Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Arhiv

Infodrom Poletni Infodrom: Šport

19. 7. 2024

Čez točno teden dni se bodo v Parizu začele poletne olimpijske igre, in ker se je pred vsako športno dejavnostjo dobro ogreti, bo današnji Infodrom posvečen športu. Otroški poročevalec David se je pogovarjal s selektorjem nogometne reprezentance Matjažem Kekom, Matevž pa s tekmovalkami v odbojki sede. Spoznali smo Maja, ki trenira streljanje z zračno puško, vaterpolsko ekipo iz kluba Ljubljana Slovan in karateiste iz Karate kluba Shotokan Kranj.

Infodrom Poletni Infodrom: Splet

5. 7. 2024

Splet je v našem življenju čedalje več navzoč, a poleg prednosti, ki jih prinaša, je dobro poznati tudi njegove pasti. Oddajo začnemo z digitalizacijo šolstva, se spomnimo, kako lahko ugasnemo spremljanje lokacije na Snapchatu, ponovimo, kaj je kibernetska varnost, in spoznamo delo vplivneža. Z mladimi in informacijsko pooblaščenko pa več o fotografiranju oseb brez njihovega soglasja.

Infodrom Poletni Infodrom: Prosti čas

21. 6. 2024

Poletni Infodrom ima za vas nekaj predlogov za počitniški prosti čas. Učili smo se kvačkati, se družili z mladimi v Coni Cent'r, na OŠ Stranje obiskali priljubljeni tehnični krožek in metali na koš z velike razdalje.

Infodrom Poletni Infodrom: Kultura

14. 6. 2024

Poletni Infodrom je tokrat kulturno obarvan. Najprej se odpravimo v muzej, in sicer v nekdanje koncentracijsko taborišče Rižarna v predmestju Trsta. Otroški poročevalec Vasja je bil na pripravah za koncert skupine Compressorhead, raziskovali smo tudi glasbeno zvrst K-POP. Spoznali smo mlado pisateljico Ulo ter Danajo, nagrajeno baletno plesalko na Konservatoriju za glasbo in balet Maribor.

Infodrom Poletni Infodrom: Okolje

7. 6. 2024

V Poletnem Infodromu se tokrat posvečamo okolju. Razlagamo, kaj so fosilna goriva, kako v kopi nastane oglje, kaj je to hitra moda, kako lahko ravnamo okolju prijazneje, kaj je to zeleni prehod in kako spečemo kruh z drožmi.

Infodrom Poletni Infodrom: Dobro je vedeti

31. 5. 2024

Infodrom je informativna oddaja za mlade. Vsak petek ob 15. uri in 45 minut se ozre po iztekajočem se tednu in gledalcem predstavi najpomembnejše dogodke in zanimive vrstnike ter pojasni izbrane pojme s področja politike, družbe, narave in tehnologije. Voditelji oddaje so Katja Špoljar, Klara Eva Kukovičič in Maks Dakskobler. Najdeš nas tudi na Tik toku https://www.tiktok.com/@cist_hudo

Infodrom Infodrom

24. 5. 2024

V zadnjem Infodromu 12. sezone sta se voditeljici Katji pridružila devetošolca Jaša in Maja. Na igrišču v Kosezah so nam mladi povedali, zakaj je zanje pomembno, kaj tam počnejo in koga lahko srečajo. Novinarka Mateja se je oglasila iz Bruslja, kjer je Evropski parlament, ki bo v prihodnjih mesecih dobil nove poslance. 9. junija so namreč volitve, na katerih bodo volivci poleg tega odločali še o štirih referendumskih vprašanjih. Podrobno pod lupo smo razložili, kaj pomeni, da je referendum posvetovalni in kakšna je njihova vsebina. V Infogromu so se na vroče stolčke usedli voditelji Infodroma in med drugim izvedeli, kdo največkrat zamuja. Otroški poročevalec David pa se je pogovarjal s selektorjem slovenske nogometne reprezentance Matjažem Kekom.

Infodrom Infodrom

17. 5. 2024

O izkušnjah s telefoni v šoli smo v tokratnem Infodromu govorili z učenci z Osnovne šole Rodica, kjer so ti sicer prepovedani. Ob svetovnem dnevu podnebnih sprememb smo se v rubriki Podrobno pod lupo pozanimali, kaj lahko storimo, da upočasnimo dviganje povprečne temperature ozračja, ob primeru izmišljene države iz prihodnosti pa razložili, kaj je zeleni prehod. Ta nas spodbuja tudi k temu, da posežemo po lokalni ali doma pridelani hrani. Da je ta običajno okusnejša, bi se strinjal Žiga, ki je vešč opravil na kmetiji. V Infodromu pa z Radiovednimi tudi o tem, kako nastane virus.

