Napovednik: Film tedna: Albanska devica, albanski film

Drama. Albanija leta 1958.

Na oblasti je komunistični voditelj Enver Hoxha, ki preganja cerkev in v albanskih gorskih vaseh poskuša uvajati nov režim.

To prav nič ne vznemirja mlade Luane, ki se je zagledala v Agima, mestnega pribežnika iz Tirane, čigar očeta so pregnali komunisti.

Kljub sovražnim okoliščinam se skrivaj dobivata in na srečanjih jo Agim nauči brati. Postaneta najboljša prijatelja, a ko mine deset let, Luano obljubijo drugemu moškemu.

Ne preostane ji nič drugega, kakor da se podredi zahtevam patriarhalnih moških v vasi, ki živijo in delujejo po principih kanuna, starodavne albanske doktrine, ki je utemeljena v krvnem maščevanju.

Film ne poskuša moralizirati, ampak raje realno prikaže dogodke, ki so se zgodili ali pa se še vedno dogajajo v Albaniji. Foto: Elsani & Neary Media GmbH
Film ne poskuša moralizirati, ampak raje realno prikaže dogodke, ki so se zgodili ali pa se še vedno dogajajo v Albaniji. Foto: Elsani & Neary Media GmbH

Luana ugotavlja, da je biti ženska v duhovno zaostalih okoliščinah prej prekletstvo kot kaj drugega.

Na enem od tradicionalnih kanunskih obredov pride do spora med Luaninim očetom in njenim ženinom in slednji ubije očeta.

Kanunska »bratovščina« moških je takoj pripravljena zgladiti spor, vključi se čut za barantanje in trgovino, vendar je za Luano vse skupaj preveč. Odloči se, da se bo sama maščevala ženinu. A če hoče to storiti kot ženska, se mora oprijeti skrajne možnosti, ki jo dopušča kanun ….

THE ALBANIAN VIRGIN / NEM / 2021
Režija: Bujar Alimani / Scenarij: Katja Kittendorf/ Igrajo: Mimoza Azemi, Fatlume Bunjaku, Kasem Hoxha, Astrit Kabashi, Rina Krasniqi, Gresa Pallaska, Shkurte Sylejmani, Alban Ukaj, Jonida Vokshi, Nik Xhelilaj …

Po predvajanju bo film še 30 dni na voljo na našem TV portalu.