Drama s komičnimi elementi. Piše se leto 1970 v Švici. Nora je mlada mati, žena in gospodinja, ki skupaj s svojim možem in dvema otrokoma živi v mirni vasi sredi naravne idile.

Švicarski hribi in doline se zdijo kakor prava »naravna ovira« za tokove novih družbenih sprememb, ki jih je v Evropi povzročilo uporniško leto 1968. Tudi Nore se ne dotaknejo; velja za mirno, prijazno osebo, ki jo imajo vsi radi, dokler ne spozna, da je v vseh pogledih podrejena svojemu možu in da je tako celo zapisano v ustavi. Tedaj se Nora, skupaj še z nekaterimi posameznicami, upre in postavi po robu takšni zastareli, patriarhalni družbeni ureditvi. Javno začne zagovarjati ženske pravice in njihov boj za volilno pravico, ki je bila do tedaj zaupana samo švicarskim moškim…
Leta 1959 je vlada vendarle organizirala prvi nacionalni referendum, na katerem so moški odločali o volilni pravici žensk in se z veliko večino odločili proti volilni pravici žensk. Leta 1968 se je iz geografsko političnih razlogov (hladna vojna) Švica hotela priključiti Evropskemu svetu in podpisati Evropsko konvencijo o človekovih pravicah. Organiziran je bil še en referendum, februarja 1971, na katerem so moški ženskam z dvotretjinsko večino izvolili volilno pravico na državni ravni.