Napovednik: Slovenija predseduje

Ob 20.00 Povodni mož, svečanost ob začetku predsedovanja Republike Slovenije Svetu EU, prenos z Blejskega otoka.

Na Blejskem jezeru bodo v krstni izvedbi baletne predstave Povodni mož koreografa Edwarda Cluga nastopili solisti in ansambel Baleta SNG Maribor ter člani Simfoničnega orkestra SNG Maribor z gosti.

Mednarodno priznani koreograf Edward Clug, ki se je odzval vabilu Ministrstva za kulturo RS, da s svojim avtorskim projektom slavnostno zaznamuje predsedovanje Republike Slovenije Svetu EU, je povedal:

'Razmišljam o Sloveniji kot o otoku v velikem evropskem morju. Razmišljam o otoku, ki potrebuje to veliko morje, da bi lahko ostal otok. O otoku, na katerem se sliši pesem in se pleše z golimi nogami. Kaj je tisto, kar nas zaznamuje in opredeli kot narod … danes? To je vprašanje in obenem iztočnica k popotovanju v iskanju tega odgovora. Odgovor bomo iskali ob plesu in pesmi na splavu, ki pluje v nasprotno smer (in je morda edina prava) vse do izvora. Do izvora naše dediščine, ki nas danes še kako potrebuje'.

Slavnostna govorca bosta minister za kulturo Republike Slovenije dr. Vasko Simoniti in predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

Avtor glasbe Milko Lazar, scenograf Marko Japelj, kostumograf Leo Kulaš, oblikovalec luči Tomaž Premzl.

Urednik prenosa Daniel Celarec, režiser Aljaž Bastič.


Ob 21.00 sledi Slovenija predseduje.

Ob začetku slovenskega predsedovanja Svetu Evropske unije na obisk prihaja Evropska komisija.

V posebni oddaji o izzivih in priložnostih, ki jih prinaša predsedovanje. Kakšen bo izid prvega dne slovenskega predsedovanja? Kakšen vtis bo naredila uvodna slovesnost na Bledu?