Napovednik: Gospodarica orlov, koprodukcijski dokumentarni film

Očarljiv in navdihujoč dokumentarec spremlja izjemno življenje Aisholpan Nurgai, 13-letnice iz nomadskega mongolskega plemena.

Aisholpan sanja o tem, da bi postala lovka na orle. To je veščina, ki se prenaša skozi dvanajst generacij njene družine. Vloga, v kateri popolnoma dominirajo moški, od najstnice zahteva ogromno poguma in karakterne moči, da razbije spolne stereotipe v skupnosti in uresniči svoje sanje.

Aisholpan je prava junakinja. Film poudarja njeno neverjetno vez z očetom, ki je njen najbolj neomajen zagovornik, pa tudi očarljiv odnos, ki se splete med njo in njenim lastnim zlatim orlom.

Z dih jemajočo kinematografijo iz zraka in intimnimi posnetki, film ujame njeno potovanje, hkrati pa obravnava univerzalne teme, kot so opolnomočenje žensk, svet narave in odraščanje.

Gospodarica orlov je dokumentarni film v kazahstanskem jeziku iz leta 2016 v mednarodni koprodukciji, ki ga je režiral Otto Bell in pripovedovala izvršna producentka Daisy Ridley.

Teme, ki jih film ponuja so raznolike: prikazujejo kulturne povezave z zemljo in tradicionalnimi praksami kot je lov, razkrivajo spolne vloge in stereotipe, vezi med očetom in hčerko in ponujajo fascinanten vpogled v drugačno kulturo.


EAGLE HUNTRESS / Mongolija, Velika Britanija, ZDA / 2016

Režija: Otto Bell

Dokumentarni film bo po predvajanju na voljo še 7 dni na portalu RTV 365.