Živ Žav - z vami že 40 let, prispevek Matevža Breclja (Dnevnik)

Legendarna oddaja s kakovostnim izborom risank že od leta 1981 otroke zabava in izobražuje. Peter Povh, nekdanji urednik, se spominja:" Začel sem z iskanjem kakovostnih poljskih, čeških, angleških in francoskih risank. Iskal sem risanke, ki so imele sporočilno noto, so bile umirjene, in so imele prisrčno, pa tudi tudi nagajivo sporočilo - saj vendar kakšna "lumparija" tudi mora biti!"

Ko je bil izbor novosti za vsako nedeljo po 53 minut pripravljen, je oddaja 2. 5. 1981 premierno zaživela na ekranih, takrat še TV Ljubljana.

In tako so nedeljska jutra ostala rezervirana za otroke vse do danes, ko lahko uživajo kar tri ure kakovostnega programa, vse od 7. ure zjutraj.

"Pot risanke je zelo dolga," pojasni urednica mag. Martina Peštaj. "V trenutku, ko se odločimo za nakup in materiali prispejo v hišo, risanko prevedejo prevajalci, ki so mojstri na svojem področju, saj ne samo, da morajo znati tuji jezik, ampak znajo lepo, sočno knjižno slovenščino, ki je primerna za otroke."

Posebnost je tudi ta, da igralce, ki sinhronizirajo risanke, vodijo režiserji.

V poplavi narazličnejših poti do risank, je Živ Žav tudi po štiridesetih letih kažipot, ki mu starši lahko zaupajo, generacije otrok pa razvijajo okus za dobro in lepo, zaključi novinar Matevž Brecelj.