Napovednik: Lady Bird, ameriški film

Film Grete Gerwig je naravnost osupljiv v tem, kako odraščajočo najstnico prikaže na tako resničen način, z edinstvenim značajem, kot zelo samostojno in svojeglavo dekle. Tega filma ne bi mogel posneti noben moški. To je stoodstotno film ženske režiserke. Vsebuje toliko drobnih detajlov. Nobenih velikih gest; ves je sestavljen iz majhnih prizorov. In deluje.«

Jonas Mekas, filmski ustvarjalec
Mati Laurie Metcalf (Marion MacPherson) in hči Christine
Mati Laurie Metcalf (Marion MacPherson) in hči Christine "Lady Bird" MacPherson (Saoirse Ronan) si v marsikateri lastnosti in odzivu ne bi mogli biti bolj podobni. Foto: Mission Films, LLC

Christine McPherson, ki sliši na vzdevek Lady Bird, je bistra, ambiciozna in uporniška najstnica pri sedemnajstih, ki ima občutek, da ji bo življenje spolzelo iz rok.

Hrepeni po dogodivščinah, boljšem življenju in novih priložnostih, ki jih zaman išče na hodnikih katoliške gimnazije v zakotnem Sacramentu. Pesti jo buren odnos s sicer ljubečo in predano, a hkrati trmasto mamo, kateri je v resnici na las podobna in ki ne popušča v svojih načelih in odločitvah.

Lady Bird se ji vztrajno postavlja po robu in nekoč celo skoči iz vozečega avtomobila.

LADY BIRD / 2017 / ZDA

Režija Greta Gerwig, scenarij Greta Gerwig, fotografija Sam Levy, montaža Nick Houy, glasba Jon Brion, produkcija Scott Rudin, Eli Bush, Evelyn O’Neill, igrajo Saoirse Ronan, Laurie Metcalf, Tracy Letts, Lucas Hedges, Timothée Chalamet, Beanie Feldstein, Lois Smith, Stephen McKinley Henderson, Odeya Rush, Jordan Rodrigues, Marielle Scott.

Festivali, nagrade

Zlati globus za najboljši film in glavno igralko v kategoriji muzikal ali komedija.
Nagrada AFI za film leta.
Nagrada gotham za najboljšo igralko.
Nagrada združenja filmskih kritikov Bostona za najboljšo stransko igralko in najboljši scenarij.
Nagrade združenja filmskih kritikov Chicaga za najboljši film, glavno in stransko igralko ter najbolj obetavno režiserko.
Nagradi združenja filmskih kritikov New Yorka za najboljši film in stransko igralko.
Nagradi združenj filmskih kritikov Los Angelesa in San Francisca za najboljšo stransko igralko.
Nagrade združenja filmskih kritikov Toronta za najboljšo režijo in stransko igralko.
Toronto. Telluride. New York. London.
Pet nominacij za oskarja: za film, režijo, izvirni scenarij, glavno žensko vlogo in stransko žensko vlogo.