Napovednik: Tutankamon: življenje, smrt in zapuščina, britanska dokumentarna serija

1. del:

Znano je, da je Tutankamon je umrl pri rosnih 19 letih.

Raziskovalci vzporedno spremljajo tudi zgodbo njegovega najditelja, arheologa Howarda Carterja, ki je leta 1922 pod puščavskim peskom v Dolini kraljev odkril Tutankamonovo grobnico in jo po treh tisočletjih pozabe znova odprl, da je svet lahko uzrl čuda v njeni notranjosti.

2. del:
V tem delu bo ekipa raziskovala, zakaj je Tutankamon preminil že pri 19 letih, in se posvetila različnim teorijam o tem, kaj je bilo zanj usodno. Nekateri menijo, da je podlegel poškodbam, ki jih je dobil v bitki, spet drugi pa, da je v malarični vročici padel po stopnicah. Še naprej bomo spremljali tudi zgodbo Howarda Carterja in njegovega natančnega popisovanja vseh najdenih predmetov iz neobičajno majhne Tutankamonove grobnice ter spoznali, kako je svet zajela tutomanija.

2. del bo na sporedu, 16. 12., ob 20.00 na TV SLO 2.

3. del:

V zadnjem delu serije oddaj o Tutankamonu bo ekipa iz prve roke spoznavala postopke mumificiranja in staroegipčanske pogrebne navade ter raziskovala vzroke za površno izdelano in nenavadno majhno kraljevo grobnico. Na dan bodo prišle tudi podrobnosti o boju za oblast po Tutankamonovi smrti in razvpitem prekletstvu, ki naj bi pogubilo vse, ki bi si drznili stopiti v posvečene prostore s faraonovim sarkofagom.

3. del bo na sporedu, 23. 12. ob 20.00 na TV SLO 2.

TUTANKHAMUN: LIFE, DEATH AND LEGACY, 2019

Po predvajanju na voljo še 30 dni na našem TV portalu.