Infodrom Infodrom

10. 5. 2024

V današnjem Infodromu lahko izveste, kakšno je bilo na OŠ Domžale razpoloženje pred nacionalnim preverjanjem znanja iz materinščine. Mlade smo vprašali tudi, kako drugače je pisati zaokroženo besedilo v primerjavi s sporočili na telefonu. Jutri bo v švedskem Malmöju finale tekmovanja za pesem Evrovizije. Naša Metka že ves teden spremlja dogajanje za odrom in pred njim. Govorila je tudi s predstavnico Slovenije Raiven. Obiskali smo še dragomeljske Sovice, letošnje državne prvakinje med osnovnošolskimi ekipami v cheerleadingu in OŠ Velika Nedelja, od koder prihaja ekipa, ki sodeluje na tekmovanju Formula 1 v slovenskih šolah.

Infodrom Infodrom

3. 5. 2024

Ob prazniku dela v počitniškem tednu, ki se počasi izteka, smo se v Infodromu pozanimali, kakšno delo lahko pri nas opravljate mlajši od 15 let in pod kakšnimi pogoji. Prvega maja je minilo tudi 20 let, odkar je Slovenija vstopila v Evropsko unijo. Polnoletni državljani bomo v začetku junija na volitvah odločali, kdo nas bo zastopal v Evropskem parlamentu, zato se je naša otroška poročevalka Lana Flavia pozanimala, kakšne so zadolžitve evropskih poslancev. V zadnjih Spletkah te sezone pa se je Metka Spletka poglobila v komentarje na družbenih omrežjih in ugotovila, da je med njimi še vedno zelo veliko nesramnih.

Infodrom Infodrom

26. 4. 2024

Infodromovci nam večkrat zastavljate vprašanja o prijateljstvu. Z učenci z OŠ Gustava Šiliha Velenje smo zbrali pet nasvetov in številne izkušnje, kaj storiti, če še nimaš pravega prijatelja ali prijateljice. Na Poljskem so se lotili reforme šolstva. Med drugim od tega meseca učenci do 3. razreda nimajo več domače naloge, za druge so neobvezne. Pozanimali smo se, kaj o tej spremembi šolskega sistema menijo tamkajšnji učenci, v Infogromu pa o tem vprašali učence OŠ Livada v Velenju. Za konec pa še obisk zmagovalcev! Bina in Karin sta si priplesali stopničke na Libero dance festu, Lea in Iris z OŠ Elvire Vatovec Prade pa sta na Poprih predlagali podjetniško idejo, ki je bila izbrana za najboljšo, zato smo jo predstavili v oddaji.

Infodrom Infodrom

19. 4. 2024

V današnjem Infodromu nam je dvanajstletna Eva povedala, zakaj in kako je učenka devetega razreda. Povedala nam je vse o svoji izkušnji s preskakovanjem razreda ali akceleriranjem, kakor se to strokovno imenuje. Na Bližnjem vzhodu se napetost med državami stopnjuje, ljudje se bojijo, da bi lahko prerasla v vojno. Podrobno pod lupo razlagamo, kaj se tam dogaja. Spoznali smo tudi Mateja, fanta z dedno boleznijo hemofilijo, ki povzroča težave pri strjevanju krvi. Naš otroški poročevalec Matevž pa je pred mikrofon povabil odbojkarici, članici slovenske reprezentance v odbojki sede, ki se že zagnano pripravljata na paraolimpijske igre.

Infodrom Infodrom

12. 4. 2024

V tem tednu so šole zaradi grozilnega spletnega komentarja poostrile varnostni nadzor, zato smo v Infodromu preverili, kako ste doživeli to grožnjo in odziv odraslih nanjo. V Infogromu smo mlade iz Otroškega parlamenta vprašali, kaj se je na področju duševnega zdravja spremenilo v zadnjem letu. Muslimanski sveti mesec ni prinesel miru v Gazo. 11-letna deklica Rima, ki z družino živi v begunskem taborišču, nam je pokazala, kako je videti njen vsakdan, predvsem kako se spoprijemajo s pomanjkanjem hrane. Fantje iz OŠ Sava Kladnika Sevnica so nam razložili, kako ustvariš elastomobil, ki zmaga na državnem tekmovanju. Ajdi in Mateju pa smo se pridružili na treningu karateja.

Infodrom Infodrom

5. 4. 2024

V Infodromu smo se tokrat pogovarjali s štirinajstletnim Mehmetom, ki nam je zaupal, kako se posti v mesecu ramazanu. V oddaji pa danes tudi o Cesarjevih novih oblačilih, Grdem račku, Kraljični na zrnu graha in Palčici. Nanje smo se spomnili ob mednarodnem dnevu knjig za otroke, ki ga praznujemo na obletnico rojstva pravljičarja Hansa Christiana Andersena. Podrobno pod lupo smo izvedeli več o njegovem življenju. Predstavili smo tudi Anžeta, ki se v prostem času ukvarja z veliko zanimivimi dejavnostmi. Metka Spletka pa se je družila s skupino mladih, ki so v sklopu festivala Prix Jeunesse zastopali Evropo in izbrali najboljšo igrano in najboljšo neigrano oddajo.

