Varoufakis je napisal enega največjih političnih spominov vseh časov. To je zgodba o visoki politiki, ki jo pripoveduje človek od zunaj. Varufakis ponuja enega izmed najbolj natančnih in podrobnih opisov sodobne moči, kar jih je bilo kdaj napisanih.

Paul Mason, The Guardian

Vpogled v sobane, kjer se vršijo pritiski nad neubogljivimi članicami, je režiral legendarni francoski avtor grškega rodu Costa Gavras. Zanimivo je, da je to njegov prvi film, posnet v Grčiji.

Film temelji na knjigi Yanisa Varoufakisa o grški pomoči leta 2015. Foto: KG Productions
Film temelji na knjigi Yanisa Varoufakisa o grški pomoči leta 2015. Foto: KG Productions

Grčija leta 2015: gospodarstvo je v razsulu in država je na robu bankrota. Nova vlada se upira odločni vladavini EU in navdihuje milijone Evropejcev.

V Grčiji, opustošeni zaradi finančne krize, na volitvah zmaga zveza levih strank Siriza, na čelu katere je karizmatični mladi politik Aleksis Cipras.

Za pomoč pri pogajanjih z zloglasno Trojko, ki narekuje ukrepe za grški izhod iz krize, je določen finančni minister Janis Varufakis, ugledni ekonomist z bleščečo mednarodno akademsko kariero.

Na zasedanjih t. i. Evroskupine pa poteka vse prej kot demokratična in transparentna igra.

Varufakis je sprožil eno najbolj spektakularnih in kontroverznih bitk v novejši politični zgodovini, ko se je kot finančni minister Grčije poskušal ponovno pogajati o odnosih svoje države z EU.

Kljub množični podpori grškega ljudstva in ob preprosti logiki svojih argumentov, mu je uspelo izzvati le bes evropske politične, finančne in medijske elite. A zgodba o tem, kaj se je res zgodilo, je skoraj povsem neznana – nenazadnje zato, ker se velik del dejanskih poslov EU odvija za zaprtimi vrati.

ADULTS IN THE ROOM, Yanis Varoufakis (ovitek za knjigo)
ADULTS IN THE ROOM, Yanis Varoufakis (ovitek za knjigo)

V tej neustrašni pripovedi Varufakis razkrije vse: izjemno zgodbo o prepiru, hinavščini, dogovarjanju in izdaji, ki bo do temeljev pretresla globoko vlado. Kot je razvidno, so te iste politike, ki so zahtevale tragično in brutalno zatiranje demokratične vstaje v Grčiji, neposredno vodile v avtoritarizem, populistični upor in nestabilnost po vsem zahodnem svetu.
Film Odrasli v sobi je nujen klic k prenovi evropske demokracije, preden bo prepozno.

Originalni naslov: ENÍLIKOI STIN AÍTHOUSA

Leto produkcije: 2019
Država: Grčija, Francija
Žanr: politična drama
Režija: Costa Gavras
Scenarij: Costa Gavras po knjigi Janisa Varoufakisa
Igrajo: Christos Loulis, Alexandros Bourdoumis, Ulrich Tukur, Daan Schuurmans

Film bo po predvajanju na voljo še 30 dni na portalu RTV 365.