Ana Frank: vzporedne zgodbe (#ANNEFRANK. PARALLEL STORIES)

Kakšno bi bilo življenje Ane Frank, če bi preživela koncentracijski taborišči Auschwitz in Bergen-Belsen? Bi se njeni upi in sanje, ki jih je zaupala dnevniku, uresničili? In kako bi nam morda razložila današnji čas ponovnega oživljanja antisemitizma in rasizma?

Napovednik: Ana Frank: vzporedne zgodbe, italijanski dokumentarni film

V dokumentarnem filmu oskarjevka Helen Mirren interpretira odlomke iz znamenitega Dnevnika Ane Frank.

Z Ano se virtualno po družbenih omrežjih pogovarja mlado dekle, o grozotah holokavsta pa priča tudi pet preživelih, ki so bili v času druge svetovne vojne prav tako mladostniki, kot Ana.
Italija / 2019 / Režija: Sabina Fedeli, Anna Migotto

Starodavni gradbeni podvigi (II.): Louvre, (ANCIENT SUPERSTRUCTURES (II.)

Pariški Louvre je največji muzej na svetu in najobsežnejši arhitekturni kompleks v Franciji. Njegovi začetki segajo v 12. stoletje, ko je nastalo prvotno poslopje v obliki srednjeveške utrdbe. Pozneje so ga nenehno dograjevali, prezidavali in širili.

Napovednik: Starodavni gradbeni podvigi (II.), francoska dokumentarna serija

Zdaj obsega kar 243.000 kvadratnih metrov, vsako leto ga obišče 10 milijonov ljudi.

V oddaji bomo videli, katere gradbene tehnike in domiselne arhitekturne rešitve so uporabljali skozi stoletja, da so muzejske prostore prilagajali vse večji zbirki dragocenih umetnin. Kako so rešili težavo osvetlitve razstavnih dvoran? In kako so utrdili temelje in izkopali nova skladišča samo 15 metrov pod dvorano, v kateri je razstavljena Mona Liza?

Francija / 2020 / Režija: Yann Streff

Starec in štorklja

Starec in štorklja je film o Stjepanu, nekdanjem šolskem hišniku, danes upokojencu, ki ga svet morda sploh ne bi opazil, če v njegovo življenje ne bi vstopili dve posebni štorklji: Malena in Klepetan. To je film o samoti, pred katero nas mnogi strašijo. Film, ki nam daje redko priložnost videti človeško ter živalsko samoto in njuno medsebojno povezanost.
Medtem, ko ljudje v današnjem času kljub zakonom narave vse več letijo, je nekaterim, ki jim je narava dala krila, človek to pravico vzel.

Napovednik: Starec in štorklja, dokumentarni film

Dogajanje se odvija v predmestju Slavonskega Broda. Vdovec Stjepan Vokić je leta 1992 našel štorkljo z zlomljenim krilom. Rešil ji je življenje, jo poimenoval Malena in od takrat naprej skrbel zanjo. Brez njegove pomoči bi zagotovo umrla od lakote. Pa on brez nje?

Od leta 2002 se k Maleni vsako leto vrača samec iz Južne Afrike, oče njunih otrok. Do danes sta jih imela šestdeset. Stjepan mu je dal ime Klepetan. Vsako leto se jima izležejo novi ptički, s katerimi Klepetan jeseni odleti v Afriko, Malena pa ostaja doma s Stjepanom in njegovimi pogledi na svet ljubezni in sovraštva, s strahom pred zapustitvijo in samoto ter s prezirljivim odnosom do zasužnjevanja z materializmom.
In tu se začne naša zgodba.

2020/ Režija: Tomislav Jelinčić