Dokumentarna oddaja se s pričevanji znanstvenikov, posnetki prazgodovinskih najdišč ter s pomočjo animiranih in igranih prizorov prepričljivo sprehaja med sedanjostjo in preteklostjo in učinkovito pojasni, kdo so bile ženske v prazgodovini in kakšno vlogo so imele v svojih družinah in družbi.

Napovednik: Gospa sapiens, francoska dokumentarna oddaja

Kdo so bile ženske v prazgodovini? Kakšno je bilo njihovo vsakdanje življenje? Kaj pravzaprav vemo o prazgodovinskih ženskah?

150 let so raziskovalci opisovali zgodovinska odkritja v skladu s predsodki časa v katerem so živeli. Paleolitska ženska je postala ujetnice klišejev: šibka in nemočna ženska za vsemogočnim moškim. V kulturi, bodisi v filmu ali na slikah, je bila predstavljena kot predmet poželenja ali kot predana mati, obkrožena z množico otrok. Klišeji, ki so daleč od realnosti.

Ta dokumentarec izriše drugačen portret.

Danes nova generacija raziskovalcev in znanstvenikov, med katerimi je veliko žensk, spreminja ta zgodovinski model in razkriva različne vidike življenja prazgodovinskih žensk: vidi jih kot lovke, umetnice in celo vodje klanov.

Med vprašanji, na katera dokumentarec odgovarja, ostaja poglavitno: kako je bila fizično videti prazgodovinska ženska?

Znanstveniki so odkrili, da je skrbela za svoje telo in videz, da je obvladala mnoga znanja in veščine ter da so jo v skupnosti spoštovali, celo častili. Gospa sapiens torej ni bila šibka in podrejena, temveč močna in borbena lovka.

Gospa sapiens naj bi v resnici imela temno kožo, modre oči in atletsko postavo. Foto: Little Big Story
Gospa sapiens naj bi v resnici imela temno kožo, modre oči in atletsko postavo. Foto: Little Big Story

Dokumentarni film prav tako obravnava odnose med moškim in žensko, pojasnjuje, kako so se oblikovali pari v paleolitiku, kakšen tip matere je bila in njeno vlogo v plemenu z razdelitvijo nalog.

ZANIMIVOST

Dokumentarni film temelji na animacijah, katerih grafični univerzum izhaja iz akcijsko-pustolovske Ubisoftove video igre Far Cry Primal iz leta 2016.

LADY SAPIENS / Francija / 2021

Režija: Thomas Cirotteau
Scenarij: Thomas Cirotteau, Éric Pincas, Jacques Malaterre
Kamera: Julien Blin
Montaža: David Fernandes
Glasba: Claudie Bertounesque
Video animacija: Far Cry TM & Ubisoft Entertainment

Dokumentarna oddaja bo po predvajanju na voljo še 30 dni na portalu RTV 365.