Infodrom Infodrom

29. 3. 2024

Naša dejanja nosijo posledice - od dopolnjenega 14. leta starosti mladoletniki v Sloveniji zanje že odgovarjate sami. V Infodromu smo obiskali prevzgojni dom v Radečah, kjer nam je več o življenju v tej ustanovi povedal eden od mladih, ki je trenutno tam nastanjen. Velika noč, največji krščanski praznik, je pred vrati, in ta dan si kristjani težko predstavljajo brez pirhov. Tokrat nas niso zanimale njihove lepe poslikave, ampak kakovost. Podrobno pod lupo smo se pozanimali, kako različni načini vzreje kokoši vplivajo nanjo. Ob dnevu gledališča je naš otroški poročevalec Žiga govoril z Gajo Filač, televizijsko voditeljico in igralko v predstavi Dnevnik Ane Frank. Udeleženke Roševih dnevov, srečanja najboljših literarnih ustvarjalcev osmih in devetih razredov osnovnih šol, pa so nam zaupale nekaj nasvetov za boljše pisanje.

Infodrom Infodrom

22. 3. 2024

Okusi in arome v elektronskih cigaretah, katerih vpliv na zdravje ni raziskan, naj bi bili za mlade najbolj vabljivi. Uporaba teh bo z novim zakonom prepovedana. V Infodromu smo preverili, kako vam nikotin škodi in kako glede njegove uporabe ravnajo v šolah. V Infogromu smo se z mladimi, ki so obiskali festival Bobri, pogovarjali o prijateljstvu. Karibsko državo Haiti je zajel vihar nasilja oboroženih tolp. Podrobno pod lupo pojasnjujemo, zakaj te nadzorujejo skoraj vso prestolnico te države, premier pa ostaja v tujini. Mlada pisateljica Ula nam je predstavila svojo prvo knjigo z naslovom Lepo spi, lepotec. Z otroškim poročevalcem Nikom pa smo si ogledali priprave na šov eksperimentov na Institutu Jožef Stefan.

Infodrom Infodrom

15. 3. 2024

V Infodromu nas je zanimalo, kako in koliko mladi uporabljate drage kreme in ličila. V njih so namreč tudi sestavine, ki niso namenjene mladim. Pediatrinja razlaga, kaj je primerno za vašo mlado kožo in zakaj. Obiskali smo osnovno šolo Dob, kjer petošolci že poznajo razširjeni program, ki ga prinaša novela zakona o osnovni šoli. Najbolj jim je všeč, da neobvezni izbirni predmeti niso ocenjeni. V oddaji tudi o celiakiji in alergijah. Da so nekatere lahko zelo nevarne, nam bosta povedala Jakob in Vid z Osnovne šole Dravlje. Šahistki Inti in Sofija pa sta z nami odigrali partijo šaha.

Infodrom Infodrom

8. 3. 2024

Danes so se začeli prvi preizkusi posebnih nadarjenosti, znanja in spretnosti za vpis v nekatere srednje šole. Nasveti bi vam verjetno prišli prav, zato smo v Infodromu obiskali dijake programa tehnik zobne protetike, ki so preizkus uspešno opravili. Gotovo ste v zadnjih tednih že slišali za stavko nekaterih poklicev v javnem sektorju, zato v rubriki Podrobno pod lupo razlagamo, kaj je to javni sektor in kdo je v tem primeru delodajalec. Obiskali smo tudi enega od šolskih krožkov, ki je zelo tehničen in med učenci OŠ Stranje zelo priljubljen. V lep konec tedna pa smo odjezdili skupaj z Lano in žrebcem Aldom, ki je bil navdih za knjigo Dese Muck Nebo v očesu lipicanca.

Infodrom Infodrom

1. 3. 2024

Mladi ste pogosto navijači in tekmovalci pri različnih športih, zato smo se pri učencih z Osnovne šole Staneta Žagarja Lipnica pozanimali, kako navijate. Na našem TikToku Čist hudo vas je vznemirila novica o spremembah v noveli zakona o osnovni šoli. V rubriki Podrobno pod lupo zato pojasnjujemo, zakaj še ni jasno, kdaj točno bodo vse spremembe začele veljati. Spoznali smo tudi mladinsko svetovno prvakinjo v smučarskih skokih Tino Erzar, s katero se je pogovarjala otroška poročevalka Tinka. V studiu se je Klari Evi pridružila tudi Metka, tema tokratnih Spletk pa je bila, kako telefoni vplivajo na naše telo.

Infodrom Infodrom

23. 2. 2024

Ni ga čez dobre počitnice! Za nekatere izmed vas se končujejo, za druge pa so se šele začele. Ene in druge pa gotovo razganja od energije in ustvarjalnosti, zato smo Infodrom danes začeli s sproščeno delavnico vizualne poezije. Pot nas je peljala tudi v Ukrajino. Jutri bo namreč natanko dve leti, odkar jo je napadla ruska vojska. Poizvedeli smo več o trenutnih razmerah in za vas pripravili pregled dogajanja. Z učenci z Osnovne šole Spodnja Šiška v Ljubljani smo skupaj spoznali poklic pomočnika ali pomočnice ravnatelja. Učenci z Osnovne šole Bršljin pa so nam zaupali, kdaj v življenju so se počutili zares močne.

Stran 1 od 42
Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov