Življenje je potovanje in Zadnji avtobus popelje 90-letnega Toma Harperja (igra ga Timothy Spall), upokojenca, ki mu je pravkar umrla žena Mary (Phyllis Logan), na nostalgično popotovanje.

Pretresen in žalosten se z njenim pepelom in z brezplačno upokojensko vozovnico odpravi na pot z avtobusom.

Foto: Hurricane Films
Foto: Hurricane Films

Njegovo potovanje se začne v kraju John O'Groats na skrajnem severu Škotske in se konča na točki Land's End na skrajnem jugu Velike Britanije, kjer sta se oba z ženo rodila. V želji, da izpolni obljubo svoji ljubljeni ženi Mary, se bojuje s časom, starostjo in usodo.

V zgodbi izvemo, da sta mlada Mary in Tom (igrata ju Natalie Mitson oziroma Ben Ewing) zapustila svoj dom Land's End, zaradi družinske tragedije. Z namenom, da bi se čustveno in tudi dejansko čim bolj oddaljil, se je par odpravil na skrajno severno točko Škotske in za seboj pustil bolečo resničnost.

Zdaj želi Tom poustvariti to epsko potovanje v nasprotni smeri in odpeljati Mary do njenega zadnjega počivališča, oborožen le z zemljevidi in avtobusno vozovnico, ki je morda potekla.

Foto: Hurricane Films
Foto: Hurricane Films

Odisejada nam ponudi vpogled v raznoliko tkivo sodobnega Združenega kraljestva in poveže Tomove čustvene spomine z večkulturno sodobno Britanijo, ki je ta še nikoli ni doživel.

Med svojim nenavadnim potovanjem srečuje ljudi, se z njimi pogovarja, druži in izmenjuje izkušnje. Ne da bi Tom to vedel, začne njegovo potovanje navduševati lokalne prebivalce, na katere naleti, tako da na koncu postane medmrežna posebnost, znana po vsej državi.

THE LAST BUS / UK, UAE / 2021

Režija: Gillies MacKinnon Scenarij: Joe AinsworthIgrajo: Timothy Spall, Phyllis Logan, Natalie Mitson, Ben Ewing, Patricia Panther, Steven Duffy, Saskia Ashdown, Scott Campbell