V petek, 18. 4. ob 18.00 se na TV SLO 2 vključujemo v neposredni prenos bogoslužja velikega petka iz evangeličanske cerkve v Gornjih Petrovcih. Bogoslužje bo vodila Jana Kerčmar.

Kako dobro v resnici poznamo zgodbo morda najbolj čaščene ženske v zgodovini? Kaj predstavlja lik Marije v krščanski veri? Ali so evangeliji edini vir informacij o njenem življenju? To je le nekaj vprašanj, na katere odgovarja 2. del italijanske dokumentarne serije Marijine skrivnosti: zgodba o izjemnem življenju: Več kot mati, ki bo predvajana v petek ob 19.00 na TV SLO 2.

Dokumentarna serija v dveh delih z rekonstrukcijami dogodkov, pričevanji antropologov, raziskovalcev Svetega pisma in teologov poskuša osvetliti Marijine skrivnosti. Foto: La Storia In Rete srl
Dokumentarna serija v dveh delih z rekonstrukcijami dogodkov, pričevanji antropologov, raziskovalcev Svetega pisma in teologov poskuša osvetliti Marijine skrivnosti. Foto: La Storia In Rete srl

Ob 20.00 na TV SLO 2 sledi francoska dokumentarna oddaja, Zadnje ure Jezusa Kristusa, ki predstavlja nedavna odkritja raziskovalcev in osvetljuje zadnje ure Jezusovega življenja. Znanstveniki se opirajo na evangelije in zgodovinska dejstva.

Je Juda Jezusa res izdal samo zaradi srebrnikov? Je bil Pilat res tako popustljiv, kot piše v Svetem pismu, ali je bil okruten in neizprosen?

Strokovnjaki so ugotovili, da Jezusa niso križali tako, kot je upodobljeno na številnih slikah, in da na Kalvarijo ni nesel celega križa, saj bi bil ta pretežek.

Nekateri znanstveniki celo dvomijo, da je na križu umrl. Vsi pa se strinjajo, da je imela Jezusova smrt daljnosežen vpliv na vero.

Ob 20.55 na TV SLO 2 sledi feljton Postni prti na Koroškem, kjer med drugim predstavljamo slovensko umetnico Evo Petrič, ki je izdelala posebno zagrinjalo za veliki oltar v dunajski stolnici in koroške postne prte v Vovbrah, Železni kapli in pri Gospe Sveti.

Ob 21.10 na TV SLO 2 se vključujemo v neposredni prenos pobožnosti pobožnosti križevega pota, ki ga bo v rimskem Koloseju vodil papež Frančišek.

Velikonočni program na TV SLO

Na veliko soboto, 16. 4. ob 15.00 bomo na TV SLO 1 neposredno prenašali blagoslov velikonočnih jedi iz mariborske stolnice, ob 19.55 pa evangeličansko velikonočno voščilo škofa evangeličanske cerkve, msgr. Leona Novaka ter ob 19.58 katoliško velikonočno poslanico novomeškega škofa, dr. Andreja Sajeta.

Na velikonočno nedeljo se ob 09.55 na TV SLO 1 vklapljamo na Trg sv. Petra, kjer bo papež Frančišek vodil slovesno velikonočno bogoslužje, ob 12.00 pa sledi neposredni prenos velikonočnega nagovora mestu in svetu, Urbi et orbi, ki ga bo papež Frančišek zaključil z blagoslovom navzočih ter gledalcev pred televizijskimi sprejemniki.

Na velikonočni ponedeljek, 18. 4. ob 21.45 na TV SLO 2 predvajamo dokumentarni feljton Čudež Mohorjeve družbe o najstarejši slovenski založbi, ki neprekinjeno deluje že 170 let in predstavlja tudi začetek organiziranega slovenskega knjižnega založništva. Oddaja pripoveduje o nastanku in razvoju Mohorjeve družbe ter pomenu založbe za ohranjanje slovenskega jezika, širjenje bralne pismenosti in oblikovanja slovenske nacionalnosti.