Napovednik: Film tedna: Štiri minute na sobo, francoski film

Drama je prirejena po francoski uspešnici Le Quai de Ouistreham iz leta 2010, raziskovalne novinarke Florence Aubenas, ki je v Veliki Britaniji izšla pod naslovom The Night Cleaner.

Zgodba Le Quai de Ouistreham (v prevodu Nočni čistilec) poudarja pomen mednarodnega dneva dela, 1. maj, kot opomin na pozabljene tradicije in opozarja, kako finančna kriza povzroča stres tistim, ki so ujeti v negotovih in brezizhodnih službah. Nasilne, ponižane, ustrahovane ženske so ponavadi tiste, ki nosijo glavno breme fleksibilnega dela na trgu.

Aubenasova v romanu opisuje svoje izkušnje dela pod krinko v brutalnem svetu čistilk v Caenu v severni Franciji, kjer obupane kandidatke svoje življenjepise polnijo z lažnimi zagotovili o strasti do čiščenja, v zameno za ponižujoče delo za bedno plačilo, v grozljivih razmerah in brez varnosti zaposlitve. Najhujše delo je ribanje stranišč in čiščenje kabin na trajektu med Ouistrehamom in Portsmouthom.

Roman je podlaga filma Štiri minute na sobo (v orig. Between Two Worlds), režiserja in scenarista Emmanuela Carrèra (s Hélène Devynck kot soscenaristko), glavno vlogo pa je odigrala Juliette Binoche.

Igralka Juliette Binoche se v tem celovečercu infiltrira v vsakdanje življenje sodobne prekarnosti s humanistično vizijo režiserja Emmanuela Carrèra, prirejeno po knjigi Florence Aubenas. Foto: Christine Tamalet
Igralka Juliette Binoche se v tem celovečercu infiltrira v vsakdanje življenje sodobne prekarnosti s humanistično vizijo režiserja Emmanuela Carrèra, prirejeno po knjigi Florence Aubenas. Foto: Christine Tamalet

Priznana pisateljica in novinarka Marianne Winckler (v vlogi Juliette Binoche), se odpravi na sever Francije. Inkognito se nastani v novem mestu in si na novo ustvari življenje kot gospodinja, zapuščena po 20 letih zakona.

»Moram začeti znova iz nič,« pojasnjuje na zavodu za zaposlovanje, kjer se, ne da bi razkrila svojo pravo identiteto, prijavi za čistilko in kjer ji svetujejo, da se predstavi kot "dinamična, vesela, timskega duha in dosegljiva ob vsaki uri, tudi ob nedeljah".

Po hitrem usposabljanju se znajde v majhni skupini, ki je odgovorna za (ekspresno) čiščenje približno tridesetih bungalovov, vključno s sanitarijami.

Film prikaže, kako je življenjska izkušnja tovrstnega dela brutalna prav zaradi zavedanja, da je to vse, kar imaš. Novinarka na delu pod krinko pa ve, da se lahko kadarkoli vrne v udobno življenje. Foto: Christine Tamalet  (prizor iz filma)
Film prikaže, kako je življenjska izkušnja tovrstnega dela brutalna prav zaradi zavedanja, da je to vse, kar imaš. Novinarka na delu pod krinko pa ve, da se lahko kadarkoli vrne v udobno življenje. Foto: Christine Tamalet (prizor iz filma)

Postopoma, od ene službe do druge, Marianne odkrije trike poklica, kar jo pripelje do nove službe v Ouistrehamu: očistiti kabine trajektov, ki nenehno krožijo med Francijo in Anglijo, v zelo kratkem času, med izkrcanjem in vkrcanjem potnikov. Le solidarnost med sodelavkami lahko omehča tako težko in naporno delo.

V tej vlogi čisto od blizu spozna vso bedo prekarnega dela; finančno nestabilnost in socialno prezrtost.

Kljub temu se zbliža z novimi sodelavkami, živahnimi in žilavimi ženskami, ki druga drugi pomagajo in skupaj premagujejo neprepoznavnost, nevidnost in manjvrednost.

BETWEEN TWO WORLDS / FRA / 2021

Režija: Emmanuel Carrère / Scenarij: Emmanuel Carrère, Hélène Devynck / Po romanu Florence Aubenas z istoimenskim naslovom / Igrajo: Juliette Binoche, Hélène Lambert, Louise Pociecka, Steve Papagiannis, Aude Ruyter, Jérémy Lechevallier, Kévin Maspimby, Faïçal Zoua, Arnaud Duval, Didier Pupin, Léa Carne, Nathalie Lecornu, Joël Graindorge, Clémentine Tehua in drugi naturščiki.

Posamezna epizoda bo še 30 dni po predvajanju na voljo na našem TV portalu.