Napovednik; Sisi (I.), koprodukcijska nadaljevanka

Elizabeth Amalie Eugenie se je rodila leta 1837. Vzdevek Sisi, po katerem je najbolj poznana, ji je nadela družina že v njeni rosni mladosti.

Bila je ikona, cesarica, legendarna lepotica. Danes jo označujejo za prvo avstrijsko vplivnico, ki je narekovala modne in lepotne trende po vsej Evropi.

Popolne sreče ni našla nikoli. Ljubila je konje, potovanja in modo.

Sisi z možem Francem Jožefom. Foto: Wikimedia Commons
Sisi z možem Francem Jožefom. Foto: Wikimedia Commons

Šestnajstletna Sisi se je poročila s svojim bratrancem, cesarjem Francem Jožefom I., a se ni zavedala, kaj jo bo doletelo.

Prebudila sem se v ječi, na moji roki so okovi. In moje hrepenenje je vedno močnejše. In svoboda! Odvrnila si mi hrbet!

Sisi (vir: austria.info)

Njena ljubezen do svobode in obljuba, da bo habsburški monarhiji nadela milejši obraz, sta očarali Evropo.

A dunajski dvor je veljal za najbolj konservativnega v Evropi in Sisi je trpela zaradi stroge dvorne etikete, ki jo je uteleševala cesarjeva mama Zofija.

Ko so Sisi vprašali, če hoče Franca Jožefa za moža, je odgovorila: »Da, cesarja imam rada. Če le ne bi bil cesar!«. Foto: Beta Film
Ko so Sisi vprašali, če hoče Franca Jožefa za moža, je odgovorila: »Da, cesarja imam rada. Če le ne bi bil cesar!«. Foto: Beta Film

Poroka je bila na Dunaju. Mlad cesarski par je bival v dvorcu Schönbrunn in v palači Hofburg.

A zakon ni bil srečen. Pedantnemu cesarju, katerega interesi so bili v prvi vrsti podrejeni vojski, je nasproti stala mlada ženska, ki so jo navduševali mitologija, zgodovina in literatura.

Rodila je štiri otroke: Zofijo, ki ni dočakala niti dveh let, Gizelo, prestolonaslednika Rudolfa ter najmlajšo Marijo Valerijo. Po Zofijini smrti so se odnosi med parom začeli spreminjati.

Leta 1866, ko je bila pruska vojska pred vrati Dunaja, je našla Sisi z otroki zatočišče v Budimpešti. Leta 1867 pa je bil Franc Jožef okronan za kralja Madžarske. Avstrijska monarhija je postala dualistična Avstro-Ogrska. Sisi je s kronanjem za madžarsko kraljico dosegla zenit svojega življenja.

Rodila je štiri otroke: Zofijo, Gizelo, Rudolfa ter Marijo Valerijo. Foto: Beta Film
Rodila je štiri otroke: Zofijo, Gizelo, Rudolfa ter Marijo Valerijo. Foto: Beta Film

Sisijina tašča Zofija je prevzela nadzor nad otroki. Ko se ji je Franc Jožef uprl, je Sisi otroke dobila nazaj, a srčne rane zaradi izgubljene hčere, izgubljene svobode in vpletanje tašče v njeno življenje, jo je povsem uničilo. Takrat so se začela njena nenehna potovanja.

Na avstrijskem dvoru nikoli ni bila preveč srečna, pogosto je zapadala v obdobja depresije, ki jih je še poglobila tragična izguba edinega sina, prestolonaslednika Rudolfa. Leta 1889 so ga našli mrtvega skupaj z njegovo ljubimko.

Po tej tragediji si ni več opomogla, postala je depresivna, avstrijskemu dvoru se je izogibala, kolikor se je dalo.

Umrla je v atentatu, leta 1898, ko je bila stara šestdeset let. Med sprehodom ob Ženevskem jezeru jo je zabodel italijanski anarhist Luigi Lucheni.

Sisi ob kronanju leta 1867, ko je imela 29 let. Foto: Wikimedia Commons
Sisi ob kronanju leta 1867, ko je imela 29 let. Foto: Wikimedia Commons

Cesarica je odklanjala, da bi igrala vlogo žene, matere in cesarice, reprezentančno figuro velikanskega imperija, katerega tradicija jo je preganjala. Namesto tega se je borila, podobno kot feministke 20. stoletja, za samouresničitev.

V svoji čustvenosti, nemirnosti, nevrotičnosti in pomanjkanju pravega doma, kakor tudi v svoji egocentričnosti, je prevzela kult osebnosti, ki ga je gojila do skrajnosti.

Sisi je zavestno gradila svojo legendo za potomce, legendo o srhljivi lepoti, nerazumevanju in osamljenosti. Ostajala je individualistka, visoko izobražena ženska.

Prva sezona serije prikazuje mlado in iskrivo Sisi, njeno srečanje z bodočim soprogom, prihod na dvor, prijateljstvo s Fanny, izdajo, vojno, srečanje z Napoleonom, rojstvo dveh otrok in smrt ljubljene Zofije.

Mladi cesar kljub začetnim pomislekom namesto premišljene in uglajene Nene izbere rosno mlado in neukročeno Sisi. Foto: Beta Film
Mladi cesar kljub začetnim pomislekom namesto premišljene in uglajene Nene izbere rosno mlado in neukročeno Sisi. Foto: Beta Film

Prvi del: Mlada in živahna vojvodinja Elizabeta na Bavarskem doživlja svojo prvo ljubezen, ki pa jo ima njena mati za kaprico.

Ko Sisi izve, da se bo sestra Nene zaročila z avstrijskim prestolonaslednikom Francem Jožefom, ji ni do tega, da bi jo spremila v Bad Ischl, a se naposled le ukloni in s tem začrta svojo nadaljnjo usodo.

Za najslavnejšo filmsko upodobitev avstrijske cesarice Elizabete do zdaj velja trilogija filmov Sissi (iz leta 1955), v katerih je cesarico igrala Romy Schneider.

SISI (I.)

Nemčija, Avstrija / 2021
Scenarij: Robert Krause, Andreas Gutzeit, Elena Hell
Režija: Sven Bohse
V glavnih vlogah: Dominique Devenport, Jannik Schümann, Désirée Nosbusch, Marcus Grüsser, Tanja Schleiff

Po predvajanju še 30 dni na voljo na našem TV portalu.