Napovednik: Trohnenje 2022, dokumentarni film

Nube imajo strahotno solidarnost, spoštovanje vsega. So nekaj resničnega še danes in so preživeli najhujše sovražnike. Res je, drug od drugega se učimo, ampak mi se danes lahko učimo izgubljenih vrednot.

Tomo Križnar

Trohnenje 2022 je dokumentarni film o posledicah vsiljenega mirovnega sporazuma iz leta 2005, ki ga v Združenih državah, Evropski uniji in agencijah OZN še naprej zagovarjajo kot »celovit mirovni sporazum« (Comprehensive Peace Agreement).

Domačini v republiki Južni Sudan in v žrtvovanem Nubskem hribovju in ob Modrem Nilu pa ga preklinjajo kot »smrt zaradi miru« (Death by Peace).

Aktivist, humanitarec in režiser Tomo Križnar, ki že desetletja opozarja na tragedijo afriških staroselcev na meji med severnim in južnim Sudanom, je leta 2017 presenečen ugotovil, da tam živijo gobavci brez kakršnekoli zdravstvene oskrbe.

Tomo Križnar in Bojana Pivk Križnar snemata dokumentarne filme in ob vsaki priložnosti kličeta na pomoč prav iz Sudana, Nubskih gora in Modrega Nila. Foto: Ustanova Toma Križnarja
Tomo Križnar in Bojana Pivk Križnar snemata dokumentarne filme in ob vsaki priložnosti kličeta na pomoč prav iz Sudana, Nubskih gora in Modrega Nila. Foto: Ustanova Toma Križnarja

To ni samo film o razpadanju živega mesa gobavcev v Nubskem hribovju in ob Modrem Nilu tam, na meji med največjimi močvirji in največjo puščavo na planetu, kjer trohnijo živa telesa nedolžnih žrtev tujih vojn za vodo, dobro zemljo in minerale.

Je tudi film o trohnenju vrednot, etike, src, razuma in duha v privilegiranih delih sveta.

»Ljudje se tam, kjer sta vidva doma, ne bodo odzvali na vajine klice na pomoč – dokler jih ne bosta prepričala, da bodo za našimi otroki prišli na vrsto za iztrebljanje tudi vaši otroci,«  opozarjajo staroselci. Foto: Ustanova Toma Križnarja
»Ljudje se tam, kjer sta vidva doma, ne bodo odzvali na vajine klice na pomoč – dokler jih ne bosta prepričala, da bodo za našimi otroki prišli na vrsto za iztrebljanje tudi vaši otroci,« opozarjajo staroselci. Foto: Ustanova Toma Križnarja

Pravijo, da je film grozen, ker prikaže toliko gobavcev. Ne, film je lep, ker prikaže lepoto teh ljudi. V vsakem od teh gobavcev lahko najdeš lepoto, ki jo po vaseh v nubskih gorah tudi začutiš. To je bil naš namen, da začutimo sočloveka skupaj.

Tomo Križnar

Na tej strani Sredozemskega morja in Sahare, v coni udobja in navidezne varnosti v Evropi, ima Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) na voljo učinkovita zdravila za zdravljenje gobavosti, a do ljudi zaradi vojnih razmer v Sudanu in pomanjkanja politične volje ne pridejo.

Foto: Ustanova Toma Križnarja
Foto: Ustanova Toma Križnarja

Gobavci so ljudje, ki živijo v tem trenutku, taki, kot jih vidite. Namesto da bi iztrebili gobavost po vsem planetu, ko so zdravila na voljo, in to celo brezplačna, vidiš človeka, kako trpi.

Bojana Pivk Križnar

Maja Weiss in Tomo Križnar sta klicala na pomoč preganjanim in obleganim staroselcem že z dokumentarnimi filmi »Nuba – čisti ljudje« (2000), »Dar Fur – Vojna za vodo« (2008) in »Oči in ušesa boga – Videonadzor Sudana« (2012).

Trohnenje 2022/ Slovenija / 2022

Izvršni producent: Bojana Pivk Križnar
Producent: Tomo Križnar
Pridruženi producent: Anja Vrdlovec
Scenarij & režija: Bojana Pivk Križnar & Tomo Križnar
Ko-režija: Miha Mohorič
Supervizija: Maja Weiss
Kamera: Prostovoljci Nubskih gorah in Modrega Nila & Tomo Križnar & Bojana Pivk Križnar & Miha Mohorič
Montaža: Andrej Modic
Glasba: Igor Leonardi

Jeziki: slovenski, angleški, arabski, lomonski, ačeronski, taco

Arhivski posnetki: Tomo Križnar, Bojana Pivk Križnar, Miha Mohorič

Dokumentarni film bo po predvajanju na voljo še 14 dni na portalu RTV 365.