Kanadčan Richard Hannay se med obiskom Anglije nič hudega sluteč zaplete v najbolj vratolomne dogodke svojega življenja.

Ženska, ki se mu predstavi kot vohunka in ji pomaga zbežati pred tajnimi agenti, dobi nož v hrbet in med umiranjem dahne: »39 stopnic.«

Nedolžni Richard dobi za pete besno policijo in krvoželjne agente. Z ekspresnim vlakom pobegne iz Londona na Škotsko.

Spozna Pamelo, ki ga najprej izda policiji. Ko se izkaže, da je policija del zarote proti Richardu, skupaj zbežita, a drugače niti ne moreta, saj sta priklenjena drug na drugega z lisicami.

Foto: iz filma
Foto: iz filma

Gre za šolski primer klasičnega trilerja Alfreda Hitchcocka (in širše, vohunskega žanra). Imamo vse nujne elemente: nedolžnega junaka na begu pred zlikovci, svet kot zaroto in macguffina.

To je pripovedni element, ki poganja zgodbo, a je za občinstvo razmeroma nepomemben, v tem primeru gre za načrte izgradnje tihega letalskega motorja. Imamo tudi kratki nastop režiserja v enem prizoru ter hladno in sofisticirano blondinko.

Triler je izjemen tudi zaradi ekonomične filmske pripovedi, iskrivega scenarija in zgodbe, ki je nabita s presenečenji.
Znano je, kako hudomušen in obsesiven režiser je bil Alfred Hitchcock. Pred snemanjem slovitega dela filma, v katerem junaka bežita pred morilci, je roke glavnih igralcev vklenil v lisice, nato pa se je več ur pretvarjal, da je izgubil ključ, da bi se ujeta igralca bolje vživela v prizor.

Izvirni naslov: 39 STEPS / Britanski film, 1935 / Režija: Alfred Hitchcock / Scenarij: John Buchan (roman), Charles Bennett in Ian Hay / Igrajo: Robert Donat, Madeleine Carroll, Lucie Mannheim

Po predvajanju bo film še 30 dni na voljo na našem TV portalu.