Do konca novembra boste lahko uživali v filmskih mojstrovinah iz preteklih Liffov. Ljubljanski mednarodni filmski festival vsako leto k nam pripelje pregled najboljšega v svetovnem filmu.

Televizija Slovenija vam še pred začetkom letošnjega, že 33. festivala, ponuja izbor enajstih filmov, ki jih je festival gostil v zadnjih letih.

JEZDECI PRAVIČNOSTI, 14. 10. ob 20.50 na TV SLO 2

V izjemni črni komediji, zgodbi o usodi, naključjih in smislu življenja, kot angel maščevanja spet blesti Mads Mikkelsen.

Originalni naslov: RETFÆRDIGHEDENS RYTTERE

Leto produkcije: 2020
Država: koprodukcija
Žanr: črna akcijska komedija
Režija: Anders Thomas Jensen
Scenarij: Anders Thomas Jensen
Igrajo: Mads Mikkelsen, Nikolaj Lie Kaas, Andrea Heick Gadeberg, Lars Brygmann, Nicolas Bro

Markus je danski vojak na misiji v tujini. Ko njegova žena umre v železniški nesreči, se vrne domov k najstniški hčerki Mathilde. Nekega dne se pred njegovimi vrati pojavi matematik Otto, eden od preživelih potnikov. Možakar je prepričan, da železniška nesreča ni bila naključje in da je bila Markusova žena žrtev skrbno organiziranega umora ključne priče proti vodji zloglasne motoristične tolpe. Markus, Otto in njegova ekscentrična kolega začnejo načrtovati maščevanje …


POLETJE '85, 21. 10. ob 20.55 na TV SLO 2

Film Françoisa Ozona, postavljen na obalo Normandije sredi osemdesetih let, je grenko-sladka zgodba o prvi ljubezni, polna sonca, glasbe in prekipevajočih čustev.

Originalni naslov: ÉTÉ 85

Leto produkcije: 2020
Država: Francija
Žanr: drama
Režija: François Ozon
Scenarij: François Ozon, Aidan Chambers
Igrajo: Benjamin Voisin, Felix Lefebvre, Melvil Poupaud, Philippine Velge, Valeria Bruni Tedeschi

Alexis je šestnajstleten fant iz delavske družine, ki v vročih poletnih dneh razmišlja o prihodnosti. Ko ga nekega dne na jadrnici nepričakovano zajame vihar, spozna dve leti starejšega Davida, ki ga reši pred nevarnostjo. Premožni David Alexisa povabi domov, mu priskrbi službo v mamini trgovini ter ga začne zasipati z darili in pozornostjo. Fanta postaneta nerazdružljiva in vse kaže, da bo poletje, polno drznih najstniških podvigov in prebujajoče se seksualnosti, v vseh pogledih sanjsko. A kaj, ko se sanje v teh burnih letih zdijo tako lahko uresničljive – pa ne samo tiste o ljubezni, ampak tudi o smrti …



ZAVEZA, 22. 10. ob 23.00 na TV SLO 1

Portret palestinske družine, v katerem trčijo nasprotujoči si ideali različnih generacij, ki so vsaka po svoje ujete med sodobnost in tradicijo.

Originalni naslov: WAJIB

Leto produkcije: 2017
Država: koprodukcija
Žanr: drama
Režija: Annemarie Jacir
Scenarij: Annemarie Jacir
Igrajo: Mohammad Bakri, Saleh Bakri, Maria Zreik, Leila Bakri, Rana Alamuddin

Abu Šadi je ločen oče in učitelj iz Nazareta. Njegova hči se bo kmalu poročila in potem bo živel sam. Njegov sin Šadi, po poklicu arhitekt, se po dolgih letih življenja v Rimu vrne domov, da bi očetu pomagal osebno razdeliti poročna vabila, kakor veleva palestinski običaj. Ko odtujena moža preživljata dan skupaj in si izmenjujeta podrobnosti o sebi, se v njun odnos prikradejo napetosti, ki razkrijejo resnico o njuni krhkosti in predvsem o velikih razlikah v življenju.



MORENA, 26. 10. ob 20.05 na TV SLO 1

Šestnajstletna Julija živi z gospodovalnim očetom in mlado materjo na odmaknjenem hrvaškem otoku. Dneve preživlja med potapljanjem v morju, lovom na morene ter opazovanjem turistov, ki se zabavajo v bližnjem zalivu.

