V pričevanju se Alojzu pridruži tudi žena Olga, ki ima tudi sama bridko družinsko izkušnjo, saj je bila njena mati, sicer mama 12 otrok, po vojni več let zaprta in mučena. Prav žena Olga je Alojzu stala ob strani, da se je po desetletjih molka in trpljenja odločil, da svoje pomorjene poišče in jih z morišča pokoplje v posvečeno zemljo.

Usodni november 1942
Partizansko vodstvo je takrat iskalo zatočišče v Polhograjskih dolomitih, na pragu Ljubljane. Hudnikovi so bili premožnejša kmečka družina, ki je imela dobre odnose s partizani, a prav njihovo hišo so si vodilni funkcionarji na čelu s Kardeljem izbrali za svoje prebivališče. V dogajanje je bil po Alojzovem prepričanju vpleten tudi domačin Ivan Dolničar, poznejši general in predsednik Zveze borcev. Sam je imel takrat 4 leta, sestra pa 5, ko so partizanski likvidatorji udrli v hišo. Bolehna mama je od šoka umrla, 7 članov družine, tudi očeta pa so odvedli in jih naslednji dan pomorili, povečini brez strelov.

Alojz s sestro Veroniko slabo leto pred tragedijo
Alojz s sestro Veroniko slabo leto pred tragedijo

Zadnji spomin na očeta
Alojzovo slovo od očeta je bilo na dan, ko so ga partizani odvedli. Hodil je za očetom, potem pa ga je vojak s puškinim kopitom porinil v travo. Čez teden dni so na grozovit način umorili še staro mamo. S sestro sta tako ostala sama na kmetiji. Po vojni je bil ubit še en stric, skupaj 10 sorodnikov. V njihovo hišo se je vselilo vodstvo OF oz. partije, Kardelj, Kidrič, tudi Kocbek. »Spali so v mojih posteljah..« pravi Alojz Hudnik.

Medvojna vest o umoru Hudnikovih v časopisu Domoljub
Medvojna vest o umoru Hudnikovih v časopisu Domoljub

Zločin se je izplačal
Hudnikove zemlje so se polastili komunistični oblasti zvesti posamezniki, okoristili so se celo nekateri, ki so si neposredno umazali roke s krvjo nedolžne družine. Njihova nekdanja zemlja ima zdaj več milijonsko vrednost, saj je na njej zraslo na desetine luksuznih hiš, oni sami pa so po zakonu o denacionalizaciji dobili le nadomestna zemljišča. Alojz Hudnik to pušča v ozadju. On sam, pravi, ne potrebuje ničesar. Ima čisto vest, lepo družino in ko so v leta 2015 in 2018 prekopali svoje drage iz gozda na pokopališče, je tudi notranje pomirjen. Iz te tragedije je izšel kot moralni zmagovalec, morilci in tisti, ki so se okoristili z njihovim premoženjem, pa so povečini slabo končali…

Alojz Hudnik s fotografijo očeta in mame
Alojz Hudnik s fotografijo očeta in mame
Pričevalci: Olga in Alojz Hudnik, napovednik