Preživeti poletje (SUMMER SURVIVORS / LITVA / 2018)

Film ceste pripoveduje zgodbo o mladi podiplomski praktikantki psihologije Indre, ki ji zaupajo prevoz dveh mlajših pacientov, Paulisa in Juste, iz Vilne do psihiatrične klinike ob Baltskem morju.

Indra ima sicer tudi sama težave z odnosi in komuniciranjem z ljudmi. Paulius trpi za bipolarno motnjo, zaradi katere se spreminja njegovo razpoloženje, Juste pa je potencialna samomorilka, ki zase misli, da ne potrebuje pomoči.

Napovednik: Preživeti poletje, litovski film

Skupno potovanje se sprevrže v avanturo, med katero se potniki zbližajo in se drug drugemu pokažejo v najlepši luči, vendar ostaja vprašanje, ali jim bo uspelo premagati ali vsaj obvladati bolezen, odprto.


Mlada ženska (MONTPARNASSE BIENVENÜE / FRA, BELG / 2017)

Komična drama pripoveduje zgodbo o Pauli, zanimivi, duhoviti, vendar kaotični mladi ženski, ki se je iz tujine vrnila v Pariz potem, ko je premožni fotograf Joachim, s katerim je tam živela, grobo prekinil z njo.

Vsa razburjena in histerična se znajde na urgenci, od koder kmalu pobegne, da bi se spet vrnila v Joachimovo stanovanje, v katerem najde njegovega mačka.

Paula mačka vzame s seboj in se poda po ulicah Pariza. Ker nima službe, ne prijateljev, se hitro znajde pri mami, od koder je pred leti pobegnila. Mama je noče nazaj, spet je na ulici …

Napovednik: Film tedna: Mlada ženska, francosko-belgijski film

Na podzemni naleti na Yuki, mlado lezbijko, ki je Paulo zamenjala za sošolko iz osnovne šole. Paula je ne prepozna, a vseeno pograbi za laž in se z Yuki spoprijatelji. Z malimi ali velikimi lažmi si pomaga tudi v drugih življenjskih položajih, ki jih prinaša na pot živahno velemesto.

Tako postane varuška deklici Lili, ki Paulo vzljubi zaradi nenavadnih vzgojnih prijemov, kasneje se zaposli v trgovini s spodnjim perilom, kjer se spoprijatelji z Osmanom, varnostnikom trgovskega centra afriških korenin.

Ko se že zdi, da se bodo zadeve nekako unesle, se začne vse podirati; medtem, ko se je odnos z Lili začel ogrevati, se je odnos z Lilino mamo ohladil, čemur je sledila odpoved službe. Nato se je morala odreči mačku. Ko je že začela pozabljati na Joachima, izve, da je noseča z njim …


Neznosna lahkost revolucije (THE UNBEARABLE LIGHTNESS OF THE REVOLUTION / NEM / 2021 )

Drama po resničnih dogodkih leta 1988 v vzhodni Nemčiji.

Devetnajstletni Franki hodi po glavi vse kaj drugega kot skrb za družbeno pravičnost in svobodo govora. Skupaj s prijateljico in vrstnico sanjarita, da bosta šli na koncert Brucea Springsteena in Michaela Jacksona. Oblačita se po zadnji modi, kolikor se seveda da, in hodita v disko. Toda pod brezskrbno Frankino fasado domuje strah ob bolečem spominu na bratovo bolezen in smrt, ki je bila posledica onesnaženega okolja, v katerem so živeli. V mestu se je tedaj šepetalo tudi o smrti drugih majhnih otrok, ki bi še lahko živeli, če bi se ustavilo zastrupljanje okolja.

Napovednik: Film tedna: Neznosna lahkost revolucije, nemški film

Franka nato spozna Stefana, mladega, idealističnega in zagretega aktivista, ki se bori proti sistemskemu onesnaževanju okolja, in vse skupaj se spremeni.

Mlada Franka se težko upre usodni mešanici aktivističnega idealizma in mladostnega poguma. Zaljubi se v Stefana in tudi sama postane ena bolj prepoznavnih okoljskih aktivistk v združbi. Žal aktivizem mladih ne ostane neopažen.

Tajna vzhodnonemška policija budno spremlja njihovo dejavnost in jih poskuša zaustaviti, saj uradne oblasti ne priznajo onesnaževanja, na katerega opozarjajo aktivisti. Dokler delujejo pod okriljem cerkve, so še nekako varni, ko pa morajo na cesto, postanejo ranljivi, saj je zbiranje na prostem hitro lahko označeno kot protidržavna demonstracija. Zadeve gredo celo tako daleč, da mora Franka v zapor, kakor kakšna Sophie Scholl.