Napovednik: Naša dediščina, francoski dokumentarni film

Znanstveniki govorijo o šestem množičnem izumrtju na Zemlji. In tega kot človek nočem sprejeti. Zato si poglejmo naravnost v oči. To je zgodba o naši dediščini.

Yann Arthus-Bertrand

Yann Arthus-Bertrand, priznani okoljevarstvenik, aktivist, fotograf in avtor izjemnih dokumentarnih filmov, ki pričajo o človekovem vplivu na naš planet, je ustvaril še eno vizualno dih jemajočo pripoved o življenju ter spreminjanju naravnih in človekovih okolij.

Na začetku na Zemlji ni bilo življenja. Le energija, ki se je vrtinčila kot ujetnica elementov. Ni bila ne preoblikovana ne usmerjena. Energija je bila vseh mogočih oblik, bogata, divja in nevarna. Foto: Hope production
Na začetku na Zemlji ni bilo življenja. Le energija, ki se je vrtinčila kot ujetnica elementov. Ni bila ne preoblikovana ne usmerjena. Energija je bila vseh mogočih oblik, bogata, divja in nevarna. Foto: Hope production

Deset let po filmu Dom (Home, 2009) se Yann Arthus-Bertrand z dokumentarcem Naša dediščina (Legacy, 2020) ozre na svoje življenje, na petdesetletno predanost fotografiji in aktivizmu, vezanem na raziskovanje vpliva človeka na planet. To je torej njegov osebni film.

Ko sem končeval ta film, si nisem mislil, da bom lahko posnel te prizore popolnoma praznih mest. A znanstveniki so nas opozarjali na možnost pandemije. In tudi podnebnim spremembam ne verjamemo. Pandemija vsakih deset let. Tja gremo, če ne bomo spremenili odnosa do biotske raznovrstnosti.

Yann Arthus-Bertrand

Fotograf in režiser pripoveduje zgodbo o naravi in ​​človeku. Razkriva trpeči planet in ekološko škodo, ki jo povzroča človek. Na koncu nas povabi k spravi z naravo in predlaga več rešitev.

Kopičiti, jesti, nadvladovati, se razmnoževati … To so ključna gibala slehernega živega bitja na Zemlji. Foto: Hope production
Kopičiti, jesti, nadvladovati, se razmnoževati … To so ključna gibala slehernega živega bitja na Zemlji. Foto: Hope production

Yann Arthus-Bertrand nagovarja naš spomin, inteligenco in moč in nas poziva, da svojim otrokom povemo, da so prišli na svet na začetku zgodbe in ne na žalostnem koncu.

Da so šele pri prvih poglavjih dolge in veličastne epopeje. Morajo vedeti, da bodo morali tudi sami s svojimi otroki in otroki njihovih otrok opraviti enako nalogo.

Vidite na teh obrazih vsa verovanja tega sveta? Čutite ljubezen, ki jo oddajajo? Predstavljajte si, kaj vse bi lahko skupaj naredili. Kajti edina trajna energija je ljubezen. Moja dediščina je preprosto ljubezen do življenja.

Yann Arthus-Bertrand

Na našem TV portalu www.rtvslo.si/tv. si še lahko ogledate njegovo dokumentarno serijo v dveh delih, Maroko iz zraka, 1. del in 2. del (Morocco from above, 2017, režija: Yann Arthus-Bertrand). Ta zapeljiv dokumentarni portret razkriva naravna in kulturna okolja ter vpliv zgodovine in sodobne industrije na to sredozemsko državo.

LEGACY, NOTRE HÉRITAGE / Francija / 2020

Režija: Yann Arthus-Bertrand
Montaža: Yen Le Van
Glasba: Armand Amar

Yann Arthus-Bertrand / režija dokumentarnih flmov in dokumentarne serije:

2020, Legacy, notre héritage
2019/II, Woman
2017, Le Maroc vu du ciel (dokumentarna serija)
2015, Terra
2015/I, Human
2015, L'Algérie vue du ciel
2014, Méditerranée, notre mer à tous
2013, Metz Metropole et le Pays Messin (kratki video)
2013, Green Economy (Kratki video)
2012, Planet Ocean
2011, Forests and People
2010, Paris from Above
2009, 7 Billion Others
2009/I, Home
2006, Vu du ciel (dokumentarna serija)

Zanimivosti:

- knjiga z naslovom Earth from Above, 1999: je zbirka fotografij iz zraka v slogu foto eseja, v kateri je fotograf v desetletnem obdobju ujel pogled na Zemljo z različnih letal. Knjiga bralca vzpodbudi k odgovornejšemu ravnanju do okolja. Prevedena je v 21 jezikov in prodajana širom sveta.
- film Home, 2009: film je skoraj v celoti sestavljen iz zračnih posnetkov različnih krajev in raznolikost življenja na Zemlji. Predvsem pa, kako človeštvo ogroža ekološko ravnovesje planeta. Nominacija César Awards, France (2010)
- film Human, 2015: Zbirka zgodb in podob našega sveta, ki ponuja vpogled, kaj pomeni biti človek. Nagrada za najboljši dokumentarni film na mednarodnem festivalu v Pekingu (2016), Vancuvru (2016) in častna nagrada na CinEuphoria Awards (2017). Številne nominacije: IDFA/ Amsterdam (2015), Politiken's Audience Award/CPH:DOX (2015), Zlati dokumentarni vlak/otok Faro (2015), Lumiere Award/Francija (2016), Queer Lion/Venice Film Festival (2015), Big Stamp/Zagreb (2016).

Po predvajanju še 30 dni na voljo na našem TV portalu.