MORENA / HRVAŠKA, BRAZILIJA, SLOVENIJA, ZDA / 2021
Režija: Antoneta Alamat Kusijanović / Scenarij: Antoneta Alamat Kusijanović, Frank Graziano / Igrajo: Gracija Filipović, Leon Lučev, Danica Ćurčić, Cliff Curtis …

Napetost med hčerko in očetom pa začne naraščati, ko na otok prispe star družinski prijatelj Javier. Medtem ko skuša oče z njim skleniti velik posel, svetovljanski in karizmatičen tujec v Juliji prebudi slo po svobodi in neodvisnosti …

Film je leta 2021 prejel tudi prestižno nagrado zlata kamera za najboljši prvenec v Cannesu. Foto: iz filma
Film je leta 2021 prejel tudi prestižno nagrado zlata kamera za najboljši prvenec v Cannesu. Foto: iz filma



OBTOŽUJEM!, 28. 10. ob 20.55 na TV SLO 2

Zgodovinska drama o znameniti Dreyfusovi aferi, ki je vzpodbudila nastanek znamenitega Zolajevega članka J’Accuse (Obtožujem).

Originalni naslov: J'ACCUSE

Leto produkcije: 2019
Država: Francija, Italija
Žanr: zgodovinska drama
Režija: Roman Polanski
Scenarij: Robert Harris in Roman Polanski
Igrajo: Louis Garrel, Jean Dujardin, Vincent Perez, Emmanuelle Seigner

Leta 1895 proti mlademu obetavnemu francoskemu generalštabnemu častniku Alfredu Dreyfusu vložijo obtožnico, ker naj bi Nemčiji izdajal vojaške skrivnosti, in sodišče odloči, da je kriv. Obsojen je na dosmrtno ječo na Hudičevem otoku. Med pričami njegovega ponižanja je polkovnik Georges Picquart, ki napreduje v vodjo vojaške protiobveščevalne enote. Ko Picquart odkrije, da se skrivnosti še vedno predajajo Nemcem, ga začne vleči v nevaren labirint korupcij in prevar, ki ne ogrožajo le njegove časti, temveč tudi njegovo življenje.
Romanopisec Emile Zola je na Clemenceaujevo pobudo v časopisnem članku z naslovom J’Accuse (Obtožujem) sodnike obtožil, da so pri razsodbi upoštevali ukaze obrambnega ministrstva. Dogodek je vplival na okrepitev in večjo enotnost politične levice, zmanjšal pa se je vpliv vojske.



ZA VSAKO CENO, 29. 10. ob 23.00 na TV SLO 1

Divja vožnja po kriminalnem svetu ameriškega juga: klasični žanrski spopad med teksaškim rangerjem in bančnim roparjem. Žanrski biser, rojen iz premise, da včasih dobri ljudje iz dobrih razlogov počnejo slabe stvari ...

Originalni naslov: HELL OR HIGH WATER

Leto produkcije: 2016
Država: ZDA
Žanr: kriminalka
Režija: David Mackenzie
Scenarij: Taylor Sheridan
Igrajo: Dale Dickey, Ben Foster, Chris Pine, Jeff Bridges

Brata Toby in Tanner v življenju nimata veliko sreče: prvi je prestal bolečo ločitev, drugi pa je zaradi različnih prekrškov že pristal za rešetkami. Ko se zdi, da bosta zaradi nezmožnosti odplačevanja posojila izgubila tudi družinsko posest, se odločita izvesti serijo bančnih ropov. Lokalna policija ju ne more ustaviti, zato se na lov za njima podata izkušena teksaška moža postave Marcus in Albert. Kljub njunemu prizadevanju brata še naprej uspešno ropata in pereta denar v igralnicah, meja med zakonom in pravico pa postaja vedno bolj zabrisana.



SADEŽI POZABE, 2. 11. ob 20.05 na TV SLO 1

Komična drama. Moški srednjih let se znajde sredi pandemije skrivnostne bolezni, ki povzroča nenadno izgubo spomina.

APPLES / MILA / SADEŽI POZABE / GRČIJA, POLJSKA, SLOVENIJA / 2020
Režija: Hristos Niku / Scenarij: Hristos Niku, Stavros Raptis / Igrajo: Aris Servetalis, Sofia Georgovasili, Ana Kaledzidu, Argiris Bakirdzis …

Po nasvetu zdravnikov se vključi v posebni program, s katerim naj bi si zgradil novo identiteto. Vsak dan mora opraviti nalogo, ki jo prejme na kaseti, nove spomine pa posneti s polaroidnim fotoaparatom.





OČE, 5. 11. ob 23.00 na TV SLO 1

Manjše mesto v Srbiji. Nikoli socialna služba odvzame otroka, ko brezizhodnost revščine in lakote njegovo ženo prisili v dejanje iz obupa.

