Napovednik: 80 let upora proti okupatorju

80 let upora proti okupatorju zaznamujemo s spomini na usodne, težke boje, na prehojene poti požrtvovalnosti in solidarnosti, z opominom na bolečino in trpljenje malih ljudi, ki so krojili velike dogodke, s pesmijo za pogum, upanje in svobodo duha.

Franja, igrano-dokumentarni film, ob 15.00 na TV SLO 2

Film o izjemni in dramatični življenjski zgodbi Franje Bojc Bidovec, o zgodbi partizanske zdravnice in o mladem dekletu Anji (Ula Furlan), študentki medicine, ki v Franjini intimni izpovedi v pismih sinu, najde navdih in ženskost v vsem presežnem, ki je v svetu, navidez enakih možnosti, izpuhtela.

Film je režirala Jasna Hribernik, scenarij zanj pa je napisal Tomaž Letnar. Foto: iz filma /Televizija Slovenija
Film je režirala Jasna Hribernik, scenarij zanj pa je napisal Tomaž Letnar. Foto: iz filma /Televizija Slovenija

Ta generacijski preskok, skozi niz igranih dramatičnih prizorov, ustvarja vez med žensko, ki se je v najtežjih trenutkih druge svetovne vojne uveljavila kot osebnost in zdravnica in je predvsem s svojo karizmatičnostjo in etiko presegala vse politične in nacionalne delitve, ter med mladim, sodobnim dekletom. Tako povsem igrani film, ki temelji na verificiranih zgodovinskih virih in osebnih pismih zdravnice, postaja intimen filmski dokument obeh časov.


Pisma iz Auschhwitza, dokumentarni film, ob 17.20 na TV SLO 1

Sedemindvajseti januar je obletnica osvoboditve nacističnega taborišča Auschwitz in svetovni dan spomina na žrtve holokavsta in deportacije. Slovenski program RAI je ob tej priliki v okviru čezmejne televizije pripravil dokumentarno igrani film Pisma iz Auschwitza v dveh različicah in sicer slovensko in italijansko verzijo. Podlaga za idejno zasnovo so bila pisma, ki jih je Darinka Veljak pisala iz Auschwitza staršem v Trst. Ta še neobjavljena pisma je njen sin Boris Kralj prinesel zgodovinarki Dunji Nanut, ki je na podlagi le teh in poglobljene raziskave rekonstruirala Darinkino zgodbo. Gre za izjemen dokument, ki odkriva širši javnosti doslej skorajda neznan podatek, da so lahko nekateri interniranci pisali domov in tudi prejemali pisma. Režija: Luana Grilanc.


Proslava ob dnevu upora proti okupatorju, posnetek proslave na Mali gori nad Ribnico, ob 20.00 na TV SLO 1. Proslavo bo spremljala Vida Petrovčič.


Iz dokumentarnega filma Pozabljeni grob. Foto: Televizija Slovenija
Iz dokumentarnega filma Pozabljeni grob. Foto: Televizija Slovenija

Pozabljeni grob, dokumentarni film, ob 20.55 na TV SLO 1

Neverjetna zgodba o ženski, katere življenje so zaznamovali revolucija, vojna, taborišče, danes pa nima niti groba.

Napovednik: Pozabljeni grob, dokumentarni film

Avtor Zvezdan Martič prepleta osebno zgodbo s celjskega pokopališča s kratko zgodovino dvajsetega stoletja in tudi danes aktualnim pogumom in uporništvom posameznika in družbe. Ko je Hermina Seničar še mladoletna ostala brez staršev, jo je pot vodila v tovarno, kjer je hitro spoznala krivice in neenakosti, težko življenje delavstva in še posebej žensk. Vključila se je v organizirano delavsko gibanje, med prvimi odšla v partizane in bila po izdaji deportirana v koncentracijsko taborišče Auschwitz.
Po vsem hudem, kar je pretrpela, od stavk, nacizma, partizanstva, izdaj, zaporov in taborišč, smrti tovarišev, soborcev, sojetnikov, je morda najhuje to, da je sedaj pozabljena.

Kako je živela, je imela tudi zasebno življenje, družino? Kako povedati zgodbo o življenju ženske, ki nima niti groba?

Pri ustvarjanju dokumentarnega filma so med drugim sodelovali snemalec Aleš Živec, montažer Matjaž Jankovič, oblikovalec grafične podobe Matjaž Celič, scenarij in režija pa sta delo Zvezdana Martića.


Partizanski pevski zbor, ob 20.55 na TV SLO 2

Pevce Partizanskega pevskega zbora od leta 2017 vodi dirigent in umetniški vodja Iztok Kocen, s katerim so pripravili slavnostni koncert ob 75. obletnici delovanja. Ob praznovanju so se jim na odru Gallusove dvorane Cankarjevega doma pridružili gostujoči Primorski akademski zbor Vinko Vodopivec, Laška pihalna godba in sopranistka Gaja Sorč.


Preboj, slovenski film, ob 22.05 na TV SLO 2

V težki zimi marca 1945 se je na visokogorsko planoto Menina umaknila brigada 500 partizanov, ki jih je v dolinah obkolila divizija SS z 12.000 vojaki.

Napovednik: Preboj

V zavetju gozdov si v snegu uredijo zasilna bivališča, vendar so borci izčrpani, sestradani, prezebli, podhranjeni in moralno na tleh. Komandant Franc Sever Franta se znajde pred nemogočo nalogo, ko mora iz neprepustnega obroča rešiti svoje borce. Po celodnevni krvavi bitki se jim v težkih razmerah uspe prebiti skozi obroč na svobodo.

PREBOJ / SLOVENIJA / 2019

Režija: Dejan Babosek / Scenarij: Dejan Babosek, Martin Horvat / Po romanu Past na Menini planini, avtorja Francija Severja / Igrajo: Domen Valič, Jernej Gašperin, Rudolf Pfeiffer, Ana Špik, Valerija Skrinjar, Lovro Zafred, Denys Bilash, Franci Bera, Rok Vihar, Marko Plantan, Darko Nikolovski, Tjan Premzl, Jan Bučar, Darja Krhin, Andrej Lenart, Valentina Plaskan, Miha Rodman, Dominik Vodopivec, Jan Bučar, Miha Rodman in drugi …

Po predvajanju bo film še 30 dni na voljo na našem TV portalu.