta 1965.

V filmu, ki ga je režiral , nastopa veliko zvenečih igralskih imen, med njimi: .
V filmu, ki ga je režiral , nastopa veliko zvenečih igralskih imen, med njimi: .
Zanimivosti

Zvezdnik z osmimi oskarji nagrajene uspešnice Revni milijonar (2008) Dev Patel je bil izbran za naslovno vlogo še isti mesec, ko so najavili projekt, v naslednjih dveh mesecih pa so razkrili še druge člane in članice igralske zasedbe.

Valižanska igralka Morfydd Clark v filmu upodablja dva lika – mater naslovnega junaka Claro Copperfield in njegovo ljubezen Doro Spenlow.

Sloviti ameriški iluzionist David Copperfield je prevzel svoje umetniško ime iz istoimenskega Dickensovega romana, saj mu je "bilo všeč, kako ta zveni". Njegovo pravo ime je sicer David Seth Kotkin.

THE PERSONAL HISTORY OF DAVID COPPERFIELD / Velika Britanija, Irska / 2019

Scenarij: Simon Blackwell, Armando Iannucci
Režija: Armando Iannucci
V glavnih vlogah: Dev Patel, Hugh Laurie, Tilda Swinton, Aneurin Barnard, Peter Capaldi, Ben Whishaw, Morfydd Clark, Daisy May Cooper, Rosalind Eleazar, Paul Whitehouse, Darren Boyd

Film bo po predvajanju še 30 dni na voljo na portalu RTV 365.