Film je nastal v koprodukciji Studia DIM, Hrvaške radiotelevizije ter produkcijskih hiš Bela film iz Ljubljane in Delirium iz Beograda. Film so sofinancirali Slovenski filmski center, Viba film in RTV Slovenija. Foto: iz filma
Film je nastal v koprodukciji Studia DIM, Hrvaške radiotelevizije ter produkcijskih hiš Bela film iz Ljubljane in Delirium iz Beograda. Film so sofinancirali Slovenski filmski center, Viba film in RTV Slovenija. Foto: iz filma

V zadnjem času smo priča poplavi filmov, ki se ukvarjajo s poslednjimi dnevi na zemlji /…/. Očitno kolektivno čutimo, da smo prispeli do zidu in da nimamo več kam. Prav zaradi tega sem želel posneti film s čistimi in jasnimi čustvi; film, ki slavi ljubezen in v katerem so ljudje dobri. /…/ Film, ki se ne sramuje sentimentalnosti in se ne dela pametnega. Na kratko, film za publiko. /…/ Zadnja ljubezen je takšna kot prva: nepričakovana, nenadna in nerodna. /…/ To je film o zadnji ljubezni dveh ljudi, ki sta se že predala. To je njun zadnji ples, zadnja priložnost, zadnja romanca. /…/ Privlačijo me tople zgodbe. Zame je tudi to delo posvetilo nekemu zelo romantičnemu prizoru, zaradi katerega sem vzljubil film – prizoru iz Čudeža v Milanu [Miracolo a Milano], v katerem siromaki, ki so ostali brez kakršnegakoli izhoda, na metlah poletijo v nebo.

Igor Mirković, režiser in koscenarist (vir: Kinodvor)

Helena in Jakov se srečata v domu za upokojence; na kraju, kjer se življenje navadno konča. Toda med njima se nepričakovano razvname ljubezen.

Neke noči »preskočita« ograjo balkona in kot kakšna sedemdesetletna najstnika pobegneta v noč. Z avtom, ki ne more peljati vzvratno, se podata po odročnih cestah, svoja mobitela vržeta v reko in se kot begunca podata v naročje zadnje avanture. Tam nekje ju čaka ladja, na katero se Helena ni vkrcala pred šestdesetimi leti.

Nista spala tri dni in tri noči, medtem pa iz daljave prihaja nevihta.


Foto: Bela film
Foto: Bela film

Film predvajamo v spomin na nedavno preminulega velikana slovenskega gledališča in filma, Radka Poliča. S svojim opusom se je zapisal med največje slovenske igralce.

Noćni brodovi / Hrvaška, Slovenija / 2012

Režija: Igor Mirković
Scenarij: Igor Mirković in Elvis Bošnjak
Fotografija: Silvestar Kolbas
Montaža: Ivana Fumić
Glasba: Tamara Obrovac
Produkcija: Darija Kulenović Gudan, Marina Andrée Škop

Igrajo: Ana Karić, Radko Polič, Renata Ulmanski, Lana Barić, Bogdan Diklić, Pero Kvrgić

NAGRADE
Ana Karić – Zlata Arena za najboljšo glavno žensko vlogo, Pula FF 2012
Najboljši film, nagrada v kategoriji Celebrating Age, Mumbai FF 2012
Posebno priznanje (Fiction Feature) – San Pedro, USA 2012
Drevo ljubezni – Mostar, BiH 2012
Ana Karić – Nagrada za najboljšo žensko vlogo – SEE Paris, Francija, 2013

PREMIERE & FESTIVALI

Hrvaška kinematografska premiera: 15. marec, 2012
Slovenska distribucija: 10.oktober, 2012
FESTIVALI:
Pula Film Festival 2012
San Pedro IFF, USA 2012
Festroia IFF, Portugalska 2012
Helsinki IFF, Finska 2012
Festival Slovenskog filma Portorož 2012
Mumbai IFF, Indija 2012
Kolkata IFF, Indija 2012
Norrkoping IFF, Švedska 2012
Cockatoo Island IFF, Avstralija 2012
Dani filma Mostar, BiH 2012