Silvestrski filmski maraton

Ob 18.00

VSI NA PLES, francoski film: komedija in romantična drama.

Foto: iz filma
Foto: iz filma

Sandra po tridesetih letih zakona ugotovi, da jo njen mož vara s prijateljico. Seveda ga takoj zapusti, in ker nima kam, se zateče v svojo rojstno hišo, kjer pa živi njena sestra Danie.
Sestri ne bi mogli biti bolj različni. Danie je trmasta, samska ženska s psom in uporniškim srcem ter s čutom za socialno pravičnost. Sandra pa je premožna malomeščanka, ki je trideset let živela v varnem zavetju prestižne vinogradniške rezidence.
Med njima se takoj zaiskri in pride do medsebojnih obračunavanj.
K sreči ju spravita k pameti Roberto in Lucien, dobra Daniejina prijatelja. Življenje pa ubere tako pot, da Danie vpelje svojo sestro v plesni tečaj, kar ponovno prebudi Sandrino mladostno strast …

Izvirni naslov: DANCING ON / ALORS ON DANSE / FRA / 2021
Scenarij in režija: Michèle Laroque / Po izvirnem angleškem scenariju z naslovom Finding your feet scenaristov Mega Leonarda in Nicka Moorcrofta / Igrajo: Virginia Anderson, Jean-Hugues Anglade, Jeanne Balibar, Nicolas Delys, Antoine Duléry, Jérôme Keen, Michèle Laroque, Thierry Lhermitte, Isabelle Nanty, Patrick Timsit, Michèle Clément …

Film bo po predvajanju še 30 dni na voljo na portalu RTV 365.


Ob 19.25

PO SLEDEH, ameriški film: pustolovska drama.

Foto: iz filma
Foto: iz filma

David je mladenič, ki z mamo živi v mestu. Enkrat na leto obišče očeta Cala, ki je po ločitvi izbral samotarsko življenje v Montani v koči, zgrajeni sredi doline, okoli katere se razprostira ogromno zemljišče v družinski lasti.
Po prihodu v mrzlo Montano se David vede kot tipičen mestni najstnik – zatopljen je v pametni telefon in ne kaže velikega zanimanja za zbliževanje z očetom. Tudi oče najprej ne ve, kako bi premostil čustveno razdaljo, zato sina najprej nauči osnov preživetja v divjini in rokovanja z lovsko puško.
Lov na fazane je ustrezna priprava na pustolovščino, ki jo je načrtoval že pred Davidovim prihodom. Prepričan je, da bo nekaj dni v divjini pomagalo utrditi njun odnos. David ne kaže posebnega zanimanja in veselja do lova in naporne hoje po zasneženih gorskih pobočjih, dokler se razmere korenito ne spremenijo …

Izvirni naslov: WALKING OUT / ZDA / 2017
Režija: Alex Smith, Andrew J. Smith / Scenarij: David Quammen, Alex Smith / Igrajo: Matt Bomer, Josh Wiggins, Bill Pullman, Alex Neustaedter, Lily Gladstone, Ken White, Scott McMillion …

Film bo po predvajanju še 7 dni na voljo na portalu RTV 365.


Ob 20.55

VOHUNKA, norveški film: biografska vohunska drama.

Foto: iz filma
Foto: iz filma

Sonja Wigert je norveško-švedska igralka, pravzaprav že zvezda, ko izbruhne vojna.
Kmalu pritegne pozornost vplivnega nacista Josefa Terbovena, ki se vanjo zagleda. To opazijo tudi pri švedski obveščevalni službi in Sonjo rekrutirajo, da bi vohunila za nacisti.
Toda Terboven Sonjo naredi za dvojnega vohuna.

