Preiskovalna skupina TV Slovenija EkstraVisor se v tokratni oddaji loteva problematike državnega financiranja raziskav v Sloveniji. Kljub v lizbonski strategiji zastavljenemu cilju 3 % BDP za raziskave in razvoj, Slovenija danes namenja 1,9 % BDP - zaostajamo v primerjavi s sosednjo Avstrijo in povprečjem EU.
Razdrobljeno financiranje, desetletja trajajoči programi, skrita imena recenzentov in navzkrižje interesov - vse to bo jedro junijske preiskovalne oddaje o (ne)financiranju znanosti.

Razkrili bomo razdrobljeno mrežo državnih sredstev za raziskave in razvoj - od nevladnih organizacij do zasebnih zavodov. S pomočjo priznanih znanstvenikov, ki težave slovenskega sistema poznajo iz prve roke, bomo pokazali na pomanjkljivosti slovenskega sistema, ki povzroča beg možganov visoko izobraženega kadra v tujino. Slovenski sistem bomo postavili ob bok tujim sistemom - predvsem avstrijskemu.

Oddajo, ki bo na sporedu v četrtek, 20. junija ob 20.00 na TV SLO 1, bo vodila Erika Žnidaršič. Gostje v studiu bodo predstavniki raziskovalnih institucij in ministrstva za izobraževanje.

Napovednik: EkstraVisor