Ljudje potujejo naokoli s konjskimi vpregami in še vedno govorijo plattdeutsch, staro nemško narečje.

Mélanie Van Der Ende, režiserka

Napovednik: V deželi amišev, francoska dokumentarna oddaja

Dokumentarna oddaja prikaže življenje amišev, ene najbolj zaprtih in skrivnostnih skupnosti v ZDA. Pred verskim preganjanjem v Evropi so se tja zatekli na začetku 18. stoletja. Toda tudi v to skupnost so začeli vdirati vplivi zunanjega potrošniškega sveta.

Amiši so zelo konservativni kristjani, ki strogo sledijo svetopisemskim načelom, ki jih je navdihnil njihov ustanovitelj Jakob Ammann.

Nimajo avtomobilov, pitne vode, elektrike, telefonov in se vozijo s konjskimi vpregami. Živijo v samozadostnih skupnostih, v osami, ki jih varuje pred skušnjavami sodobnega sveta.

V dokumentarnem filmu predstavniki treh generacij spregovorijo o tem, kako je na začetku 21. stoletja živeti v skladu s štiristo let starimi pravili. Njihovo pričanje je bilo posneto po mesecih razmišljanj in posvetovanj z njihovimi pastorji. Zato so te zgodbe neprecenljive in redke.

Poleg prikaza ločnice med arhaičnim načinom življenja in sodobnim svetom ta film odpira tudi vprašanja o individualni svobodi, pripadnosti manjšini, preizpraševanju ekonomskega in družbenega modela ter seveda o položaju žensk.

Zanimivosti

Amiši izhajajo iz rodu švicarskih anabaptistov iz zgodnjega 16. stoletja, ki so prestopili v radikalni protestantizem in jim je skupna etnična identiteta. Imajo švicarske in nemške prednike, od katerih so prevzeli nemški jezik in kulturne navade, za ohranjanje tradicije pa je obvezna poroka v osrednjem verskem objektu posamezne skupnosti.

Besedo amiš zanje uporabljajo izključno ljudje zunaj omenjene verske skupnosti, medtem ko sami zase uporabljajo poimenovanje "enaki ljudje".

Za sprejem v skupnost morajo člani sprejeti tradicionalni način življenja, ki ga zagovarjajo amiši, in se pridružiti skupini pri bogoslužjih.

Govorijo pensilvansko nemščino in angleščino.

Življenjska pravila so odvisna od duhovnega nadzornika v skupnosti in so po okrožjih različna. Nekaj, kar je v nekem okrožju dovoljeno, je lahko v drugem prepovedano, prav tako pa je različen tudi slog oblačenja.

Rumspringa je pensilvansko nemški izraz, ki pomeni "tekanje naokoli". To je obdobje v katerem amiški mladostniki pridobivajo izkušnje v sodobnem svetu in se nato odločijo ali se bodo vrnili in pridružili skupnosti amišev ali ne.

Izobrazba jim ne pomeni veliko. Verjamejo v osnovno izobrazbo, dokler ta ne ogroža njihovih temeljnih vrednot.

Uporaba tehnologije, kot jo poznamo, je v življenju amišev prepovedana. Fotografiranje ali snemanje velja za kršitev načel Biblije.

Njihova oblačila so zelo preprosta in narejena po točno določenih pravilih.

Amiši se ne udeležujejo volitev in ne sodelujejo v politiki, prav tako ne služijo vojaškega roka in svojih medsebojnih sporov ne rešujejo s pomočjo sodišč.
Tudi socialne podpore in socialnega zavarovanja ne prejemajo, plačujejo pa davek na dohodek in davek na zemljišče.

THE AMISH DILEMMA / EN TERRE AMISH / Francija / 2022

Režija: Mélanie Van Der Ende

Film bo po predvajanju še 30 dni na voljo na portalu RTV 365.