Gre za šolski primer klasičnega trilerja Alfreda Hitchcocka (in širše, vohunskega žanra). Imamo vse nujne elemente: nedolžnega junaka na begu pred zlikovci, svet kot zaroto in macguffina. To je pripovedni element, ki poganja zgodbo, a je za občinstvo razmeroma nepomemben, v tem primeru gre za načrte izgradnje tihega letalskega motorja.

Imamo tudi kratki nastop režiserja v enem prizoru ter hladno in sofisticirano blondinko.

39 stopnic je britanski črno-beli filmski triler iz leta 1935, ki ga je režiral Alfred Hitchcock, v glavnih vlogah pa nastopata Madeleine Carroll in Robert Donat. Foto: Gaumont-British Picture Corporation
39 stopnic je britanski črno-beli filmski triler iz leta 1935, ki ga je režiral Alfred Hitchcock, v glavnih vlogah pa nastopata Madeleine Carroll in Robert Donat. Foto: Gaumont-British Picture Corporation

Triler je izjemen tudi zaradi ekonomične filmske pripovedi, iskrivega scenarija in zgodbe, ki je nabita s presenečenji.

Znano je, kako hudomušen in obsesiven režiser je bil Alfred Hitchcock.

Pred snemanjem slovitega dela filma, v katerem junaka bežita pred morilci, je roke glavnih igralcev vklenil v lisice, nato pa se je več ur pretvarjal, da je izgubil ključ, da bi se ujeta igralca bolje vživela v prizor.

Zgodba:

Kanadčan Richard Hannay se med obiskom Anglije nič hudega sluteč zaplete v najbolj vratolomne dogodke svojega življenja.

Ženska, ki se mu predstavi kot vohunka in ji pomaga zbežati pred tajnimi agenti, dobi nož v hrbet in med umiranjem dahne: »39 stopnic«.

Nedolžni Richard dobi za pete besno policijo in krvoželjne agente. Z ekspresnim vlakom pobegne iz Londona na Škotsko. Spozna Pamelo, ki ga najprej izda policiji.

Ko se izkaže, da je policija del zarote proti Richardu, skupaj zbežita, a drugače niti ne moreta, saj sta priklenjena drug na drugega z lisicami.

Izvirni naslov: 39 STEPS / Britanski film, 1935

Režija: Alfred Hitchcock
Scenarij: John Buchan (roman), Charles Bennett in Ian Hay
Igrajo: Robert Donat, Madeleine Carroll, Lucie Mannheim

Film bo po predvajanju še 30 dni na voljo tudi na portalu RTV 365.