Izhodišča za debato:
Kako analizirati družbeno strukturo?
(Kakšne so značilnosti ekonomskih in družbenih neenakosti ter kako te neenakosti medsebojno vplivajo druga na drugo? Predstavite teorijo razredov in družbene stratifikacije v luči socioloških teorij Marxa in Webra?

Kateri so viri za gospodarsko rast?
(Kako v ekonomski teoriji analizirati proces rasti?)

Zakaj prihaja do nestabilne gospodarske rasti?
(Analizirajte mehanizme, ki lahko privedejo k deflaciji in ekonomski depresiji in kako le-ta vpliva na množično brezposelnost.)

Kako lahko upravljalci javnih politik pripomorejo k socialni pravičnosti?
(Analizirajte glavne principe, kako lahko javne politike pripomorejo k družbeni pravičnosti: davčna politika, redistribucija in mehanizmi socialne pomoči, javne storitve, načini boja proti diskriminaciji.)

Kako opisati družbeno mobilnost?
(analizirajte, kaj vpliva na družbeno mobilnost in na družbeno reprodukcijo: kako se spreminja porazdelitev določenih poklicev v družbi, kakšen je vpliv šole in družine.)

Kako analizirati družbeno strukturo?
Citat iz dokumentarca: »V 18. stoletju so revni živeli v bedi. Služabniki so imeli še srečo. Delavci so živeli iz rok v usta, se v iskanju dela ves čas selili. Posestniki so z njimi ravnali, kot so hoteli. Ni bilo socialne podpore, zdravstvenega varstva, brezplačnega šolstva, ničesar. Revščina je bila smrtna obsodba. V 18. stoletju je bila povprečna pričakovana življenjska doba 17 let
Na peti minuti dokumentarnega filma, nam zgodovinarka Kate Williams razloži, da je v Franciji in Angliji v 18. stoletju bila meja med skupinami prebivalstva začrtana z mejami v njihovem premoženju, ta meja pa je ovirala kakršna koli prehode med družbenimi razredi. Kako je to vplivalo na ekonomsko neenakost v družbi?
Kako ekonomske in družbene neenakosti vplivajo druga na drugo in kako se njihovi učinki seštevajo?
Glede na koncept družbenega razreda, ki sta ga razvila Marx in Weber, analizirajte, kako ti koncepti še danes vplivajo na družbeno strukturo.

Citat iz dokumentarca: "G. Darcy iz romana *Prevzetnost in pristranost* ima ogromno posest. In posest mu prinaša denar, tudi če ni na njej. /// Austenova je ustvarila pravljico, da je to bogastvo mogoče dobiti. Ampak v resnici se g. Darcy nikoli ne bi poročil z Lizzie Bennet, ki je revna kot cerkvena miš. Poročil bi se z dedinjo, morda celo sestrično, in ustvaril veleposest. Bogati se poročajo z bogatimi. Ljubezen pri tem nima nič. Zdaj se skoraj vračamo v 18. stoletje."

Naštejte primere, ki bi lahko prikazale strategije, ki jih še danes uporabljajo dominantni razredi, da bi zaščitili svoje bogastvo.
Kateri so viri za ekonomsko rast?

Citat iz dokumentarca: "Lastnik sužnjev pa je lahko odšel v New Orleans, vzel posojilo, na tamkajšnji tržnici kupil sužnje, jih odpeljal v Alabamo, preoral ledino in gojil bombaž. Ustvarjal je dobiček, se širil, kupil več sužnjev in zemlje ... Suženjsko gospodarstvo je omogočalo kopičenje bogastva. //…// Razvijali so se železnica, telegrafija, množična proizvodnja, korporacije. Z vsemi temi inovacijami so se spreminjali tudi načini produkcije."

Na kakšen način ta citat dokazuje, da je bila rast plantaž bombaža v 19. stoletju ekstenzivna?

Kako razložiti nestabilnost gospodarske rasti?
Citat iz dokumentarca: "V dvajsetih letih so morda nerazsodno razsipavali. Cene delnic so naraščale, toda ljudje so jih še kar kupovali, ker Wall Street od nekdaj velja za čaroben./…/ Sumljivi bančniki so zavestno sklepali sumljive posle. Predpisi o kapitalu so bili pomanjkljivi. Balon dvajsetih let je imel značilnosti drugih balonov. Napihoval je zanesenost. Vrednost delnic se poveča. Izposodite si za nakup novih delnic. Njihova cena še naraste in to še bolj zamegli razum."

Povežite evforijo, ki vlada na finančnih trgih v letih 1920 z borzo na Wall Streetu in s teorijo kreditnega cikla.


Citat iz dokumentarca: "Banke so druga za drugo propadale, zato so vsi izgubili prihranke. To je zmanjšalo povpraševanje, sprožilo bankrote in brezposelnost."
Kako bi definirali termin ekonomske depresije?
Kako lahko javne politike prispevajo k družbeni enotnosti? Kako ob tem upoštevati družbeno mobilnost?

Citat iz dokumentarca: "Drugače kot prej, vam povem. Nadomestila za bolezen, in brezposelnost, pokojnina, otroški dodatki, vdovska pokojnina, porodniška ...Korak do nadomestil. Del industrije so podržavili, uvedli davek na dedovanje, premoženje in bogastvo."

Na primeru življenjske zgodbe Margaret Thatcher, pokažite, kako lahko z ukrepi na področju javnih politik pripomoremo k večji enakopravnosti in odpiranju več priložnosti za določene družbene razrede.

Citat iz dokumentarca: "Globalizacija je odprla svetovno skupnost, vendar so korporacije v razvitem svetu zato lahko selile delovna mesta in tako dobro služile. Po drugi strani pa sta delavski in srednji razred, ki jima je šlo kar dobro, izgubila kakovost življenja in priložnosti. Kitajsko gospodarstvo bo čez deset let največje na svetu."

Na podlagi zgornjega citata, podrobneje opišite strategijo podjetij, ki selijo svojo proizvodnjo v druge države.
Naštejte tri glavne razloge, da ta podjetja uberejo takšno strategijo.

Razmišljajte na določene teme:
1) Kakšne javne politike ubrati, ki bi pospešile zaposlitve?
2) Ali je možno zagotoviti gospodarsko rast obenem pa zaščititi okolja?
3) Družbeni konflikti: znak patologije, pospeševalci kohezije ali promotor družbenih sprememb?

Kapital 18. stoletja: kako je bil razdeljen kapital v 18. stoletju? V kakšni obliki?
Kako se takšna gospodarska situacija obnavlja in nadaljuje?

Evolucija kapitala v 19. in 20. stoletju
Kako se je izvor kapitala spremenil v 19. stoletju?
Kako je kriza v letih 1930 zmanjšala družbene razlike?
Kako so se spremembe v letih 1930 zavlekle v drugo svetovno vojno?

Kapital danes
Kako se je spremenila porazdelitev kapitala v letih 1930 in zakaj?
Kdo je nasprotoval ideji, da bi preko davkov na novo razporedili kapital?
S kakšnimi ukrepi in spremembami bi lahko zmanjšali neenakomerno porazdelitev kapitala?

Pogovarjate se o izhodiščni predpostavki dokumentarnega filma.
Kateri so glavni faktorji, ki so v dokumentarci našteti kot tisti, ki so gibalo zgodovinskih dogodkov?