Izvirni naslov: THE SPY / NORVEŠKA / 2019
Režija: Jens Jonsson / Scenarij: Harald Rosenløw-EegJan, Trygve Røyneland / Igrajo: Ingrid Bolsø Berdal, Rolf Lassgård, Alexander Scheer, Damien Chapelle, Edvin Endre, Anders T. Andersen, Erik Hivju, Ingrid Vollan, Johan Widerberg, Fredrik Lycke, Gitte Witt, Karin Lithman, Thomas Arnold, Jakob Diehl, Claes Ljungmark, Julius Feldmeier, Rebecca Caneld …

Film bo po predvajanju še 30 dni na voljo na portalu RTV 365.


Ob 22.40

LJUBEZEN IN MILOST, ameriški film: biografska glasbena drama.

Foto: iz filma
Foto: iz filma

Love & Mercy nam prinaša portret Briana Wilsona, enega izmed ustanovnih članov skupine z enakim imenom in človeka, ki je zaradi svoje ustvarjalnosti najzaslužnejši za izjemne glasbene dosežke skupine.
Film nam predstavi ključni obdobji njegovega življenja.
Del zgodbe se vrne v 60. leta, ko je Wilson zaradi napadov panike nehal hoditi na turnejo s skupino, se zaprl v studio in se posvetil pisanju glasbe. Brian je v tem izjemno plodnem obdobju ustvaril številne uspešnice in glasbeni izraz skupine kljub nasprotovanju nekaterih članov dvignil na višjo, bolj sofisticirano raven.
Rezultat tega je album Pet Sounds iz leta 1966, s katerim se je skupina oddaljila od preprostega »surf rocka« in ustvarila enega od najpomembnejših albumov v zgodovini popularne glasbe.
Drugo ključno obdobje Wilsonovega življenja so 80. leta, ko je Wilson psihično zlomljen, nestabilen, potrebuje spremstvo in pomoč svojega legalnega skrbnika, psihoterapevta Eugena Landyja.

Izvirni naslov: LOVE & MERCY / ZDA / 2014
Režija: Bill Pohlad / Scenarij: Michael A. Lerner, Oren Moverman / Igrajo: Elizabeth Banks, John Cusack, Paul Dano, Paul Giamatti, Jake Abel, Kenny Wormald, Joanna Going, Dee Wallace, Max Schneider, Tyson Ritter, Diana Maria Riva, Brett Davern, Erin Darke, Jonathan Slavin, Graham Rogers

Film bo po predvajanju še 7 dni na voljo na portalu RTV 365.


Ob 00.40

PREPROSTA STRAST, francosko-belgijski film: francoska ljubezenska drama.

Foto: iz filma
Foto: iz filma

Mati in profesorica literature Helene se spusti v ljubezensko razmerje s privlačnim ruskim diplomatom, s katerim pravzaprav nima veliko skupnega.
On obožuje hitre avtomobile, veliko pije, zanimajo ga prestižne znamke in Putin. Ona pa je tenkočutna, razgledana, tudi fantastka.
Svojega ljubimca sprejme takšnega, kot je, čaka na njegov klic in je vsakič pripravljena nanj, na njegove strastne poljube in njegovo tetovirano telo. Toda ljubezenska prigoda se spremeni v obsedenost. Helene samo še sanjari, gleda v telefon, zanemarja sinove in svoje obveznosti.
Ko gredo stvari predaleč, njen sin pokliče svojega očeta na pomoč.

Izvirni naslov: SIMPLE PASSION / FRA, BELG / 2020
Režija: Danielle Arbid / Scenarij: Danielle Arbid po romanu Annie Ernaux / Igrajo: Laetitia Dosch, Sergei Polunin, Lou-Teymour Thion, Caroline Ducey, Grégoire Colin, Slimane Dazi, Vincent Courcelle-Labrousse, Dounia Sichov, Arthur Vercken, Graziella Fiesoli, Caroline Marson in drugi / Režija: Danielle Arbid / Scenarij: Danielle Arbid po romanu Annie Ernaux / Igrajo: Laetitia Dosch, Sergei Polunin, Lou-Teymour Thion, Caroline Ducey, Grégoire Colin, Slimane Dazi, Vincent Courcelle-Labrousse, Dounia Sichov, Arthur Vercken, Graziella Fiesoli, Caroline Marson in drugi …

Film bo po predvajanju še 30 dni na voljo na portalu RTV 365.


