Dogajanje opisuje zadnja leta osvobodilnega boja na slovenskem Primorskem med 2. svetovno vojno.

Napovednik: Na svoji zemlji, slovenski film

Filmsko zgodbo smo občutili živo in resnično, kot da jo je scenarist izrezal naravnost iz življenja in jo presadil v scenarij. Ti vtisi so dajali nalogi vedno večjo težo in odgovornost, na drugi strani pa so spet stopnjevali strast po filmski obdelavi vsega tega.

France Štiglic, Ekran

Začne se s prihodom nemškega oficirja Kutschere v Baško Grapo, kjer namerava iztrebiti vse tamkajšnje »bandite«. A tu so vsi krajani na strani narodnoosvobodilnega boja. Le Drejc še omahuje, vendar se v imenu ljubezni do partizanke Tildice nazadnje spreobrne tudi on.

V Štigličevi epopeji o narodnoosvobodilnem boju, posneti po noveli in scenariju Cirila Kosmača, so nastopili naturščiki in slovenski gledališki igralci v svojih prvih filmskih vlogah.

Srečevali smo koščene ljudi, ki so rinili v hrib, sklonjeni pod košem in držeč roke, sklenjene pod prsmi, kar je značilna drža ljudi po vsem Tolminskem. Po kamnitih stezah pa so stopala dekleta z lesenimi opankami in se odrezavo odzivala našim pozdravom in besedam. Koliko lepote, slikovitosti in čudovitih pejsažev, ki jih bo treba pokazati v filmu. In kakšni trdi in živi, zanimivi ljudje, kakršne bodo morali izklesati naši igralci.

France Štiglic, Ekran

Prvi slovenski celovečerni igrani film se je leta 1949 kot prvi slovenski oziroma jugoslovanski film predstavil v tekmovalnem programu filmskega festivala v Cannesu.

Film je restavrirala produkcijska hiša Iridium Film za Slovenski filmski center.

NA SVOJI ZEMLJI / Slovenski film, 1948

Režija: France Štiglic
Scenarij: Ciril Kosmač (po noveli Očka Orel)
Fotografija in montaža: Ivan Marinček
Glasba: Marijan Kozina
Igrajo: Lojze Potokar, Franc Presetnik, Mileva Zakrajšek, Štefka Drolc, Miro Kopač, Avgusta Danilova, Majda Potokar, Boris Sešek, Stane Sever, Metka Bučar, Jože Gale, Andrej Kurent, Ivan Ivo Belec

Film bo po predvajanju še 30 dni na voljo na portalu RTV 365.