Dokumentarni film Forman proti Formanu vsebuje veliko zasebnega arhivskega gradiva cineasta češkega novega vala, ki se je uveljavil tudi v Hollywoodu. Prikaže pogled na življenje tega znamenitega režiserja, njegovo iskanje, osebne dileme, izgube in odkritja.

Foto: Negativ film productions
Foto: Negativ film productions

Film je češko-francoska koprodukcija režiserjev Helene Třeštíkove in Jakuba Hejne. Spomine Miloša Formana v filmu interpretira njegov sin, igralec Petr Forman.

Režiserja sta sestavila večplasten portret, urejen iz številnih manj znanih drobcev arhivskega gradiva. Uporabila sta fotografije, članke iz revij in novice, objavljene v češkoslovaških medijih in drugje po svetu. Dodani so tudi odlomki iz Formanovih filmov, prizori s snemanj in zasebni družinski posnetki. A film ni le sestavljanka že videnega gradiva. V njem se pojavijo na novo odkriti posnetki avtorja, ki so jih ustvarjalcema posredovali Formanovi prijatelji in sodelavci.

»Odkril sem, da uživam v tem, kar počnem, in da uživam v pripovedovanju zgodb,« je o sebi povedal znameniti režiser Miloš Forman. Foto: Negativ film productions
»Odkril sem, da uživam v tem, kar počnem, in da uživam v pripovedovanju zgodb,« je o sebi povedal znameniti režiser Miloš Forman. Foto: Negativ film productions

Petr Forman, ki v dokumentarnem filmu interpretira spomine svojega očeta, ta film dojema osebno, zanj je zelo avtentičen. To je film o očetu, kakor ga je poznal in kakršen je bil ta v zasebnem življenju, ne le pri delu, in ne dokumentarni film, ki bi prikazoval le očetove dosežke. Je film, ki prikaže Miloša Formana kot človeka, ki nas preseneti z razmišljanjem o življenju, slavi, uspehu in delu.

To so besede mojega očeta, izgovorjene v prvi osebi. Moj oče je imel čudovit, močan glas. In bil je izjemen pripovedovalec zgodb! Če jih pripoveduje kdo drug, so dolgočasne. Poslušati njega pa je pomenilo toliko zabave kot gledati njegove filme. Veliko sem razmišljal o tem, kako se bom tega dela lotil. A za delo se pravzaprav nisem veliko pripravljal, saj potem ne bi zvenelo pristno.

Petr Forman

Z dvema oskarjema nagrajeni režiser Miloš Forman se je rodil 18. februarja 1932. Občinstvo je navdušil s kultnimi filmi, kot sta Let nad kukavičjim gnezdom in Amadeus, velja pa tudi za enega najpomembnejših režiserjev češkoslovaškega novega vala. Zadnja leta je živel v Connecticutu, kjer je leta 2018 tudi umrl.

Film Amadeus, ki portretira uspehe in padce avstrijskega skladatelja Wolfganga Amadeusa Mozarta, je prejel osem oskarjev. Foto: Negativ film productions
Film Amadeus, ki portretira uspehe in padce avstrijskega skladatelja Wolfganga Amadeusa Mozarta, je prejel osem oskarjev. Foto: Negativ film productions

Za film Let nad kukavičjim gnezdom, ki je nastal po istoimenskem romanu Kena Keseyja o dogajanju v psihiatrični bolnišnici in v katerem sta zaigrala Jack Nicholson in Louise Fletcher, je pobral pet oskarjev v vseh glavnih kategorijah.
Poleg dveh oskarjev za režijo je prejel še številne druge ugledne nagrade – tri zlate globuse in bafto, v Cannesu je prepričal žirijo s filmom Slačenje (1971), na Berlinskem filmskem festivalu pa je prejel srebrnega medveda za film Mož z lune. Nagrajen je bil tudi na Češkem, kjer so mu namenili nagrado za izjemen doprinos k češkemu filmu. Med njegovimi zadnjimi odmevnimi filmi velja omeniti film Goyeve prikazni, v katerem je v vlogi slovitega španskega slikarja nastopil Stellan Skarsgard.

FORMAN VS. FORMAN / Češka, Francija / 2019 / Režija: Helena Třeštíková in Jakub Hejna

Po predvajanju še 30 dni na voljo na našem TV portalu.