Napovednik - Proslava ob slovenskem kulturnem prazniku s podelitvijo Prešernovih nagrad in nagrad Prešernovega sklada

Proslava ob slovenskem kulturnem prazniku s podelitvijo Prešernovih nagrad in nagrad Prešernovega sklada

V petek, 7.2. ob 20.00 na TV SLO 1

Iskanje novih poti in novega smisla skozi reinterpretacijo Prešernove Zdravljice. »Kam?« bo glavno vodilo letošnje državne proslave ob slovenskem kulturnem prazniku s slovesno podelitvijo Prešernovih nagrad in nagrad Prešernovega sklada v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma.

Tudi za senzorno ovirane gledalce

V televizijskem prenosu, ki ga bo režiral Slavko Hren, bo živo spremljanje prvič omogočeno senzorno oviranim gledalcem in poslušalcem, gluhim in naglušnim s tolmačenjem v znakovni jezik in živimi podnapisi, slepim in slabovidnim z živim avdioopisom.

Proslavo bo režiral Vito Taufer, slavnostna govornica bo nova predsednica Upravnega odbora Prešernovega sklada Ira Ratej, prireditev bo povezoval Tadej Toš, med drugimi bodo nastopili Magnifico, Schatzi, Iztok Mlakar, Urška Arlič Gololičič, Vasko Atanasovski, Matej Puc in Komorni zbor Konservatorija za glasbo in balet pod vodstvom dirigenta Ambroža Čopija.


Prešerno po Prešernu

V petek, 7.2. ob 21.15 na TV SLO 1

Prenosu državne proslave ob slovenskem kulturnem prazniku s podelitvijo Prešernovih nagrad in nagrad Prešernovega sklada bo sledila oddaja v živo Prešerno po Prešernu iz preddverja Gallusove dvorane, kjer se bosta voditeljici Nataša Mihelič in Melita Kontrec pogovarjali s poznavalci kulturnega dogajanja, med drugimi z režiserjem letošnje slovesnosti Vitom Tauferjem, režiserko Nedo Rusjan Bric in predsednikom Društva slovenskih pisateljev Dušanom Mercem. Novinarka Polona Balantič pripravlja feljton o zgodovini Prešernovih nagrad in izzivih pripravljanja državnih proslav.


Pesnikov potrtet z dvojnikom, slovenski TV-film

V soboto, 8.2. ob 20.55 na TV SLO 1

V glavni vlogi pesnika je nastopil Pavle Ravnohrib. Foto: iz filma
V glavni vlogi pesnika je nastopil Pavle Ravnohrib. Foto: iz filma
O filmu

Režiser: Franci Slak
Scenarista: Branko Šömen, Matjaž Kmecl
Direktor fotografije: Bojan Kastelic
Dramaturg: Jaroslav Skrušny
Igrajo: Pavle Ravnohrib, Vlado Novak, Matjaž Tribušon, Mario Šelih, Boris Juh, Jožica Avbelj in drugi.

Pesnikov portret z dvojnikom prikazuje življenje največjega slovenskega pesnika Franceta Prešerna.
Film gledalce popelje v Slovenijo na začetku 19. stoletja, tam spoznajo pesnika in njegovega dvojnika Pacnjeka. V filmu se pojavijo tudi mnogi Prešernovi znani sodobniki, kot na primer baron Žiga Zois, Valentin Vodnik in Matija Čop.



Portreti Prešernovih nagrajencev

V nedeljo, 9.2. ob 21.00 na TV SLO 1

Napovednik: Portreti Prešernovih nagrajencev

V oddaji Portreti Prešernovih nagrajencev predstavljamo bogato ustvarjalno pot in pronicljive misli o umetniškem udejstvovanju letošnjih Prešernovih nagrajencev. Milko Šparemblek se je kot koreograf, plesalec, dramaturg in režiser uvrstil v sam vrh baletnih umetnikov. Fotograf Stojan Kerbler je osrednja osebnost slovenske fotografije z bogatim opusom, ki je s tenkočutnim prikazom življenja haloških ljudi vrednota nacionalnega pomena. Nagrajenci Prešernovega sklada pa so prevajalka Suzana Koncut za prevode francoskih literarnih in teoretskih besedil, akordeonist in skladatelj Luka Juhart, igralka Nina Ivanišin, režiser Rok Biček, oblikovalec Nejc Prah in kostumograf Alan Hranitelj. Oddaja je nastala v sodelovanju novinarjev Uredništva oddaj o kulturi pod režijsko taktirko Špele Kuclar.


Glasbeni večer: Nagrajenca Prešernovega sklada: Alan Hranitelj in Luka Juhart

V ponedeljek, 10.2. ob 23.25 na TV SLO 1

Kostumograf Alan Hranitelj, nagrajenec Prešernovega sklada, je kreiral kostume za oddajo Operne arije: Sopranistka Irena Baar, ki jo bomo predvajali ob 23.25.

Vrhunska slovenska sopranistka Irena Baar (1958 – 2006) v televizijski upodobitvi interpretira arije iz oper Traviata, La Boheme in Faust. Foto: Televizija Slovenija
Vrhunska slovenska sopranistka Irena Baar (1958 – 2006) v televizijski upodobitvi interpretira arije iz oper Traviata, La Boheme in Faust. Foto: Televizija Slovenija

V počastitev glasbenika Luka Juharta, nagrajenec Prešernovega sklada, pa bomo ob 23.45 predvajali posnetek iz koncerta 18. Festivala Slowind 2016. Na njem je Pihalni kvintet Slowind premierno predstavil izvedbo dela »Svetovi«, slovenskega glasbenika in skladatelja Luke Juharta. Gre za interpretacijo, ki se giblje med glasbenim ustvarjanjem, improviziranjem, eksperimentiranjem in soočanjem z zunajglasbenimi svetovi.