Mojstrovina sodobnega britanskega filma nas popelje na intimno potovanje skozi spomin, družinsko zgodovino, sanjarjenje in hrepenenje osamljenega dečka v proletarskem okolju Liverpoola v 50. letih.

(The Long Day Closes, 1992), avtobiografski film režiserja in scenarista Terenca Daviesa. Foto: The British Film Institute
(The Long Day Closes, 1992), avtobiografski film režiserja in scenarista Terenca Daviesa. Foto: The British Film Institute

Občutljivi fant Bud odrašča v ljubeči družini, kjer si življenje v mizernem okolju lepšajo s skupnim petjem in skrbjo za drugega. A svetu pred pragom njihove hiše vlada brezup.

Proletarski vsakdan, stroga katoliška vzgoja, ustrahovanje v šoli, pomanjkanje navdiha, kulture in umetnosti v občutljivem Budu vzbujajo strašne občutke osamljenosti, melanholije in koprnenja po drugačnem svetu. Slabo počutje premaguje z rednim obiskovanjem lokalnega kinematografa.

O režiserju

Terence Davies je filmski in gledališki režiser, romanopisec in scenarist. Rojen je leta 1945 v Kensingtonu, v tedaj delavski četrti Liverpoola.
Že med študijem je napisal scenarij, ki je kasneje postal njegov prvi kratek film Otroci (1976).
Leta 1984 je napisal roman Hallelujah Now.

Najbolj znan je kot scenarist in režiser avtobiografskih filmov, med drugim Oddaljeni glasovi, tihožitja (Distant Voices, still Lives, 1988), Konec dolgega dne (The Long Day Closes, 1992) in kolažnega filma O času in mestu (Of Time and the City, 2008), pa tudi literarnih priredb, kot je The House of Mirth.

Z avtobiografskima filmoma Oddaljeni glasovi, tihožitja (1988) in Konec dolgega dne (1992) je zabeležil prve odmevne uspehe.
Otroški spomini na Liverpool so tudi tema dokumentarnega filma O času in mestu (2008), ki je bil premierno predvajan na festivalu v Cannesu.
Film o Emily Dickinson Tiha strast (2016) je bil njegov osmi celovečerec.

V svojih filmih pogosto naslavlja tematike čustvene in včasih tudi fizične vzdržljivosti, vpilva spomina na človeški vsakdan ter negativnih učinkov dogmatične religioznosti na čustvena življenja posameznikov in družb.

THE LONG DAY CLOSES / Britanski film / 1992

Režija: Terence Davies
Igrajo: Leigh McCormack, Marjorie Yates, Anthony Watson

Po predvajanju bo film še 30 dni na voljo na našem TV portalu.