Originalni naslov: OTAC

Leto produkcije: 2020
Država: koprodukcija
Žanr: drama
Režija: Srđan Golubović
Scenarij: Srđan Golubović, Srdjan Koljević, Ognjen Sviličić
Igrajo: Goran Bogdan, Boris Isaković, Nada Sargin, Nikola Rakočević

Nikola mora zagotoviti ustrezno okolje za otroka, ki morata medtem ostati pri rejnikih. Kljub skrajnim prizadevanjem in pritožbam mu socialna služba otrok ne vrne in Nikola se znajde v dozdevno brezupnem položaju. Ko izve za domneve o korumpiranosti krajevnih oblasti, se peš odpravi na romanje čez Srbijo, da bi svojo pritožbo vložil neposredno pri državnem ministrstvu v Beogradu. V borbi z mlini na veter Nikolo naprej ženeta ljubezen in obup. Ta oče se vse do konca ne bo odpovedal veri v pravičnost in pravici do vzgajanja lastnih otrok.



JAGNJE, 12. 11. ob 23.15 na TV SLO 1

Prepričljiv prvenec, nenavadna mešanica grozljivke in ljudske bajke, je bil na festivalu v Cannesu leta 2021 v sekciji Poseben pogled nagrajen kot najbolj originalen film.

Originalni naslov: LAMB

Leto produkcije: 2021
Država: koprodukcija
Žanr: srhljiva drama
Režija: Valdimar Jóhannsson
Scenarij: Sjón, Valdimar Jóhannsson
Igrajo: Noomi Rapace, Hilmir Snær Guðnason, Björn Hlynur Haraldsson

Par brez otrok živi na ovčji farmi v zakotju Islandije. Nekega dne se v hlevu skoti (ali mogoče rodi) nenavadno živo bitje. Par ga vzame v hišo in vzgaja kot svojega ljubljenca. Idilično življenje najprej zmoti prihod moževega brata, nestanovitnega fičfiriča, prav tako pa se napoveduje še bolj usoden konflikt; nekaj, ali nekdo, hoče svojega mladiča nazaj. In ne bo se ustavilo pred ničemer.



MANDIBULE, 19.11. ob 23.00 na TV SLO 1

Po zgodbah o avtomobilski zračnici in jopiču iz semiša je francoski režiser Quentin Dupieux, ki ga odlikuje specifičen smisel za humor, glavno vlogo v svojem novem filmu namenil velikanski mesarski muhi in prisrčni človeški neumnosti.

Originalni naslov: MANDIBULES

Leto produkcije: 2020
Država: Francija, Belgija
Žanr: komedija
Režija: Quentin Dupieux
Scenarij: Quentin Dupieux
Igrajo: Grégoire Ludi, David Marsais, Adele Exarchopoulos, India Hair

Ko preprosta, ne ravno najbolj bistra prijatelja Jean-Gab in Manu v prtljažniku avtomobila najdeta orjaško muho, se odločita, da jo bosta udomačila in zdresirala. Prepričana sta namreč, da lahko z njo čez noč obogatita. Njuna ideja seveda naleti na mešane odzive med novimi – prav tako čudaškimi ali vsaj čudnimi – prijatelji in neznanci, ki jih srečata na svojem popotovanju.



ZLO NE OBSTAJA, 26. 11. ob 23.00 na TV SLO 1

Zgodbe štirih moških, ki stojijo pred izbiro: ubogati ukaz totalitarne oblasti ali se upreti in tvegati vse. Dobitnik zlatega medveda za najboljši film v Berlinu 2020.

Originalni naslov: SHEYTAN VOJUD NADARAD

Leto produkcije: 2020
Država: koprodukcija
Žanr: drama
Režija: Mohammad Rasoulof
Scenarij: Mohammad Rasoulof
Igrajo: Ehsan Mirhosseini, Shaghayegh Shoorian, Kaveh Ahangar, Alireza Zareparast

V današnjem Iranu se štirje posamezniki vsak na svojem koncu znajdejo v razcepu med izvrševanjem črke zakona in sočutjem do sočloveka. Hašmat je družinski oče, čigar služba je v popolnem nasprotju s toplino, s kakršno je obdan v domačem krogu. Puja je vojak, ki so mu naročili, da mora obesiti ujetnika, a mu vest ne dovoli, da bi ubogal ukaz. Džavad, prav tako vojak, tridnevni dopust preživlja z dekletom, a njegova služba vse bolj ogroža njuno skupno prihodnost. In na koncu je tu še Darja, ki se kljub miroljubni naravi spopada s temačno družinsko skrivnostjo. Ti protagonisti s svojimi dejanji odločijo, kako bo njihova okolica ohranila nekatere najpomembnejše človeške vrednote.