17-letna Geneviève in njena mati vodita butik z dežniki v obalnem mestecu Cherbourg v Normandiji.

Guy je mladi avtomehanik, ki skrbi za bolno teto. Geneviève in Guy se zaljubita in načrtujeta poroko kljub neodobravanju njene matere.

Preden Guyja pošljejo v alžirsko vojno, si zaobljubita večno ljubezen. A med njegovo odsotnostjo Geneviève podvomi v njegovo ljubezen.

Dvoriti ji začne premožni pariški draguljar Roland. V zakon z njim jo prepričuje tudi mati.

Geneviève popusti pritiskom in se poroči z Rolandom ter zapusti Cherbourg. Guy se vrne iz Alžirije in s pomočjo Madeleine sestavlja koščke razsutega življenja.

Leta pozneje se Geneviève in Guy srečata na bencinski postaji, ki jo vodi Guy.

Na sliki igralka Catherine Deneuve v vlogi 17-letne Geneviève. Film je bil leta 2013 digitaliziran in restavriran. Foto: cine Tamaris
Na sliki igralka Catherine Deneuve v vlogi 17-letne Geneviève. Film je bil leta 2013 digitaliziran in restavriran. Foto: cine Tamaris

Gre za enega od najbolj dodelanih in vplivnih muzikalov v zgodovini evropskega filma. Morda je gledalcem sprva nekoliko težko sprejeti patos pripovedi in izumetničeno formo filma.

V tej klasiki je, priznajmo, vsega malo preveč. Barvna paleta je preveč nasičena, prizori so pretirano prežeti s petjem, pesmi Michela Legranda so malo preveč vznesene, osladno romantičen je tudi ljubezenski diskurz na smrt zaljubljenih mladih ljubimcev.

A ravno s temi baročnimi prijemi nam film zleze pod kožo, tako da se ne moremo upreti sočutju do mlade ljubezni, ki se želi v krutem svetu obdržati in obstati.

Solze so vselej tik za vogalom. Demyjeva stvaritev se je večkrat prebila na lestvice najboljših filmov vseh časov.

Izvirni naslov: LES PARAPLUIES DE CHERBOURG

Francosko-nemški film, 1964 / Režija in scenarij: Jacques Demy / Igrajo: Catherine Deneuve, Nino Castelnuovo, Anne Vernon

Film bo po predvajanju še 7 dni na voljo na portalu RTV 365.