V bogatem katalogu vsebin na zahtevo na portalu RTV 365 najdete poleg komedij, dram, znanstvenofantastičnih in animiranih filmov, tudi filme, ki so nastali po literarnih predlogah.

Izgubljene iluzije, francoski film

Izgubljene iluzije, francoski film (na voljo do 5. 2. 2023)

Razkošna filmska priredba istoimenskega Balzacovega romana je pripoved o ljubezni, poželenju, bolestnih literarnih stremljenjih ter moči medijev in denarja.

Francija, 19. stoletje. Mladi, še neuveljavljeni pesnik Lucien živi v podeželskem mestecu Angoulême. Podnevi dela v tiskarni, ob večerih pa piše pesmi in ljubimka z aristokratinjo Louise. Ko se o njiju razširijo nizkotne govorice, pobegneta v Pariz, kjer pa Louise svojega mladega ljubimca kmalu zapusti. Lucien je prepuščen samemu sebi in začne spoznavati zakulisje velemesta. Tega žene sla po dobičku in brezsramna hinavščina v časopisih, ki imajo vedno večjo moč in vpliv.


Rdeči čeveljci, britanski film

Rdeči čeveljci, britanski film (na voljo do 30. 1. 2023)

Andersenova pravljica postane veličasten filmski spektakel v osupljivo živih barvah.
Še neznana, vendar izredno nadarjena mlada balerina Victoria Page se priključi znamenitemu baletnemu ansamblu. Vodja ansambla je karizmatični in avtoritarni Boris Lermontov, ki novinki obljubi svetovno slavo, v zameno pa se mora Victoria odreči svoji svobodi in se prepustiti njegovemu nadzoru. Victoria ogrozi svojo kariero in naklonjenost Lermontova, ko se zaljubi v skladatelja Juliana Crasterja in skoči v zakonski jarem. Čedalje bolj jo muči razpetost med delom in ljubeznijo. Obseda jo ideja, ki si jo deli z Lermontovom: da je življenje v primerjavi z umetnostjo nepomembno.


Osebna zgodovina Davida Copperfielda, britansko-irski film

Osebna zgodovina Davida Copperfielda, britansko-irski film (na voljo do 29. 1. 2022)

Film Osebna zgodovina Davida Copperfielda predstavlja sodoben pristop k adaptaciji literarne klasike pisatelja Charlesa Dickensa (7. 2. 1812–9. 6. 1870). Roman je izšel leta 1850, pred tem je izhajal po delih, in ima avtobiografske elemente.
V filmu, ki ga je režiral Armando Iannucci, nastopa veliko zvenečih igralskih imen, med njimi: Hugh Laurie, Tilda Swinton, Peter Capaldi, Dev Patel in Ben Whishaw.

Zgodbo pripoveduje mladenič, ki želi postati pisatelj in oriše revščino v viktorijanskem Londonu. V tem času in prostoru išče svoje mesto, in tako spremljamo njegovo pot od nesrečnega in obubožanega otroštva do uspeha, ki ga doživi kot pisatelj.


Heidi, koprodukcijski film

Heidi, koprodukcijski film (na voljo do 24. 1. 2023)

Pustolovska družinska drama. Po nekaj letih življenja s teto Dete je mlada sirota Heidi prispela v švicarske Alpe k starejšemu dedku Alpöhiju.

Čeprav je Alpöhi znan kot strašen samotar, kmalu vzljubi Heidi. Naslednjih nekaj let Heidi srečno odrašča s svojim dedkom, čeprav želi obiskovati šolo v vasi z drugimi lokalnimi otroki. Nekega dne se teta Dete nepričakovano vrne in Heidi odpelje s seboj v Frankfurt. Tam Heidi postane spremljevalka in pomočnica sovrstnici Klari, deklici iz premožnejše družine, ki je invalidka. Heidi se težko privadi na fino družbo, a se zelo poveže s Klaro …