Ob 2.15

NADZOR Z NEBA, koprodukcijski film: napet triler z vrhunsko igralsko zasedbo brez olepševanja obravnava etične dileme sodobnega vojskovanja z brezpilotnimi letalniki.

Foto: iz filma
Foto: iz filma

Polkovnica Katherine Powell po šestih letih iskanja britanske državljanke, ki je postala teroristka, s pomočjo visoko tehnološko razvitega ameriškega brezpilotnega letala svojo tarčo naposled najde v Keniji.
Posebne enote se že približujejo tarči, a razkritje načrtov za samomorilska bombna napada spremeni njihovo nalogo – tarčo morajo ubiti. Pilot, ki v Las Vegasu na daljavo usmerja letalo, se že pripravlja na to, da sproži smrtonosni izstrelek. A se nato v bližini predvidenega kraja napada pojavi devetletna deklica.
Dogajanje sproži mednarodno razpravo funkcionarjev na najvišjih položajih o tem, ali je ohranitev življenja enega otroka vredna gotove smrti stotine drugih.
Medtem lokalni operativec tvega vse, da dekletce spravi na varno.

Izvirni naslov: EYE IN THE SKY / 2015 / koprodukcija
Režija: Gavin Hood
Scenarij: Guy Hibbert
Igrajo: Helen Mirren, Aaron Paul, Alan Rickman, Barkhad Abdi

Film bo po predvajanju še 7 dni na voljo na portalu RTV 365.


Ob 3.50

POROČILO Z EVROPE, ameriški film: nizko proračunski znanstvenofantastični film, posnet v neodvisni produkciji.

Foto: iz filma
Foto: iz filma

Neupravičeno spregledan film prejšnjega desetletja, ki so ga v kinematografih zasenčili bolj oglaševani filmi velikih studiev. A počasi si pridobiva status kultnega filma.

Zgodbo o misiji na Jupitrovo luno Evropo pripoveduje dr. Samantha Unger, direktorica podjetja Europa Ventures, ki je podvig financiralo. Namen misije je bil preveriti znake življenja na tem satelitu.
Mednarodno ekipo je sestavljalo šest astronavtov. Pol leta po začetku potovanja je njihovo plovilo zašlo v solarno nevihto, ki je povzročila napako na komunikacijskih sistemih, zato je nadzorni center na Zemlji izgubil stik z njimi.
Ekipa se je kljub težavam odločila, da bo nadaljevala pot do cilja, in tam ji je uspelo srečno pristati. Njeni posnetki pa pokažejo zanimiva odkritja o življenju na Evropi.

Izvirni naslov: EUROPA REPORT / 2013 / ZDA
Režija: Sebastián Cordero
Scenarij: Philip Gelatt
Igrajo: Sharlto Copley, Michael Nyqvist, Christian Camargo, Anamaria Marinca

Film bo po predvajanju še 30 dni na voljo na portalu RTV 365.


Ob 5.20

ROCKFIELD - studio na kmetiji: britanski dokumentarni film

Foto: iz filma
Foto: iz filma

Pred 50 leti sta sredi valižanskega podeželja brata molzla krave, redila prašiče in se pripravljala na prevzem družinske kmetije, a sanjala sta o glasbi.
Svojo drzno zamisel sta naposled tudi uresničila.
Podstreho in hleve sta preuredila v snemalni studio, kamor so desetletja prihajali ustvarjat glasbeniki svetovne slave – Black Sabbath, The Queen, Robert Plant, Simple Minds, Oasis, Coldplay

Znameniti Rockfield studio še danes ostaja kmetija, kjer se rojeva glasba.

Izvirni naslov: ROCKFIELD, THE STUDIO ON THE FARM / Velika Britanija / 2020
Režija: Hannah Berryman

Dokumentarec bo po predvajanju še 30 dni na voljo na portalu RTV 365.