Napovednik: Kubanskih pet, koprodukcijski film

Režiser Olivier Assayas predstavlja politični triler, ki je bogat s podrobnostmi, primarno pa se ukvarja s ceno človeških življenj.

Clarisse Loughrey, filmska kritičarka, Independent

Havana, Kuba, jesen 1990. Nekdanji vojak René Gonzalez živi mirno življenje s svojo ženo Olgo in hčerko Irmo. Nekega večera odleti na Florido, ne da bi obvestil svojce. Njegova družina, zapuščena, prepuščena sama sebi, je užaloščena. Policija ga obtožuje, da je izdal »kubansko stvar«.

Toda v resnici je René odšel v ZDA kot vohun kubanske protiobveščevalne službe.

Kubanski pilot Rene Gonzalez (Edgar Ramírez) ugrabi letalo in pobegne v Miami, za seboj pa pusti svojo ljubljeno ženo Olgo (Penélope Cruz) in hčerko. Foto: Orange Studio
Kubanski pilot Rene Gonzalez (Edgar Ramírez) ugrabi letalo in pobegne v Miami, za seboj pa pusti svojo ljubljeno ženo Olgo (Penélope Cruz) in hčerko. Foto: Orange Studio

Njegovemu zgledu sledijo še štirje agenti, ki so potovali s Kube pod režimom Fidela Castra na Florido in postali del skupine, imenovane Wasp Network (La Red Avispa). Vodi jo Gerardo Hernández (Gael Garcia Bernal), ki prevzame identiteto Portoričana Manuela Viramonteza.

Njihova naloga je infiltracija v nasilne kubanske emigrantske organizacije, s sedežem v Miamiju. Nekatere od teh skupin so organizirale teroristične napade na Kubo, zlasti na turistične objekte, s ciljem uničenja kubanskega gospodarstva. Tihotapile so drogo in s tem financirale svoje dejavnosti, kot tudi orožje, s katerim so načrtovale atentat na Castra.

René in drugi vohuni bodo skušali storiti vse, da bi preprečili nove napade, a jih kmalu opazi ameriška obveščevalna služba.

René Gonzalez (Edgar Ramírez) je eden od petih Kubancev, agentov, ki so se v zgodnjih 90. letih v Ameriki infiltrirali v nasilne kubanske emigrantske organizacije, ki se bojujejo proti režimu Fidela Castra. Foto: Orange Studio
René Gonzalez (Edgar Ramírez) je eden od petih Kubancev, agentov, ki so se v zgodnjih 90. letih v Ameriki infiltrirali v nasilne kubanske emigrantske organizacije, ki se bojujejo proti režimu Fidela Castra. Foto: Orange Studio

Kubanska peterica je bila aretirana leta 1998. Preganjani so bili zaradi različnih obtožb, vključno z vohunjenjem, Gerardo Hernández je bil obtožen tudi zarote za umor.

Gerardo Hernández je bil obsojen na dve dosmrtni zaporni kazni, René González je dobil 15 let, Antonio Guerrero in Ramón Labañino sta dobila dosmrtno zaporno kazen, Fernando González pa 19 let zapora.

KUBANSKIH PET / WASP NETWORK / 2019

Režija: Olivier Assayas
Scenarij: Olivier Assayas in Fernando Morais
Igrajo: Edgar Ramirez, Ana de Armas, Gael García Bernal, Penelope Cruz, Wagner Moura

Zanimivosti

- Film so premierno prikazali 1. septembra 2019 v tekmovalnem programu beneškega filmskega festivala in je bil nominiran za nagrado za najboljši film (zlati lev). Pozneje pa so ga predvajali še na drugih uglednih mednarodnih filmskih festivalih: v Torontu, Deauvillu, San Sebastiánu, New Yorku, Londonu in Mumbaju.

- Kubanskih pet (Wasp Network) je vohunski triler iz leta 2019, ki ga je napisal in režiral Olivier Assayas in temelji na knjigi Zadnji vojaki hladne vojne – zgodba o kubanski peterici (The Last Soldiers of the Cold War: The Story of the Cuban Five) brazilskega pisatelja in novinarja Fernanda Moraisa.

- Pod Obamovim vodstvom, leta 2014, je bilo dogovorjeno, da bodo trije člani kubanske peterice – Gerardo Hernández, Antonio Guerrero in Ramón Labañino – izpuščeni v zameno za to, da kubanska vlada izpusti ameriškega državljana Alana Grossa, ki ga je Kuba obtožila vohunjenja in zaprla. Druga dva iz kubanske peterice sta bila že izpuščena – René González leta 2011 in Fernando González leta 2014. Zamenjava je bila zelo pomembna za diplomatske odnose med Ameriko in Kubo, tudi zato, ker na Kubi peterico dojemajo kot heroje, ki niso vohunili o Ameriki, temveč le o militantnih kubanskih izgnancih, ki so bili teroristična grožnja Kubi.

Po predvajanju še 30 dni na voljo na našem TV portalu.