Mama, napovednik

DEDE, koprodukcijski film, 2017
Režie: Mariam Khatchvani / Scenarij: Mariam Khatchvani, Vladimer Katcharava / Igrajo: George Babluani, Natia Vibliani, Girshel Chelidze, Mose Khachvani, Nukri Khachvani…

Piše se leto 1992. V gorski vasici, visoko v gruzijskih gorah živi Dina, privlačno dekle, ki bi jo marsikdo hotel za ženo. Toda vas živi po družbenih pravilih, ki so jih izoblikovala stoletja tradicije in izročil.

Eno od teh je tudi zaveza, ki jo je dal Dinin dedek, ko je vnukinjo obljubil Davidu, fantu, ki se je pravkar vrnil iz vojne. Toda Dina ne ljubi Davida; hoče Gegija, ki se je vrnil skupaj z Davidom; še več, v vojni je Gegi Davidu rešil življenje.

Toda ali je sploh možno zaobiti obljubo, ki jo je dal Dinin dedek Davidovi družini? Lahko Dina prekine zaroko? Bo David na to pristal? In kako bosta drug na drugega gledala prej neločljiva prijatelja, sedaj pa tekmeca-snubca?
Režiserka Mariam Khatchvani, sama doma iz gorovja Svaneti, kjer je bil posnet film, je motiv za zgodbo našla pri svoji babici, ki je morala zaradi zakonov tradicije utišati svoja čustva.