5. novembra 1605 je štirinajst rimskokatoličanov načrtovalo atentat na protestantskega kralja Jakoba I. in člane parlamenta. Ob kraljevem sklicu parlamenta so nameravali razstreliti Westminstrsko palačo, s čimer bi uničili takratno protestantsko vladavino in jo nadomestili s katoliško.


Guy Fawkes, Robert Catesby in somišljeniki so pretihotapili 36 sodov smodnika v klet lordske zbornice. Tik preden naj bi prižgal eksploziv, so Fawksa zalotili stražarji, ki so zaradi anonimnega pisma pregledovali Westminstrsko palačo. Odpeljali so ga v londonsko trdnjavo, kjer so ga mučili, dokler ni izdal imen ostalih zarotnikov. Vse so obsodili na smrt.V Združenem kraljestvu vsako leto 5. novembra prižgejo ognjemet in zakurijo kresove, na katerih zažgejo lutke iz slame v podobi Guya Fawkesa, pred letnim sklicem parlamenta pa se opravi temeljit pregled prostorov Westminstrske palače.

Serija ima zvezdniško zasedbo igralcev: Kit Harington (Igra prestolov), Peter Mullan (Skrivnost jezera), Mark Gatiss (Sherlock) in Liv Tyler (Gospodar prstanov). Foto: BBC One/Kudos.
Serija ima zvezdniško zasedbo igralcev: Kit Harington (Igra prestolov), Peter Mullan (Skrivnost jezera), Mark Gatiss (Sherlock) in Liv Tyler (Gospodar prstanov). Foto: BBC One/Kudos.

izvirni naslov: Gunpowder

scenarij: Ronan Bennett, Kit Harington, Daniel West
režija: J. Blakeson
v glavnih vlogah: Kit Harington, Liv Tyler, Edward Holcroft, Shaun Dooley, Mark Gatiss, Peter Mullan, Derek Riddell, Robert Emms, Tom Cullen

Prvi del:
Po smrti kraljice Elizabete I. leta 1603 angleški prestol zasede škotski kralj Jakob VI., ki je že dve desetletji v vojni s katoliško Španijo. Angleške katoličane v času njegove vladavine preganjajo, katoliške duhovnike, ki jih zalotijo pri vodenju maše, čaka smrt. Lejdi Dorothy v svojem dvorcu na angleškem podeželju daje zavetje trem jezuitom. Ko dvorec obkolijo kraljevi možje, jih v naglici poskrije v skrbno premišljena skrivališča po hiši. Vse že kaže, da bodo preiskovalci odšli praznih rok, toda njihov vodja noče odnehati …