Napovednik: Osmi dan

V oddaji Osmi dan smo spremljali okroglo mizo o politikah spominjanja v postresničnostni družbi, ki so jo pripravili profesorji Oddelka za zgodovino. S čim se srečuje zgodovinopisje v času, ko so teorije zarot privlačnejše od obsežnih študij in ko je celo uradna politika pripravljena prezreti sodobne strokovne smernice? Gostja v studiu bo zgodovinarka Petra Svoljšak, prejemnica nagrade za najboljšo zgodovinopisno študijo.

Preverili smo, kako je z gradnjo nove univerzitetne knjižnice NUK 2. Načrtovanje nove stavbe se je namreč začelo že v osemdesetih letih, a je še zmeraj nimamo.

V sodelovanju s partnersko mrežo Centra za kreativnost je nastala serija člankov, v katerih strokovnjaki predstavljajo aktualno dogajanje na posameznih področjih ustvarjalnega sektorja, od oblikovanja in turizma do glasbe in plesa. V kakšnem finančnem položaju so se po zdravstveni krizi znašli ustvarjalci pri nas in v tujini in kakšni izzivi jih čakajo?

Spremljali smo še baletni ansambel SNG Ljubljana, ki je gostoval na plesnem festivalu InDanza v Bolzanu, ki želi v obdobju po pandemiji umetnost približati ljudem in oživiti Južno Tirolsko.

Po predvajanju tudi na voljo na našem TV portalu.