Napovednik: Koncert Prifarcev s prijatelji in vejico rožmarina, 1. del

Prifarski muzikanti so leta 2022 slavili 34 let obstoja skupine. Začeli so kot spremljevalna tamburaška skupina za domače folkloriste, do danes pa so izdali več kot 32 ploščkov.

V tem času se je nabralo tudi nekaj uspehov: poleg štirih zmag na Festivalu narečnih popevk v Mariboru še zlati petelin za najboljši etno album (2000), zmaga na festivalu Etno Kostel (2009) in zanje pomembna zmaga na festivalu Slovenska popevka 2009 s pesmijo Tisti nekdo. Prav tako so se leta 2017 preizkusili v Portorožu na festivalu Melodije morja in sonca in s pesmijo Tako kot je, je prav! poželi številne simpatije in tretje mesto.

Foto: Televizija Slovenija
Foto: Televizija Slovenija

Še posebej ponosni so na tradicionalne jesenske nastope v Cankarjevem domu v Ljubljani. Gala koncertov v prestolnici se je doslej zvrstilo že trinajst in vsak je mogočnejši in še bolje obiskan od prejšnjega. S pesmijo in vižami ohranjajo bogato in raznovrstno slovensko ljudsko izročilo, odlikuje jih štiriglasno petje, glasbeniki kritiki pa jih – ne glede na to, da zaigrajo skoraj vse, kar jim pride pod prste – uvrščajo med najboljše etno glasbene skupine na Slovenskem.

Prifarski muzikanti in Lara Jankovič. Foto: Televizija Slovenija
Prifarski muzikanti in Lara Jankovič. Foto: Televizija Slovenija

Prifarci so: Mitja Ferenc na berdi, kitari in bas kitari (drugi tenor), Valentin Južnič na bisernici (prvi bas), Martin Marinč na diatonični harmoniki (drugi bas), Toni Obranovič na klavirski harmoniki (prvi tenor), Uroš Obranovič na bugariji (prvi tenor), Jernej Pečak na violini (drugi tenor) in Dejan Šuštar na braču (prvi bas).

Gosti koncerta so bili tokrat prvič Modrijani, pet-članska narodnozabavna zasedba, ki pravijo, da so družinski ansambel. Vseslovensko slavo so dosegli s pesmijo Ti moja rožica.

Gostili so mezosopranistko mariborskega SNG, Dado Kladenik, ki je na koncertih skupine že nastopila in je njenemu občinstvu dobro znana. Še najbolje se je plesno in glasbeno ujela z najstarejšim članom skupine, Valentinom Južničem.

Gostili so tudi Maroltovke, ki so pred leti veljale za najobetavnejše pevke ljudskih pesmi, danes pa sedijo na najvišjem tronu. Z njimi so nastopili tudi plesalci AFS France Marolt.

Foto: Televizija Slovenija
Foto: Televizija Slovenija

Koncert Prifarcev s prijatelji in vejico rožmarina, ki si ga je lani novembra ogledalo občinstvo na koncertih v Cankarjevem domu v Ljubljani, bo januarja objavljen na Televiziji Sloveniji, dva petka zapored, 13. in 20. januarja ob 20. uri na 1. sporedu TV SLO.

Posnetki koncerta bodo po predvajanju na voljo na portalu RTV 365.